Elhunyt a festő- és szobrászművész, Konok Tamás

Forrás: Shutterstock -
gyász szobrász Konok Tamás festő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 91. évében, péntek hajnalban meghalt Konok Tamás, a nemzet művésze, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia pénteken az MTI-vel.

Konok Tamás 1930-ban született Budapesten. Gyerekkorában zenésznek készült, 1945 és 1950 között a Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult hegedülni, de részben családi indíttatásra hamar a rajz és a festészet felé fordult.
A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát 1953-ban Bernáth Aurél tanítványaként.

Konok Tamás 91 évesen hunyt el. Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Műveit számos nagy közgyűjteményben őrzik. Többek között a párizsi Bibliotheque Nationale-ban, a winterthuri Kunstmuseumban, a berni Musée des beaux-arts-ban, az Európai Parlamentben, a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeumban.
Pályafutásáért 1988-ban Kossuth-díjjal, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, de Prima Primissima díjat is kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.