90 éves lett A keresztapa színészlegendája – 15 érdekesség Robert Duvallról

színész Robert Duvall A Keresztapa születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eljátszotta a saját tábornok ősét is, Dustin Hoffman volt a szobatársa, A keresztapa III.-ban Coppola fukarsága miatt nem játszott, és Argentína a nagy szerelme. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 90. születésnapját ünneplő színészlegenda, Robert Duvall kapcsán.

1

Robert Selden Duvall néven született 1931. január 5-én egy színésznő és egy katonatiszt gyermekeként. Az édesapja később az admirálisi rangig vitte az amerikai hadseregben.

2

A francia hugenotta ősei a 18. században vándoroltak ki Amerikába. Emellett angol, német, francia, walesi és skót vér is folyik az ereiben.

3

Az amerikai családfáját pedig vissza tudja vezetni egészen a polgárháború déli hősének számító Robert E. Lee tábornokig, sőt egy örökbefogadott gyereken keresztül magáig az első elnökig, George Washingtonig is.

90 éves lett A keresztapa színészlegendája Forrás: AFP/2019 Getty Images/Roy Rochlin

4

Robert E. Lee tábornokot, azaz a saját szépapját el is játszotta Duvall az Istenek és katonák című filmben.

5

A szülei foglalkozása nyomot hagyott az ő korai évein is. Az egyetemen színészetet tanult, utána viszont több mint egy évet szolgált hivatásosként a hadseregben.

6

Kezdő színészként New Yorkban élt, és két, szintén feltörekvő ifjú pályatárssal ápolt szoros barátságot, sőt lakótársi kapcsolatot – Dustin Hoffmannal és Gene Hackmannel.

7

Ekkoriban egy postán is dolgozott hivatalnokként, hogy meg tudjon élni valamiből.

8

Élete első mozifilmes szerepét a Ne bántsátok a feketerigót! című klasszikusban játszotta, az értelmi fogyatékos szomszédfiú Boo Radley-t alakítva.

9

Sztárrá viszont A keresztapa tette, melyben a maffiózó család befogadott fiát, az ügyvéd Tom Hagent játszotta. Ezért a filmért kapta meg élete első Oscar-jelölését is.

10

Összesen hétszer jelölték Oscarra, és már a díj egyik nagy örök vesztesének számított, amikor végül Az Úr kegyelméből című filmért elnyerte az eddigi egyetlen díját.

Robert Duvall Az Úr kegyelméből című filmben Forrás: AFP

11

A keresztapa harmadik részében azért nem szerepelt, mert összevesztek a rendező Francis Ford Coppolával a gázsiján. Duvall szerint neki elég lett volna az is, ha fele annyit kap, mint a főszereplő Al Pacino, de Coppola ebbe se ment bele, és könnyen elengedte őt.

12

A kilencvenes években rövid időn belül eljátszotta a kommunista diktátor Sztálint és a náci háborús bűnös Eichmannt is, ráadásul mindkettőt tévéfilmben (Sztálin, illetve Az ember, aki elfogta Eichmannt), és Emmy-jelölést érően.

13

Világéletében nagy nőcsábász hírében állt, és összesen négyszer nősült. Gyermeke nem született. A negyedik házassága 2004 óta tart a színésznő Luciana Pedrazával.

14

A kedvenc városa Buenos Aires, imád tangózni, és minden évben többször ellátogat Argentínába. Még a (nem amerikai) focit is szereti, és az argentin válogatottnak drukkol. Folyékonyan beszél spanyolul is.

15

A Virginiában található vidéki birtokán a polgárháború idején csaták zajlottak, és máig kerülnek elő régészeti leletek ennek kapcsán. Az Istenek és katonák című polgárháborús filmjét épp ezért részben itt is forgatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.