Úgy tartják, addig élünk, amíg van aki emlékezik ránk. A színészeket halhatatlanná teszi a film és a szinkron. Generációk arcára csalnak mosolyt vagy okoznak számukra megható pillanatokat jóval azután is, hogy már örökre lehunyták a szemüket.

Az elmúlt években számtalan nagy volumenű művésztől kellett elbúcsúzzunk, akik immár az égi szinkronstúdióban állnak a mikrofon elé. Kiválasztottunk közülük azokat, akik nélkül biztosan szegényebb lett volna a gyermekkorunk.

Csákányi László

Csákányi LászlóForrás: Fortepan/Hunyady József

100 évvel ezelőtt született és már majdnem 30 éve nincs közöttünk. Szinkronszerepeit szinte megszámolni is lehetetlen, ám nincs olyan felnőtt, aki gyerekként ne hallotta volna a hangját. Ő volt ugyanis Kovakövi Frédi magyar megfelelője, de ő kölcsönzött jellegzetes stílust Balunak, A Dzsungel könyve medvéjének, Karaknak a Vukban és Az erdő kapitánya főszereplőjének.

Szabó Gyula

Szabó GyulaForrás: Fortepan/Szalay Zoltán

Az ország Columbója nélkül három magyar rajzfilmsorozat is fakóbb lenne. Szabó Gyula formálta feledhetetlenné Dr. Bubó figuráját a Kérem a következő!-ben és őmiatta szeretett volna egykor mindenki egy beszélő, barnaszínű vizslát, a Frakk, a macskák réme hatására. A legtovább azonban a Magyar népmesék mesélőjeként hallhattuk, és kijelenthetjük, gyerekek ezrei aludtak el a hangjára.

Győri Ilona

Győri IlonaForrás: iszdb.hu

Húsz évvel ezelőtt, 2001 decemberében hunyt el Győri Ilona, az egyik legnagyobb formátumú magyar színésznő. Az arcát számtalan tévésorozatban, tévéjátékban és filmben ismerhette meg a közönség, azonban a hangja is egyedülálló volt. Legismertebb munkája minden kétséget kizárólag A Mézga család volt, amelynek három évadában is ő szinkronizálta a családanyát, Paulát. A kisebbek, vagyis ma már nagyobbak számára még egy helyről emlékezetes lehet, ő volt ugyanis a Kacsamesékben Dagobert bácsi házvezetőnője, Beakley asszonyság.

Sinkovits Imre

Sinkovits ImreForrás: Fortepan / Hunyady József

Az örök nevettető Leslie Nielsen, a westernhős John Wayne vagy éppen a mindig morgó Walter Matthau szinkronizálása mellett Sinkovits Imre rengeteg gyermek életébe hozott vidámságot. A Hupikék törpikék egyik főszereplőjének, Törpapának kölcsönözte hosszú ideig a hangját, de ő volt a Micimackóról szóló sorozat és filmek visszatérő narrátora is. Nagy rajzfilmekben is felcsendült jellegzetes orgánuma, ilyen volt Az oroszlánkirály, amiben Simba apját, Mufasát szólaltatta meg.

Bács Ferenc

Bács FerencForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha már Micimackó, a Százholdas Pagony egyik állandó lakója nemrég veszítette el magyar hangját. A Tigrist megszólaltató Bács Ferenc ugyanis 2019-ben hunyta le örökre a szemét. Számtalan sorozatban és filmben kölcsönözte a hangját a csíkos ugrándozónak, igazán ismertté azonban két hús-vér férfi, René Artois (Halló, halló!) és Brinkmann professzor (A klinika) tette.

Váradi Hédi

Váradi HédiForrás: Fortepan/Kotnyek Antal

Élete teljében, mindössze 57 éves korában érte a halál, és habár 34 éve nincs már közöttünk, hangját három nagy sikerű animációs filmsorozat is konzerválta az utókor számára. Bálint Ágnes mesefigurája, Tádé szólalt meg az ő hangján a Mazsoláról és róla elnevezett műsorban. Váradi Hédi volt emellett a Frakk, a macskák rémében a fehér, kövér macska, Szerénke hangja, aki állandóan borsot tört szegény barna vizsla orra alá. Legikonikusabb szinkronszerepe azonban a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szakiban volt, Hédi kölcsönözte hangját Irmának, Béni feleségének.