Tutanhamon és a koronavírus kapcsolata: végső nyughelyét a fáraó később foglalhatja el

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Tutanhamon járvány Kairó koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kialakult helyzet a luxoriak, és a Kairói Múzeum ellentétével kezdődött, majd a történet a Covid-19 hatására nagyon érdekes fordulatot vett. Március elején kezdték el kipakolni Tutanhamon sírkamráját, amelyet A Kairói Múzeumba akartak költöztetni. A luxoriak heves tiltakozásukat fejezték ki, hogy a fáraó végső nyughelyét megzavarják. Az átokra hivatkoztak, ami már a sír feltárásánál egyes mondások szerint több tucat emberéletet követelt.

Az egyiptomi kormány döntése az, hogy ami az ország történelméhez köthető, az épülő nagymúzeumba kerüljön.

A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a majdani kiállításhoz. A luxoriak gyakorta hisznek a babonákban, rossz ómennek tekintették, hogy a vírus hatására leállt a fáraó sírhelyének költöztetése.

Tutanhamon végső nyughelyét csak később foglalhatja el Fotó: Polyák Attila - Origo

Annak idején Howard Carter a siettség miatt elkövetett egy hatalmas hibát. A halotti maszk levételénél és a szarkofág bontásánál levágták a fáraó kezeit és a fejét. Illetve a múmia orrát eltörték. Ez később nagy felháborodást váltott ki szakmai berkeken belül.

A végső nyughelyét a fáraó így később fogja elfoglalni, addig is a világhírű sírrendszer hiteles másolatát majd a budapesti Komplexben lehet személyesen megtekinteni. A szervezők remélik, hogy mielőbb újra nyithat a kiállítás. „Reméljük, hogy május 4. után a szigorítások fokozatos feloldásával, mi is közelebb kerülhetünk az újranyitáshoz. Nagyon pozitívan tekintünk a jövőre és bizakodóak vagyunk a jövőbeni projektjeink kapcsán."- nyilatkozta Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.