Kiderült, hol helyezik örök nyugalomra a híres táncosnőt

táncosnő párizsi Pantheon Joséphine Baker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évtizedekkel halála után a híres táncosnő, Joséphine Baker  maradványait a párizsi Pantheonban helyezik örök nyugalomra.

Az amerikai származású francia díva maradványait november 30-án szállítják át a Pantheonba, ahol a francia nemzet legnagyobbjai nyugszanak - számolt be róla vasárnap a Le Parisien című francia újság Emmanuel Macron francia elnök döntésére hivatkozva.

Baker lesz az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban.

Két évvel ezelőtt indult az a petíció, amely ezt kérvényezte, s azóta 38 ezren támogatták.

Joséphine Baker (1906-1975), artiste de music-hall américaine. RV-210277bis Forrás: Origo

A nagyszerű énekes-táncos revüsztárt a dzsessz megtestesítőjeként és vad táncstílusának köszönhetően ismerte meg a világ. Számos filmben is szerepelt. A 20. század legjelentősebb sztárjai között tartják számon. Baker ugyanakkor francia nemzeti hős is volt. A második világháború alatt először a Vöröskeresztnek, majd az ellenállásnak dolgozott. Ezért a háború után megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést.

Később Martin Luther King oldalán a rasszizmus ellen is harcolt szülőhazájában, Amerikában. 1975-ben bekövetkezett halála után Monacóban temették el.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.