Gyászol a filmvilág: elhunyt a legendás francia filmrendező

Forrás: Shutterstock -
halál gyász Bertrand Tavernier filmrendező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Bertrand Tavernier 79 éves francia filmrendező - közölte csütörtökön a Lumiére Intézet, amelynek az elnöke volt.

A Franciaország egyik legtermékenyebb filmeseként számon tartott Tavernier nevéhez mintegy 50 alkotás fűződik, ezek között van krimi, pszichothriller, történelmi film, science fiction, romantikus film és szatíra is. Műveire jellemzőek az összetett kameramozgások és a váratlan közeli felvételek.

Vidéki vasárnap című 1984-es filmjéért megkapta a Cannes-i Filmfesztivál legjobb rendezésért járó elismerését, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Golden Globe-díjra és a BAFTA elismerésére is jelölték.

Bertrand Tavernier Forrás: Sputnik via AP/Ekaterina Chesnokova

Nemzetközi elismerést kapott 1986-ban Jazz Párizsban című filmje is, a benne főszerepet játszott Dexter Gordon szaxofonost a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelölték, a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést pedig meg is kapta Herbie Hancock zongorista.

Életművéért 2015-ben megkapta a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán díját. A zsűri méltatásában akkor nonkonformista és bátran sokoldalú alkotónak nevezte Tavernier-t.

Életrajzírója, Jean-Luc Douin szerint a rendező széles érdeklődési körrel és számos jó tulajdonsággal rendelkezett, például türelem és diszkréció jellemezte.

Magáról korábban Tavernier azt mondta: "Sok időt fordítok filmjeimre, sok türelmem van".

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.