Elhunyt Jason Matthews, a Vörös veréb kémregény-trilógia szerzője

halál gyász Vörös veréb Jason Matthews
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 69 éves korában Jason Matthews, a Vörös veréb kémregény-trilógia szerzője, aki korábban 33 évet töltött a CIA szolgálatában.

Matthews kortikobazális degeneráció (CBD), egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség következtében halt meg szerdán - közölte kiadója, a Scribner.

"Rejtélynek tűnhet, hogyan válhat valaki a CIA csendes ügynökéből egy bestsellereket alkotó, elismert kémregényíróvá. De tudva, hogy Jason Matthews hat nyelven beszélt, évtizedeken át rengeteget olvasott, figyelte az emberek viselkedését és ügyesen írt hosszú elbeszéléseket, minden összeáll. Könyvei nemcsak a cselekményvezetés és a kémszakma kifinomult mesterművei voltak, hanem az emberi természetet, különösen a vágy minden formáját kutató nyomozás is" - olvasható a kiadó közleményében.

Matthews a CIA-ban hivatalosan diplomata volt Európában, Ázsiában és a Karib-térségben, de igazi munkája külföldi ügynökök toborzása, majd irányítása volt.

Hat nyelven beszélt: görögül beszélő családban nőtt fel, emellett franciául, spanyolul, olaszul, törökül és magyarul is megtanult.

Egy évtizede vonult nyugdíjba, ekkor lépett olyan nagy írók nyomába, mint le Carré vagy Charles McCarry.
A Vörös veréb 2013-ban jelent meg. A hidegháborús történet középpontjában Nathaniel Nash CIA-tiszt és az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova áll. A könyvből Budapesten forgattak azonos című filmet Jennifer Lawrence főszereplésével 2018-ban. Még két Vörös veréb-regény jelent meg, a második Az árulás palotája, a harmadik A Kreml jelöltje címmel.

A CIA-hoz Matthews egy rokonán keresztül került, mivel éppen egy görögül beszélő munkatársat kerestek. Munkájáról nem szívesen árult el részleteket, de utalt arra, hogy veszélyes műveletekben vett részt, felkerült például a terroristák kiiktatandó személyeket tartalmazó listájára a Közel-Keleten, az 1990-es években pedig a koszovói háború alatt menekülnie kellett az amerikai nagykövetségről.

Munkájáért más elismerések mellett megkapta a CIA Becsület Érdemérmét is.

Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Dimitrios Kambouris

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.