Ezt a színésznőt nevezte meg örökösének Törőcsik Mari

Fotó: Mudra László - Origo -
Blaha Lujza Törőcsik Mari Básti Juli örökös
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A színészlegenda, Blaha Lujza örökségét adta tovább Törőcsik Mari még 1989-ben Básti Julinak.

Törőcsik Mari még 1973-ban Mészáros Ágikától kapta meg Blaha Lujza ikonikus mellényét, lánya, Teréz pedig egy ékszert: egy nyakláncot a rajta lógó rubinköves kereszttel.

"Blaha Lujza ajándékozott egy mellényt valakinek, az a valaki Somogyi Erzsikének, ő Mészáros Ágikának, ő pedig nekem" - mondta korábban egy interjúban a színésznő. A mellényt azonban - pont, ahogyan az első Kossuth-díját - egy költözés során elvesztette. "Azt mondta, a legkedvesebb ékszerét szeretné a lányomnak adni, amit ő kapott a keresztanyjától. Ez egy aranyláncon egy kis aranykereszt, egy rubinttal" - emlékezett Mészáros Ágika szavaira Törőcsik Mari.

A Centrál Színház új előterének ünnepélyes átadásán Básti Juli és Tőrőcsik Mari 2016-ban Fotó: Mudra László - Origo

A legendás színésznő aztán a mellény helyére ezt a medált léptette, amit 1989-ben tovább is adott Teréz kedvenc színésznőjének, Básti Julinak.
"Úgy gondoltam, ő kapja, mert azt szoktam neki mondani, Juliska, rajtam kívül te vagy az egyetlen férfi színésznő! Én pedig, ahogy Ágika is tette, írtam egy levelet Julinak, hogy elvesztettem a mellényt és lehet, hogy te már nevetségesnek találod ezt a dolgot, de itt van ez a kereszt..." - idézi a Blikk Törőcsik Marit.

Básti Juli a mai napig nagy becsben őrzi ezt az ereklyét, amit ő is tovább szeretne adni, de még nem döntötte el, kinek: "Úgy éreztem, megfordul velem a világ. Hatalmas megtiszteltetés volt ez, a barátsága pedig szintén különleges ajándék."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.