Gyászol a magyar sport: elhunyt az olimpiai bajnok

Forrás: Shutterstock -
Csom István gyász olimpia sakkolimpia Bajnok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán, 81 éves korában elhunyt Csom István olimpiai bajnok sakkozó.

A magyar szövetség gyászjelentése felidézi, hogy Csom István 1940. június 2-án született Sátoraljaújhelyen. Középiskolás korában kezdett el versenyszerűen sakkozni, 1963-ban a mesteri, 1967-ben a nemzetközi mesteri, 1973-ban pedig a nagymesteri címet is megszerezte.
Az évek során számos egyéni versenyen végzett az első helyen, 1972-ben egyedül, 1973-ban holtversenyben nyerte meg a magyar bajnokságot. Csapataiban és a válogatottban szinte mindig kiválóan, sokszor erőn felül teljesített, kilenc sakkolimpián játszott magyar színekben. Pályafutásának csúcsa az 1978-as sakkolimpia megnyerése volt Buenos Airesben. Három olimpiai ezüstérmet is nyert (1970, 1972, 1980), utóbbin, Máltán, táblája legjobb pontszerzője volt. Összesen 191 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

Budapest, 1978. december 4. Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára fogadja a Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmet nyert férfi válogatottat. Csom István (b1), Sax Gyula (b2), Portisch Lajos (b3), Kádár János (k), Ribli Zoltán (j3), Adorján András (j2), Vadász László (j1). MTI Fotó: Vigovszki Ferenc Forrás: MTI/Vigovszki Ferenc


Az 1981/82-es ciklusban az első táblán játszva BEK-győzelemre vezette a Budapest Spartacust, 1964 és 1986 között klubjaival kilenc alkalommal nyerte meg az ob I-es csapatbajnokságot.
Később edzőként folytatta, legismertebb tanítványa Berkes Ferenc nagymester, a válogatott egyik erőssége, sokszoros magyar bajnok. 1983-ban mesteredző címet kapott és Portisch Lajos is bizalmába fogadta: nagyra tartotta szakmai és emberi értékeit, hosszú éveken át volt a Nemzet Sportolójának szekundánsa.

A sakkszövetség 2005-ben életműve elismeréseként Maróczy-díjat adományozott neki, idén pedig a Magyar Érdemrend Tisztikereszje polgári tagozat állami kitüntetést vehette át.

Puskás: "Szinte önkívületi állapotban voltunk" - Így született meg az Aranycsapat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.