férfi és női kapcsolatok örökölt sors Frida Kahlo Orvos-Tóth Noémi John Gray Frida füveskönyve téli esték könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikor kint tombol a zord időjárás senkinek nincsen kedve kimozdulni a meleg lakásból. Ilyenkor bent próbáljuk magunkat lekötni és hasznosan eltölteni a szabadidőnket. Manapság olyan sokat töltünk elektronikai kütyük társaságában, hogy néha nem árt egy kis pihenő, ami nemcsak a szemünkre, de az agyunkra is rendkívül jó hatással van. A téli időszakban az egyik legjobb kikapcsolódási forma bekuckózni a kanapéra és egy forró ital társaságában elmélyedni egy klassz könyvben.

Nincs annál jobb, mikor egy hideg, téli napon, egy hosszú és fáradt munkanap után az ember hazamegy, kikapcsol minden zavaró elektronikai eszközt és egy forró tea vagy esetleg egy finom forralt bor társaságában lekuporodik a kanapéra és a kezébe vesz egy jó könyvet, ami teljesen kizökkenti a napi rutin forgatagból, megnyugtatja, magával ragadja vagy éppen felzaklatja, mindenképpen érzelmeket kiváltva belőle.


Íme, 3 könyv, amelyek garantáltan kizökkentenek majd a napi forgatagból:

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

A mexikói író, Fransisco Haghenbeck zseniális alkotása betekintést enged a nagyszerű művész, Frida Kahlo életébe, a könyvön keresztül megismerhetjük magyar származású édesapját, beleláthatunk a szerelmi életébe, a művészi világába, az alkotási folyamataiba és a szenvedéllyel átszőtt hétköznapjaiba.

Frida Kahlo 17 éves korában brutális balesetet szenvedett, amit csodával határos módon túlélt, de az életéért cserébe egyezséget kötött a Halállal, ami szerint minden évben Halottak napján áldozatot kellett a művésznek bemutatnia. Ehhez nagy segítséget nyújtott számára egy fekete füzet, amibe az áldozati ételek receptjeit gyűjtötte össze.

A hatalmas titkokat rejtő füveskönyv részletei, valamint a festő hétköznapi életébe is bepillantást nyújt a könyv. Ha kíváncsi vagy, egy olyan asszonyra, aki minden rossz és nehézség ellenére kitartott és élni akart, aki a borzalmak ellenére elképesztő tehetséggel volt a művészet iránt, akkor mindenképpen olvasd el ezt a könyvet.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Forrás: Shutterstock, Libri Könyvkiadó Kft.

John Gray: Férfi és női kapcsolatok

A férfi és a nő kapcsolata egy olyan kimeríthetetlen téma, amiről hónapokat lehetne olvasni, anélkül, hogy ugyanazok a sorok bukkannának fel újra előttünk. Ha érdekelnek a férfi és a női gondolkodásbeli különbségek, ennek a pszichológiai háttere és okai, akkor mindenképpen szerezd be John Gray művét.

Gray egy amerikai kapcsolati tanácsadó, aki arról ír könyvében, hogy milyen okok állhatnak amögött, hogy a férfiak és a nők ennyire ellentétes módon gondolkodnak. A szerző rávilágít arra, hogy a nők és a férfiak teljesen másként fogadnak be információkat, impulzusokat, élethelyzeteket és ezáltal másképpen is dolgozzák fel azokat. Ennek következménye lehet az, hogy a két nem teljesen másként látja a világot és mást tekint fontosnak belőle, legyen szó akár egy hétköznapi problémáról vagy akár egy komoly szakmai vagy magánéleti döntésről.

John Gray szerint az eltérő viselkedésminta az eltérő szükségleteken alapul, miszerint a nő mindenkinek meg akar felelni és a párját a saját igényeire szeretné formálni, míg a férfi sokkal lazábban gondolkodik ezen a téren és sok esetben mindent és mindenkit elfogad olyannak, amilyen. Persze, biztosan találsz majd benne olyan állításokat, amiről ellentétesen gondolkodsz, de mindenképpen érdemes Gray perspektívájából is megvizsgálni a két nem közötti kapcsolatot.

John Gray: Férfi és női kapcsolatok Forrás: Shutterstock, Édesvíz Kiadó

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

A könyv írója Orvos-Tóth Noémi, aki klinikai szakpszichológus és terapeuta, párkapcsolati szakértő, valamint a transzgenerációs szemlélet kutatója lassan 20 éve. Örökölt sors című kötete két éve decemberben jelent meg, de azóta is hatalmas népszerűségnek örvend, ami nem véletlen.

A könyv különféle tanulmányokon keresztül mindenféle példával bizonyítja, hogy a felmenőink életének történései, bizonyos élethelyzetei sejtszinten öröklődnek az utódokban, ami óriási hatást gyakorol a jelenükre. A pszichológus olykor saját és páciensei példáján keresztül próbál rávilágítani egy-egy először érthetetlen, de a könyv előrehaladtával teljesen egyértelmű tényre.

Ha valaki először szkeptikusan veszi a kezébe a könyvet, garantált, hogy néhány oldal után már arra lesz figyelmes, hogy egy képzeletbeli utazáson vesz részt saját és felmenői múltjának hálójában.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Forrás: Shutterstock, Kulcslyuk Kiadó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.