Jimmy Cobb Jazz dob dobos meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Jimmy Cobb legendás amerikai dzsesszdobos. A zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.

A dobos, aki 91 éves volt, tüdőrákban hunyt el manhattani otthonában vasárnap. Halálhírét felesége, Eleana Tee Cobb tudatta a Facebookon - írta a deadline.com.

Jimmy Cobb Washingtonban született 1929-ben. Autodidakta módon tanult meg dobolni, 1950-ben a szaxofonos Earl Bostic zenekarának tagjaként turnézott először. Hét ével később csatlakozott Miles Davis zenekarához, és az ő dobjátéka hallható a legendás trombitás 1959-es Kind of Blue című lemezén, amelyet minden idők egyik legjobb dzsesszanyagaként tartanak számon.

Az albumot már megjelenésekor lelkes kritikák fogadták, széles körben játszották a rádiók, és a Kind of Blue minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb példányszámban fogyó dzsesszlemez, napjainkra túllépte az ötmillió eladott darabot. A korongon játszó szextettben Miles Davis trombitált, Cannonball Adderley és John Coltrane szaxofonozott, Bill Evans zongorázott, Paul Chambers bőgőzött és Jimmy Cobb dobolt.

A most elhunyt muzsikus Miles Davis több más albumán is dobolt, így a Porgy and Bess-en (1959), a Sketches of Spain-en (1960), a Someday My Prince Will Come-on (1961), valamint a Sorcerer-en (1967) is. Hosszú pályafutása során olyan kiváló dzsessz előadókkal dolgozott együtt, mint Dinah Washington, Billie Holiday, Pearl Bailey, Clark Terry, Dizzy Gillespie, Wynton Kelly, Stan Getz és Wes Montgomery. Jimmy Cobb megkapta a Don Redman Heritage díjat (2008), valamint a National Endowment for the Arts NEA Jazz Masters elismerést is (2009).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.