40 éves lett Rory Gilmore a Szívek szállodájából – 10 dolog, amit te sem tudtál Alexis Bledelről

Forrás: NORTHFOTO/AFF/PA Images/Chase Rollins/Aff-Usa.Com -
Rory Gilmore Szívek szállodája Alexis Bledel születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerek 40. születésnapját ünnepli Alexis Bledel, aki spanyol anyanyelvű texasi lányból lett modell, majd a Szívek szállodája Rory Gilmore-jaként tévénézők millióinak kedvence. Legutóbb A szolgálólány meséjében alakított nem mindennapi szerepet, de nem ez az egyetlen érdekesség, amit összegyűjtöttünk vele kapcsolatban.

Spanyol anyanyelvű, és latinának tartja magát


Az ősei dánok, németek, angolok, skótok, írek, walesiek és franciák voltak, de a szülei már latin-amerikai identitással rendelkeztek. Az édesapja Argentínában született és nőtt fel, az édesanyja pedig gyerekkorától kezdve Mexikóban élt, így mindkettejük anyanyelve a spanyol. Ezért aztán a lányukat is így nevelték, és hiába született és nőtt fel Alexis Bledel már az Egyesült Államokban, csak az iskolában tanult meg angolul.

Kerek, 40. születésnapját ünnepli Alexis Bledel Forrás: NORTHFOTO/AFF/PA Images/Chase Rollins/Aff-Usa.Com

Modellként kezdte a karrierjét


Középiskolás korában a helyi plázában figyelt fel a szépségére egy ügynök, és gyorsan keresett modell vált belőle. Amikor viszont szóltak neki, hogy a csípőjéből két centit le kéne fogyasztania, nem hatotta meg a kérés: „14 voltam. Így is több munkám volt, mint amennyit elbírtam. Szóval mondtam, hogy kösz, de nem." – mesélte erről.

Élete első szerepét a Szívek szállodájában játszotta


A New York-i Egyetem filmszakos hallgatójaként ment el élete első szereplőválogatására, ahol rögtön meg is kapta a Szívek szállodája sorozat egyik főszerepét. A kultikussá váló sorozat aztán hét éven és 154 epizódon át futott, óriási sztárt csinálva Bledelből.

Élete első szerepét a Szívek szállodájában játszotta Forrás: NORTHFOTO/Rodeo Drive Press / Visual Press Agency

Nemcsak a képernyőn Gilmore


A szívek szállodája eredeti címe Gilmore Girls, azaz Gilmore lányok, a főszereplő anya-lánya páros vezetékneve nyomán. Alexis Bledelnek pedig nemcsak a képernyőn van köze ehhez a névhez, hiszen a saját üknagymamája is Rebecca Richardson Gilmore néven született.

Roryval ellentétben gyűlöli a kávét


Utálja a kávé ízét, miközben a Szívek sállodájában játszott karaktere, Rory Gilmore egyik kedvenc itala épp ez. Ezért aztán a forgatáson gyakran előforduló kávéivós jelenetekben inkább kólát kortyolgatott a bögrékből.

Szeret focizni


Évekig a The Hustlers nevű női focicsapatban játszott. Ezenkívül csupa olyan hobbija van, amit ő „régimódinak" tart: olvasás, írás, moziba járás, fotózás és a családjával közös programok.

Évekig a The Hustlers nevű női focicsapatban játszott Forrás: Getty Images via AFP/2006 Getty Images/Kevin Winter

Rettenetes sofőr


Még a saját megítélése szerint is nagyon rosszul vezet, ezért aztán elkerüli a dolgot, amikor csak teheti. Los Angelesben élve viszont ez nem nagyon lehetséges, épp ezért nem is igazán szereti a várost, miközben a színészi karrierje miatt sokat kell ott lennie.

Akkor csatlakozott a Vészhelyzethez, amikor az véget ért


A korszakos kórházsorozat Vészhelyzetben a legutolsó, dupla epizódban szerepelt, az újonc Dr. Julia Wise medikát alakítva. A karakterének behozása a történet végén felvillantotta egy lehetséges spinoff-sorozat lehetőségét, de ebből végül nem lett semmi.

Sorozatból választott férjet magának


A szerelmi kapcsolatai rendszerint forgatásokon születnek. 2002 és 2006 között a Szívek szállodájában szereplőtárs Milo Ventimigliával alkottak egy párt. 2012-ben pedig a Mad Men – Reklámőrültek forgatásán jött össze a kolléga Vincent Kartheiserrel, akivel 2014 óta házasságban élnek, és már egy kisfiuk is született.

2012-ben a Mad Men – Reklámőrültek forgatásán jött össze a kollégájával, Vincent Kartheiserrel Forrás: NORTHFOTO/United Press International / eyevine. All Rights Reserved./Upi Photo / Eyevine

Leszbikusként nyerte a legnagyobb díját


Színészi pályája legutóbbi emlékezetes szerepét A szolgálólány meséje című sorozatban játszotta, egy vallási diktatúrában a saját neme iránti vonzódása miatt meghurcolt nőt alakítva. A teljesítményéért elnyerte a legrangosabb televíziós díjat, az Emmyt is a legjobb vendégszereplő kategóriában.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.