80 éves lett Hollywood egykori szőke férfiszépsége – 15 érdekesség Nick Nolte-ról

Forrás: WireImage/2002 Wireimage.com/Bob Riha Jr -
Hollywood Nick Nolte születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnálta, hogy nem mehetett a vietnámi háborúba, Han Solo, Rambo és Superman is lehetett volna, övé a leghíresebb letartóztatási fotó, és a lánya már az unokáját játssza a mozivásznon. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő Nick Nolte-ról.

1. Nicholas King Nolte néven született a nebraskai Omaha városában, 1941. február 8-án. A felmenői között angolok, németek, skótok, írek és svájciak is találhatóak.

Nicholas King Nolte néven született a nebraskai Omaha városában Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Larry Busacca

2. Az édesapja a tengerészgyalogság elit egységének tagjaként harcolt a második világháború csendes-óceáni frontján. Miután visszatért a háborúból, más ember lett belőle, és alig beszélt. Amikor Nolte háborús veteránt játszott a Pokolról pokolra című filmben, az apjával készült fel a szerepre.

3. A családjuk tagjai hagyományosan magas termetűek, az apja 198 centis volt, a nővére 185 cm csakúgy, mint Nick Nolte.

4. Ígéretes sportolói karrier állt előtte amerikai fociban, kosárlabdában és baseballban is, de az egyetemi tanulmányai alatt már a színészet felé fordult. Ebben az időben a tandíjra valót egy sörgyárban kereste meg.

5. A karrierje mégsem színészként indult be igazán, hanem fotómodellként. Számos magazinban tűntek fel a képei a húszas éveiben.

6. 1962-ben elítélték okiratok hamisításáért és azokkal való kereskedésért. 75 ezer dolláros pénzbírságot kapott, és hosszú börtönbüntetést. Utóbbit felfüggesztették, így nem kellett börtönbe vonulnia, és a vietnámi háborúról is lemaradt priuszosként. Ezt kimondottan sajnálta, mert hazafias kötelességének tudta a katonai szolgálatot, és alkalmatlannak érezte magát otthon maradva.

Ígéretes sportolói karrier állt előtte amerikai fociban, kosárlabdában és baseballban is, de az egyetemi tanulmányai alatt már a színészet felé fordult Forrás: WireImage/2002 Wireimage.com/Bob Riha Jr

7. A színészi karrierje igazán csak a harmincas évei közepén indult be. Az áttörést hozó szerepet a Gazdag ember, szegény ember című tévés miniszériában kapta, és eljátszotta a karaktere fiatal és középkorú énjét is, jelentős súlykülönbséggel.

8. De ennél is többet, közel 25 kilót hízott a Hol az igazság? című film kedvéért.

9. Néhány híres szerep, amelyeknél ott volt a legnagyobb esélyesek között, de végül más játszotta el helyette: Han Solo, Superman, Rambo, Indiana Jones, John McClane, Rick Deckard.

10. Háromszor jelölték Oscar-díjra (Hullámok hercege, Kisvárosi gyilkosság, Warrior – A végső menet) és ötször Golden Globe-ra, de csak az utóbbit kapta meg egyszer, a Hullámok hercegéért.

11. Négyszer nősült, és két gyermeke született. 2003 óta Clytie Lane a párja, és 2016 óta a felesége is.

12. 45 évesen lett először apa, 66 évesen másodszor. A fiatalabbik gyereke, Sophie Lane Nolte játszotta az unokáját a Head Full of Honey című filmben.

13. A kilencvenes évekig ő számított Hollywood egyik legnagyobb alkoholistájának, azóta pedig több-kevesebb sikerrel küzd a függősége ellen. Ebből olyan esetek is következnek, mint amikor 2002-ben letartóztatták ittas vezetésért, a drogtesztje pedig GHB (közismertebb nevén „gina") jelenlétét is kimutatta a vérében. Ezután elvonóra vonult.

14. A letartóztatási fotója kiszivárgott, és önálló hírnévre tett szert az interneten, sőt a kategóriájában minden idők legismertebb fényképe lett.

Nick Nolte letartóztatási fotója Forrás: Getty Images/Copyright KYPROS/Kypros

15. Legközelebb a színésznagyságokkal teli, Last Words című posztapokaliptikus filmben láthatjuk Nolte-t, méghozzá egy Shakespeare nevű karakter szerepében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.