Elhunyt a legendás filmsztár: több mint 65 filmben szerepelt

Forrás: Shutterstock -
filmsztár meghalt Dilip Kumár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 98 éves korában Mumbaiban Dilip Kumár legendás indiai filmsztár - közölte a BBC News szerdán. Kumár több mint 65 filmben szerepelt csaknem öt évtizedes színészi pályafutása alatt. A színész egészsége az utóbbi hónapokban erősen hanyatlott, június 30-án kellett kórházba vinni, mivel légszomjra panaszkodott.

A népszerű filmszínészről számos indiai politikus és bollywoodi sztár is megemlékezett a közösségi médiában.

Narendra Modi indiai kormányfő Twitter-üzenetben idézte fel, hogy Kumár igazi filmes legenda volt, akinek kitűnő alakításait a nézők generációi élvezték. "Távozása kulturális életünk vesztesége" - fogalmazott.

Amitabh Bacscsán bollywoodi filmsztár azt írta, hogy Kumár az indiai filmművészet valóságos intézménye volt. Mint hangsúlyozta: amikor megírják az indiai film történetét, abban az szerepel majd, hogy "Dilip Kumár előtt és Dilip Kumár után".

Kumár nemcsak előadóművészetével vívott ki magának elismerést, hanem jellegzetes stílusával és műveltségével is. Jól ismerte az irodalmat, különösen az urdu és az angol költészetet.
1922-ben született Pesavárban, amikor a város még Indiához tartozott. Eredeti neve Juszuf Khán volt, ám mikor hindi filmeket kezdett forgatni, muzulmán kortársaihoz hasonlóan ő is hindi nevet vett fel.

A filmvásznon 1944-ben debütált, de az 1949-ben forgatott Andaz című romantikus zenés drámával futott be. Kumár életrajzírója a színész nagyságát olyan legendás filmsztárokhoz hasonlította, mint Marlon Brando vagy Marcello Mastroianni. Korának legjobb drámai színészének tartották, de a vígjátékokban is sikert aratott. Számos filmje hatalmas kasszasiker lett és óriási rajongótábora volt.

Rangos filmes díjakat kapott Indiában, és munkásságát elismerték az ország két legmagasabb állami kitüntetésével is. Kumár 1998-ban szerepelt utoljára a filmvásznon.

Dilip Kumár 98 évesen hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.