Dumbledore professzor melegnek vallotta magát egy interjúban

Forrás: AFP/© Warner Bros. / Heyday Film/Warner Bros. / Heyday Film -
Othello film Michael Gambon Dosztojevszkij James Bond mozi magazin Harry Potter Laurence Olivier évforduló Dumbledore George Lazenby születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak színészlegenda, de villanyszerelő is, majdnem James Bond lett belőle, nem csak Dumbledore szerepében követte Richard Harrist, játszott magyar filmben, és szeret hazudni interjúhelyzetben. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő Michael Gambon kapcsán.

1.

Michael John Gambon néven született 1940. október 19-én Dublinban. Noha később egész életét Angliában töltötte, és az angol színházi és filmes életnek lett korszakos alakja, de Michael Gambon bizony eredetileg ír.

2.

Az édesapja a második világháború vége után költöztette át a családot a Londonba, mert jobb munkalehetőségeket remélt az újjáépülő világvárosban.

3.

Képzett szerszámkészítő és villanyszerelő, mindkét szakmában éveket dolgozott.

Michael Gambon 1980-ban Forrás: Getty Images

4.

A barkácsolás iránti vonzalma később is megmaradt, szeret régi fegyvereket, kocsikat, órákat vásárolni, amiket aztán maga is bütykölget.

5.

Az angol színjátszás legendás alakja, Sir Laurence Olivier fedezte fel, és szerződtette az ifjú Gambont a szakma csúcsának számító National Theatre-be. Élete első filmszerepét is Olivier-től kapta az általa rendezett Othellóban.

6.

George Lazenby távozása után pályázott James Bond szerepére, de a producerek akkor épp egy ismertebb arcot szerettek volna 007-esnek.

7.

Magyar filmben is játszott: Makk Károly A játékos című rendezésében a nagy orosz írót, Fjodor Dosztojevszkijt alakította.

8.

A mai nézők közül a legtöbben Dumbledore professzorként ismerik. A Harry Potter-filmekben Richard Harris halála után vette át a nagyszakállú iskolaigazgató és varázsló szerepét. Nem ez volt az első eset kettejük pályafutásában, hogy egymást követték, hiszen korábban a televízióban Maigret felügyelő szerepében is ez történt.

9.

1962 óta a matematikus Anne Miller férje, és ugyan hivatalosan máig nem váltak el, de jó ideje külön élnek. Gambon közel húsz éve már Philippa Harttal él kapcsolatban, akit egy forgatáson ismert meg. Előbbi kapcsolatából egy, utóbbiból két gyermeke született.

10.

Saját repülőgéppel rendelkezik, amit szeret maga vezetni. Sokszor a távoli forgatásokra is azzal utazik.

11.

1998-ban az angol királynő lovaggá ütötte, így azóta a hivatalos neve Sir Michael Gambon.

12.

Utál interjúkat adni, és saját bevallása szerint gyakran hazudik ilyenkor, hogy ne unatkozzon annyira. Egy alkalommal például meleg karakterek eljátszásáról kérdezték, mire ő töredelmesen bevallotta, hogy régen meleg volt, de kényszerítették rá, hogy áttérjen.

Michael Gambon utál interjúkat adni, és ezért gyakran hazudik ilyenkor Forrás: Getty Images

13.

Gyakran alakít uralkodókat és államfőket a filmvásznon. Eljátszotta például VII. Edward királyt (Az elfelejtett hercegben) és a fiát, V. Györgyöt is (A király beszédében), de amerikai elnököt is alakított már (Lyndon Johnsont a Háború a háborúról esetében).

14.

2015-ben visszavonult a színházi szerepektől, mert egyre nagyobb gondot okozott számára megjegyezni egy egész előadás szövegét.

15.

Filmekben viszont továbbra is aktív, a magyar mozinézők legutóbb a Judy című filmben láthatták színházigazgatóként, és előkészítés alatt áll egy Jamey Joyce életrajzi mozi is a közreműködésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.