Hibernálva várja a feltámadást a legendás filmes - A legenda szerint Walt Disney holtteste valamelyik Disneyland alatt rejtőzik

Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives -
animáció évforduló Walt Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
120 éve született Walt Disney, aki minden idők legnagyobb hatású animációs alkotójaként és stúdióalapítójaként örökre megváltoztatta azt, amit a rajzfilmről és a mesékről gondol az emberiség. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk 10 olyan érdekességet, amit talán még te sem tudtál róla.

Egy francia településről kapta a nevét.

Az 1901. december 5-én Chicagóban született Walt Disney ősei írek, németek, angolok és franciák voltak, a neve szempontjából pedig az utóbbiak a fontosak. Ők ugyanis a normandiai Isigny-sur-Mer kisvárosból származtak, így lett a nevük d'Isigny. Amikor pedig a 17. században néhányan közülük átköltöztek Írországba, a d'Isigny átalakult a helyi fül számára befogadhatóbb Disney-vé. Írországból aztán 1834-ben vándorolt ki Amerikába a család.

Egy gyerekkori trauma befolyásolta a filmjei világát.


Kisfiúként megölt egy baglyot, és ez annyira szörnyű traumát okozott számára, hogy attól kezdte el foglalkoztatni az állatok megszemélyesítése rajzokban, továbbá megfogadta, hogy soha többet nem veszi el semmilyen teremtmény életét. Innen eredeztethető, hogy a Disney-filmekben olyan gyakori az állatszereplők jelenléte, és hogy mindig kötelező a happy end.

Az 1901. december 5-én Chicagóban született Walt Disney ősei írek, németek, angolok és franciák voltak Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives

Ő készítette el minden idők első egész estés animációs filmjét.


Walt Disney fiatalkorában csupán rövid filmecskék készültek animációs technikával, jórészt karikaturisták és képregényrajzolók keze nyomán. Neki köszönhető, hogy az animációs filmgyártás önálló műfajjá és iparággá vált Hollywoodban — ezt pedig jól jelzi az a tény is, hogy ő készítette a világon az első igazi egész estés rajzfilmet, a Hófehérke és a hét törpét 1937-ben. A filmről előtte mindenki azt jósolta, hogy meg fog bukni, ám Walt Disney hitt benne, és amilyen nagy volt a kockázat, olyan hatalmas lett a siker: a film a maga korának legnagyobb bevételt hozó, Oscar-díjas mozija lett, a bevételeiből pedig Walt Disney megteremtette a máig virágzó Disney stúdiót.

Az aláírása önmagában híressé vált.


Különleges, egyedi aláírása később a Walt Disney Studio logójában élt tovább, és a figyelmesek még két egérfigurát is beleláthatnak.

Különleges, egyedi aláírása később a Walt Disney Studio logójában élt tovább Forrás: d23.com

Láncdohányos és munkaalkoholista volt.


Az első világháborúban a Vöröskereszt tagjaként vett részt, ekkor szokott rá a cigarettára, és egész életében láncdohányos maradt. A stúdióban mindig előre tudták, hogy ő érkezik, mert messziről hallatszott a köhögése. Ha pedig érkezett, akkor mindenki igyekezett látványosan dolgozni, mert Walt Disney igazi munkaalkoholista volt, komoly hangulatingadozásokkal megspékelve.

Betiltotta a bajuszt.


Noha ő maga egész életében viselte, de az alkalmazottainak megtiltotta a bajusz viselését, mert a Disney stúdió nyílt arcú imidzsét féltette tőle. Két kedvencével tett csak kivételt: Bill Tytla animátorral és Ub Iwerks effektmesterrel.

Noha ő maga egész életében viselte, de az alkalmazottainak megtiltotta a bajusz viselését Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives

Ő nyerte el a legtöbb Oscar-díjat.


Összesen 59 alkalommal jelölték Oscar-díjra, és 22 alkalommal el is nyerte azt; mindegyik olyan rekord, amit még csak megközelíteni sem tudott senki azóta. Ezen felül kapott három tiszteletbeli Oscart is, és ő az egyetlen, aki egyetlen díjért több szobrot kapott: a Hófehérke és a hét törpe Oscar-díját egy nagy és hét kicsi szobor formájában adták át neki.

Politikai tisztogatásban is segédkezett.


A második világháború után ugyanis egyik alapítója és vezéregyénisége volt olyan egy olyan antikommunista egyesületnek, amely az „amerikai szellem" megőrzését tűzte ki a céljául, többek között azzal, hogy segítette a sötét McCarthy-korszak hatóságait a vélt „külföldi ügynökök" elleni tevékenységében: ezeknek az eljárásoknak pedig számos olyan alkotó áldozatául esett a filmszakmából, akik egyszerűen csak másfajta politikai nézeteket vallottak.

Egy kirándulása ihlette Disneylandet.


A Disney-filmek előtt látható, jól ismert kastélyos animációban látható épület sziluettjét természetesen az első, 1955-ben megnyitott Disneyland adta. Az első Disneyland formáját pedig a bajorországi Neuschwanstein meseszerű kastélya ihlette, ahol Walt Disney a feleségével egy európai körútja során épp Disneyland megalapítása előtt járt.

A Disney-filmek előtt látható, jól ismert kastélyos animációban látható épület sziluettjét természetesen az első, 1955-ben megnyitott Disneyland adta Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vlasov

A legenda szerint hibernálva várja a feltámadást.


A halála után elterjedt az a legenda, hogy a tudomány fejlődésében töretlenül hívő Walt Disney hibernáltatta a holttestét arra az esetre, ha egy későbbi korban lehetségessé válik az újraélesztés, ráadásul a a holttest állítólag valamelyik Disneyland alatt rejtőzik. Nos, ez a legenda tényleg a képzelet szüleménye, ugyanis a holttestét elhamvasztották, és egy Los Angeles-i temetőben helyezték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.