Kim Abeles - a művész, aki ökoművészetet teremtett és ezzel történelmet írt

Kim Abeles kortárs művészet kultúra magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kim Abeles művészetet alkotott egy globális jelenségből, a környezetszennyezésből. A hivatását az elmúlt három évtizedben ennek a projektnek szentelte.

Érkezzen néhány érdekesség a művészről, aki láthatóvá tette a láthatatlant.

Kim Victoria Abeles

1952-ben született Missouriban. A gyermekkorát Pennsylvaniában töltötte, és az ott szerzett tapasztalatai nagy hatással voltak egyik legjelentősebb alkotására, a Szmoggyűjtőre. 1980-ban festő szakon szerzett alapdiplomát Ohióban, majd Kaliforniában stúdiófestészetet tanult mesterszakon. Az előzetes kutatási szakasz mindig is szerves része volt alkotói munkájának. Élvezte a kísérletezést, amely nemcsak az alkalmazott technikákban, hanem az anyagválasztásban is tetten érhető volt.

Munkáiban fontos társadalmi és aktuális kérdésekkel foglalkozik, többek között a feminizmussal, a családi erőszakkal, a HIV/AIDS betegségekkel és a környezetszennyezéssel. Alkotásai üzenetét metaforákon keresztül igyekszik átadni a befogadó közönségnek. Az elkészült képekben és installációkban az esztétikum mellett megjelenik a humor, az innováció - és a fenntarthatóság kérdése is.

Mi vonzotta őt a művészetek irányába?

„Az emberek és a világ iránti kíváncsiságom továbbra is kielégíthetetlen. Tehát a művészet számomra mindig is az ötletek vizuális problémamegoldáson keresztüli feldolgozásának módja volt"– nyilatkozta a művész egy interjúban.

Kim Abeles hisz abban, hogy az életnek és a véletleneknek köszönhető, hogy alkotói pályáján milyen témákkal foglalkozhatott. A helyek, ahol élt, vagy az emberek, akikkel találkozott, mind-mind hatással voltak rá. Úgy nyilatkozott, hogy az ember csak idővel látja át az összefüggéseket, hogy mi miért történt úgy az életében, ahogy.

Már gyerekként is művészettel foglalkozott és imádott kísérletezni. Számára a folyamat mindig sokkal jelentősebb volt, mint a végeredmény.

Fordulópont: Szmoggyűjtő

A művész életében fordulópontot és nemzetközi szakmai elismerést hozott a Szmoggyűjtő című alkotása. Kim egy ismeretlen perspektívát nyitott a művészet területén, hiszen megmutatta: képes a láthatatlant láthatóvá tenni.

Mit jelent ez?

1987-ben egy innovatív technikát alkalmazva azt prezentálta, hogy a levegőben lévő szmogból hogyan lehet képeket és lenyomatokat készíteni. A folyamatban az inspirálta, hogy elhúzódott egy közelében lévő gyár elleni tiltakozás.

"Szmog-fogó" (6 nap szmog, 1 nap eső és 8 hét szmog-kitettség zárt térben a karantén alatt) 2020. Forrás: kimabeles.com

Az általa kigondolt eljárásban stencileket és ragasztót használt annak érdekében, hogy megköthesse a szmogrészecskéket. Sorozatot készített belőle, melynek darabjai több, mint harminc évtizede különböző felületeken gyarapodnak (papír, üveg, textil).

Egyik leghíresebb munkájában az amerikai elnökök portréját örökítette meg. 1992-ben készült a sorozat, amellyel azt szerette volna szimbolizálni, hogy az egyes elnökök milyen eredményeket értek el a környezetvédelemben.

James Carter és Ronald Reagan táblái teljes mértékben szemléltetik a fenti leírást. Carter portréját 8 napig, míg Reagan-t ábrázoló felületet 40 napig hagyták a szabadban. A művész ezt azzal indokolta, hogy korábban Carter napelemeket tetetett fel a Fehér Házra, míg Reagan gondolkodás nélkül leszedette azokat.

"Szmog Tányérok" - Smog collectors Forrás: kimabeles.com

Kim Abeles, az aktivista, konceptuális művész történelmet írt azzal, hogy absztrakt elgondolását kézzelfoghatóvá tette. Huszonkét országban volt már kiállítása, és biztosak lehetünk abban, hogy ikonikus sorozata még számos alkotással fog gazdagodni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.