A francia filmművészetért nem kell a szomszédba menned: régi és új remekek listája

Forrás: Columbia Pictures -
filmajánló francia film filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A francia filmekben mindig erőteljes képet kapunk, legyen szó romantikáról, krimiről vagy épp drámáról. Érdemes a mostanában népszerű skandináv mozik mellett, időt szentelnünk a francia filmművészetnek is, legyen szó régebbi vagy épp új darabról.

Francia filmek, amiket látnod kell

Leon, a profi – 1994

A profi bérgyilkos és egy árván maradt kislány kapcsolatát bemutató film kiváló példája, a jellemfejlődésnek, mely történetet el se tudnánk képzelni Jean Reno felejthetetlen alakítása nélkül.

Leon, a profi Forrás: Columbia Pictures

Bazi nagy francia lagzik – 2014

A magyar címe ne riasszon el senki, itt egy drámával fűszerezett, nagyon érzékeny és kifinomult humorú vígjátékot kap a néző. Adott egy francia, hű katolikus pár, akiknek négy lánya mind különböző vallású és etnikumú párt választ magának. A félreértések, az egymásnak feszülő kulturális különbségek az egész családot átszövik, mégis minden mozzanat végtelenül mosolyra késztet. Imádnivaló!

Bazi nagy francia lagzik Forrás: Collection Christophel via AFP/Les films du 24 / UGC Distribution/Les Films Du 24 / Ugc Distributi

Éretlenek – 1980

Középiskola, lusta diákok, egy elszánt igazgató, érettségi vizsga, némi bonyodalom, és fergeteges jelenetek. Röviden ezzel lehetne leírni azt a filmet, ami fiatalok és idősek számára is egyaránt szórakoztatóvá tesz egy ismerős történetet.

Éretlenek Forrás: Collection Christophel via AFP/© Films 7/Films 7

A profi – 1981

Jean-Paul Belmondo, minden idők legelszántabb titkos ügynökét alakítja, akit a kormánya árulása, és a börtön évek sem tudnak megtörni – vagy épp pont ezek vezetnek a végzetébe? Akárhány alkalommal is nézed meg, egy kicsit mindig reménykedni fogsz abban, hogy most másként fog végződni. Abszolút kötelező darab.

A profi Forrás: NORTHFOTO/MPP / Bestimage/Mpp / Bestimage

Nem kell azonban feltétlenül a múltba nyúlni, hogy remek alkotásokat találjunk. A mai francia filmek között is akadnak igazán kiváló darabok. Február 15-éig, a Francia Intézetnek köszönhetően ugyanis lehetőség van a MyFrenchFilmFestival keretén belül a kortárs francia filmekkel is megismerkedni.

Hoztunk egy kis ízelítőt!

Ha már fel kell nőni - 2019, francia dokumentumfilm

Rendező: Sébastien Lifshitz
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Emma és Anaïs a legjobb barát, életük szinte mégis mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon a két tinédzsert, a hétköznapi életük radikális változásain, és első élményeken keresztül. Személyes történetükön keresztül egy ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

Ha már fel kell nőni Forrás: Agat Films & Cie

Ez mekkora! - 2020, francia vígjáték

Rendező: Sophie Letourneur
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Claire világhírű zongorista tehetség. Körbejárja a világot, férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, ami felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat. Miután kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit, Claire a legrosszabb rémálmára ébred - terhes lesz.

Ez mekkora! Forrás: Avenue B Productions

Felicitá - 2019, francia vígjáték

Rendező: Bruno Merle
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta - szó szerint a semmiből.

Felicitá Forrás: Collection Christophel via AFP/Unite de Production - Jack N'a Qu'un Oeil

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.