Színházi előadások a határon túli magyaroknak

Forrás: Udvari Kamaraszínház -
színdarab Udvari Kamaraszínház színház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy fába vágta a fejszéjét az Udvari Kamaraszínház. 2021 februárjában azzal kívánnak kedveskedni a határon túli honfitársainknak, hogy lehetővé teszik számukra két történelmi előadásuk megtekintését a világhálón. Európa, Ázsia, és a tengerentúl országainak magyar szórványait célozták meg, hogy minél többeket beavathassanak történelmünk, közelmúltunk sorsdöntő pillanataiba.

Színházat a világ magyarjainak!

"Az Udvari Kamaraszínház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelmen alapuló előadásait a legkisebb faluba is elvigye" - mondja Andrási Attila, a színház művészeti vezetője.

"Társulatunk kizárólag a magyar közelmúlt korszerű színrevitelének szenteli létét és folyamatos missziós munkát végez, többek között azért is, hogy a magyar történelmi előadásait a külhoni magyarokhoz is eljuttassa."

"Éppen ezért jött a gondolat, hogy megkeressük a világban szórványban élő magyarokat, hogy ők is megismerhessék az Udvari Kamaraszínház előadásait. Célunk, hogy hozzájuk is eljusson az üzenetünk, és a történelmet érintő felvilágosító tevékenységünk."

Kié ez az ország? Udvari Kamaraszínház Forrás: Udvari Kamaraszínház

A Jászai Mari-díjas író-rendező elárulta, hogy több, mint 30 ország civil és hivatalos magyar szervezeteit keresték meg és rendkívül biztatóak a visszajelzések. "Február 19-től: a Kié ez az ország?, február 26-tól pedig a Fehér szarvas című darabunkat tesszük fel a honlapunkra. Reméljük, hogy a koronavírus bezárt világában ez a két színdarab újabb lehetőség lesz a kapcsolattartás szorosabbá tételére, hogy színész és néző így majd egyaránt okulhasson a múlt hibáiból és dicsőségéből, új erőt meríthessen ahhoz, hogy bízva bízhasson egy szebb jövőben, bárhová is sodorta a Földön a sors" - teszi hozzá Andrási Attila.

Trianon előzményei és következményei

Andrási Attila szerint bűn nem foglalkozni a történelmünkkel. Meggyőződése, hogy jövőnk alapfeltétele a múltunk részletes, tényszerű és reális ismerete, hiszen csak így tudunk továbblépni, a mából a jövőbe.

"Az iskolai történelemórákon halmozott adatok csatákról, politikai változásokról idegenül hatnak, unalmasak.

A művészet sokat tehet azért, hogy megértsük a világ színpadáról eltávozott kiemelkedő személyiségeket és a társadalmi fordulatok jelentőségét.

Az Udvari Kamaraszínház úgy tálalja a történelmi eseményeket, hogy közben a néző magára ismer, és szinte részesévé válik a világtörténelemnek" - összegzi a társulat ars poeticáját a rendező.

Fehér szarvas, Udvari Kamaraszínház Forrás: Udvari Kamaraszínház

A színházi műhely a múltunkat bemutató előadásokat az egész magyar szállásterületen játszotta, és remélik, hogy a járvány elmúltával tovább folytathatják ezt a munkát, Székelyföldtől Őrvidékig, Felvidéktől Délvidékig. Addig is a világháló segítségével próbálnak eljutni minél több magyar ajkú honfitársukhoz.

Az érdeklődők az előadásokra a színház honlapján keresztül tudnak jegyet foglalni, és így 72 órán belül 3 alkalommal van módjuk megnézni az adott darabot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.