Nagy fába vágta a fejszéjét az Udvari Kamaraszínház. 2021 februárjában azzal kívánnak kedveskedni a határon túli honfitársainknak, hogy lehetővé teszik számukra két történelmi előadásuk megtekintését a világhálón. Európa, Ázsia, és a tengerentúl országainak magyar szórványait célozták meg, hogy minél többeket beavathassanak történelmünk, közelmúltunk sorsdöntő pillanataiba.

Színházat a világ magyarjainak!    

"Az Udvari Kamaraszínház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelmen alapuló előadásait a legkisebb faluba is elvigye" - mondja Andrási Attila, a színház művészeti vezetője.

"Társulatunk kizárólag a magyar közelmúlt korszerű színrevitelének szenteli létét és folyamatos missziós munkát végez, többek között azért is, hogy a magyar történelmi előadásait a külhoni magyarokhoz is eljuttassa."

"Éppen ezért jött a gondolat, hogy megkeressük a világban szórványban élő magyarokat, hogy ők is megismerhessék az Udvari Kamaraszínház előadásait. Célunk, hogy hozzájuk is eljusson az üzenetünk, és a történelmet érintő felvilágosító tevékenységünk."

Kié ez az ország? Udvari KamaraszínházForrás: Udvari Kamaraszínház

A Jászai Mari-díjas író-rendező elárulta, hogy több, mint 30 ország civil és hivatalos magyar szervezeteit keresték meg és rendkívül biztatóak a visszajelzések. "Február 19-től: a Kié ez az ország?, február 26-tól pedig a Fehér szarvas című darabunkat tesszük fel a honlapunkra. Reméljük, hogy a koronavírus bezárt világában ez a két színdarab újabb lehetőség lesz a kapcsolattartás szorosabbá tételére, hogy színész és néző így majd egyaránt okulhasson a múlt hibáiból és dicsőségéből, új erőt meríthessen ahhoz, hogy bízva bízhasson egy szebb jövőben, bárhová is sodorta a Földön a sors" - teszi hozzá Andrási Attila.

Trianon előzményei és következményei

Andrási Attila szerint bűn nem foglalkozni a történelmünkkel. Meggyőződése, hogy jövőnk alapfeltétele a múltunk részletes, tényszerű és reális ismerete, hiszen csak így tudunk továbblépni, a mából a jövőbe.

"Az iskolai történelemórákon halmozott adatok csatákról, politikai változásokról idegenül hatnak, unalmasak. A művészet sokat tehet azért, hogy megértsük a világ színpadáról eltávozott kiemelkedő személyiségeket és a társadalmi fordulatok jelentőségét.

Az Udvari Kamaraszínház úgy tálalja a történelmi eseményeket, hogy közben a néző magára ismer, és szinte részesévé válik a világtörténelemnek" - összegzi a társulat ars poeticáját a rendező.

Fehér szarvas, Udvari KamaraszínházForrás: Udvari Kamaraszínház

A színházi műhely a múltunkat bemutató előadásokat az egész magyar szállásterületen játszotta, és remélik, hogy a járvány elmúltával tovább folytathatják ezt a munkát, Székelyföldtől Őrvidékig, Felvidéktől Délvidékig. Addig is a világháló segítségével próbálnak eljutni minél több magyar ajkú honfitársukhoz.

Az érdeklődők az előadásokra a színház honlapján keresztül tudnak jegyet foglalni, és így 72 órán belül 3 alkalommal van módjuk megnézni az adott darabot.