Erre figyeljünk, ha e-book olvasót választunk…

Forrás: pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ügynevezett e-book olvasók, hiszen kényelmes és zavartalan olvasást tesznek lehetővé digitális tartalmak esetén is. A széles kínálatban azonban cseppet sem egyszerű megtalálni a számunkra tökéleteset. Ebben nyújtunk segítséget.
Forrás: pixabay

Mielőtt elmélyülnénk a technikai paraméterek útvesztőjében, érdemes kizárni azokat a készülékeket, amelyek árszabása nem felel meg az igényeinknek. Az Extreme Digital kínálatában számos ajánlatot találunk 20-30 ezer forintos ársávban, az Onyx prémiumkategóriás készülékéért azonban 250 körüli összeget kell fizetnünk. Az árat jelentős mértékben befolyásolja az ütés- és vízállóság, illetve az érintőképernyő alkalmazása. Kérdés, szükségünk van-e ezekre egyáltalán. Ha eldöntöttük, milyen minőségi- és árkategóriából szeretnénk választani, máris könnyebb dolgunk van.

Az e-book olvasó egyik legfontosabb tulajdonsága a képernyőméret. A kisebb készülékek rendszerint 6 inches képátlóval rendelkeznek, ami alig nagyobb egy átlagos okostelefon átmérőjénél. Szerencsére mobi és epub formátumok esetén a betűméret könnyedén változtatható, ennek ellenére sokan úgy vélik, legalább 7 inches átmérő szükséges a kényelmes olvasáshoz.

Amennyiben pdf formátumú fájlokat is szeretnénk olvasni, nagyobb képátmérő ajánlott, ugyanis ennél a kiterjesztésnél nem növelhetjük szabadon a betűméretet, vagyis az olvasási felületet a margók határozzák meg. Ha pdf fájlok olvasására (is) alkalmas eszközt keresünk, legalább 8 inches átmérőt érdemes választani.

A kijelzők között kétféle típussal találkozunk. Két technológia terjedt el: a Pearl és a Carta. A Pearl egyre inkább kiszorul a piacról, egy-egy olcsóbb készülék esetében találkozhatunk vele, helyét fokozatosan a Carta veszi át. A kijelzővel kapcsolatban szót kell ejteni a felbontásról is. Minél nagyobb a kijelző mérete, annál magasabb pixelszám kívánatos tűéles megjelenítés érdekében.

Nem tűnik lényegesnek, mégis érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a súly kérdésére. Ha sokat olvasunk, egy nehezebb készülék esetén a csuklónk elfárad, ráadásul a hordozása is kényelmetlenebb. Szerencsére a legtöbb e-book olvasó alig nehezebb egy okostelefonnál, mégis érdemes figyelmet fordítani ennek a tulajdonságnak.

Érdemes lehet szemügyre venni a tárkapacitást is; a legolcsóbb készülékek esetében rendszerint 4 GB tárhely áll rendelkezésre, a prémiumkategóriás olvasók esetében akár 32-64 GB-ot tölthetünk meg… Egy átlagos e-book 2-4 MB tárhelyet foglal, vagyis a kisebb tárkapacitással rendelkező készülékek is alkalmasak 500-1000 könyv tárolására. A legnagyobb tárhelyek ez alapján szükségtelen extrának tűnnek.

Végezetül szót kell ejteni az akkumulátor üzemidejéről. Minél nagyobb az akkumulátor milliamperórában (mAh) megadott kapacitása, annál tovább bírja töltés nélkül. Persze a nagyobb méretekkel és fényerővel rendelkező kijelzők több energiát használnak fel, ennek ellenére az e-book olvasók energiaigénye kifejezetten alacsony. Ez magyarázza, hogy az okostelefonok akkumulátorkapacitásánál kisebb értékeket találunk. A Carta technológiát alkalmazó készülékeket akár egy hétig is használhatjuk töltés nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.