15 dolog, amit biztosan nem tudtál a születésnapos Sir Sean Connery-ról

Forrás: Getty Images/2011 John Downing/John Downing -
különlegesség ünnep Sean Connery születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencéves kora óta dohányzik, az összes Bond-filmben parókát viselt, Steven Seagal eltörte a csuklóját, és ő az egyetlen skót Oscar-díjas színész. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 90. születésnapját ünneplő Sean Connery kapcsán.
  1. Thomas Sean Connery néven született a skóciai Edinburgh-ban. Az édesanyja takarítónőként, az édesapja gyári munkásként és teherautósofőrként dolgozott.
  2. Kilencéves korában kezdett el dohányozni.
    Kilencéves kora óta dohányzik Forrás: Getty Images/Bob Haswell
  3. Mielőtt kikötött volna a színészi szakma mellett, számos munkával próbálkozott. Többek között tejesember, koporsófényező, kőműves, sofőr, napszámos, aktmodell és hivatásos katona is volt. A Brit Királyi Haditengerészetben szolgált, de egy gyomorfekély miatt leszerelték.
  4. Sportoló is könnyen válhatott volna belőle, hisz testépítőként bronzérmet nyert az 1953-as Mr. Universe versenyen, focistaként pedig profi szerződést kínáltak neki. Máig a legokosabb döntésének tartja, hogy ekkor inkább a színészet mellett döntött.
    Máig a legokosabb döntésének tartja, hogy a foci helyett a színészetet választotta Forrás: Getty Images/2011 John Downing/John Downing
  5. A katonaidőkből származik a két tetoválása a jobb karján. Az egyik felirata „Skócia mindörökké", a másiké „Anyu és Apu".
  6. A világhírt azt hozta el számára, hogy ő lett a mozivászon első James Bondja, és összesen hét filmben alakította a 007-es ügynököt. Ezek közül a saját kedvence az Oroszországból szeretettel (1963).
  7. Már 17 éves korában elkezdett kopaszodni, és az összes James Bond-filmben parókát (egészen pontosan a fejtetőt fedő pepit) viselt. A magánéletben azonban sosem hordott ilyesmit, és a James Bond-korszak után a filmjeiben is felvállalta a kopaszságát.
  8. A Soha ne mondd, hogy soha című 1983-as Bond-filmre készülve a harcművészeti oktatóját sikerült annyira felidegesítenie, hogy az eltörte a csuklóját. Connery ezután évekig nem ment orvoshoz a csuklójával, mert nem tudta, hogy eltört, és úgy érezte, csak egy kicsit fáj. Az ominózus oktatót úgy hívták, hogy Steven Seagal.
  9. Karrierje legnagyobb színészi elismerését akkor kapta, amikor az Aki legyőzte Al Caponét című film mellékszereplőjeként elnyerte az Oscar-díjat. Ezzel ő lett az első, és máig egyetlen skót színész, aki Oscar-díjasnak mondhatja magát.
  10. Kétszer nősült. 1962 és 1971 között Diane Cilento színésznővel élt házasságban, ekkor született Jason fia, aki maga is színészként és rendezőként tevékenykedik. 1975 óta Micheline Roquebrune a felesége, és a kapcsolat túlélt néhány bulvársajtó által jól dokumentált félrelépést is Connery részéről.
  11. Visszautasította Gandalf szerepét A Gyűrűk ura-trilógiában, mert nem volt kedve hosszú hónapokig Új-Zélandon forgatni, meg különben sem annyira bírja Tolkien regényeit.
    Visszautasította Gandalf szerepét A Gyűrűk ura-trilógiában, amit végül Ian McKellen kapott meg Forrás: New Line Cinema, Getty Images
  12. A kedvenc hobbija a golfozás, és egy ideje mindig olyan helyen él, ahol ezt a házához közel, háborítatlanul megteheti. Ez sokáig a spanyolországi Marbellát jelentette, az utóbbi években pedig a Bahamákat.
  13. Az összes általa játszott karakter közül a kedvence a szerencselovag brit katona Daniel Dravot az Aki király akart lenni című 1975-ös kalandfilmből.
  14. 2000-ben lovaggá ütötte őt II. Erzsébet angol királynő, így azóta a hivatalos neve Sir Sean Connery.
  15. A szövetség című 2003-as kalandfilmben láthattuk utoljára a mozivásznon, és néhány évvel később jelentette be, hogy végleg felhagy a színészkedéssel. Jó ideje pedig már nem csak filmeket, de nyilvános eseményeken való szereplést sem vállal, és teljesen visszavonultan él a családja körében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.