Országok, ahol betiltották a Valentin-napot, sőt börtönbe is kerülhetsz, ha megünnepled

Forrás: Shutterstock -
Bálint-nap börtönbüntetés betiltás Valentin-nap magazin szerelmesek ünnepe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár az ókorból ered ez az ünnep, mégis újfajta őrületként tekintünk rá. A szerelmespárok ezen a napon randira hívják kedvesüket, romantikus vacsorával várják haza egymást, és különleges ajándékokkal lepik meg szívük választottját. A Valentin- vagy Bálint-napot viszont néhány országban tilos megünnepelni.

A világ szinte minden országában találunk olyan embereket, akik ellenzik a Valentin-napot, demonstrációt szerveznek, áthúzott szívekkel, szomorú emojikkal adnak hangot annak, hogy nem értenek egyet ezzel az ünneppel. Megszervezik például a saját anti-Valentin-napjukat.

Néhány állam azonban ennél is tovább ment és radikális megoldásokhoz folyamodott.

Malajzia

Ebben az Egyenlítő közelében fekvő, 32 milliós országban a lakosság nagy része nem ünnepelheti a Valentin-napot. Malajziában nem jogszabály tiltja a szerelmesek ünnepét, hanem egy fatva, amelyet a helyi iszlám szellemi vezetők alkottak meg és betartatják közösségük tagjaival. Ezt a vallásjogi döntést olyan szigorúan veszik, hogy letartóztatják azokat a muszlimokat, akik megszegik. A rendőrség razziát is tart ezen a napon a hotelekben.

Malajziában nem jogszabály tiltja a szerelmesek ünnepét, hanem egy fatva, amelyet a helyi iszlám szellemi vezetők alkottak meg Forrás: Shutterstock

Pakisztán

A Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán található mélyen vallásos országban nemrég tiltották be a Valentin-napot. Az ország felső bírósága azt a határozatot hozta 2017-ben, hogy az iszlám tanításaival szembemegy mindaz, amit a szerelmesek ünnepe képvisel. A döntés nemcsak azt tiltja, hogy az emberek nyilvánosan megünnepeljék a Valentin-napot, hanem a sajtóban sem szabad reklámozni, népszerűsíteni. Ha azt hinnénk, nagy felháborodást váltott ki a döntés, rosszul gondoljuk, ugyanis tüntetéseket is szerveztek a betiltásért. Egy felmérés szerint a pakisztáni lakosság 80 százaléka helyesli a bíróság ítéletét.

Irán

A Valentin-nap betiltása nyílt üzenet volt Irán részéről, miszerint nem kérnek a nyugati kultúrából. Pakisztánnal ellentétben nem pusztán az ünneplést tiltották meg, hanem az ajándéktárgyak árusítását, és bármi olyasminek a reklámozását is, amelynek köze van a szerelmesek napjához. Egy 2011-es iráni törvény miatt tilos a vörös rózsás képeslapok, a szívet mintázó csecsebecsék készítése és forgalmazása. Annak ellenére, hogy tilos az ünneplés, mégis rengeteg étterem és bolt tart nyitva Valentin napján, főként az iráni fővárosban. Hogy elkerüljék a büntetést, a beépített embereik szemmel tartják az utcát és figyelik a rendőröket.

Annak ellenére, hogy tilos az ünneplés, mégis rengeteg étterem és bolt tart nyitva Valentin napján, főként az iráni fővárosban Forrás: Shutterstock

Szaúd-Arábia

Az iszlám vallású országokban nyugati szemmel nézve nem vonzó a nők helyzete. Az életük sok tekintetben korlátok közé van szorítva, és ezek mellett számukra csak apróságnak tűnhet, hogy nem ünnepelhetik a Valentin-napot. A hatóságok a vallási rendőrséggel karöltve járják a boltokat február 14-én, és keresik a romantikus ajándéktárgyakat.

Súlyosan megbüntetik azokat, akiket árusításon vagy vásárláson kapnak. 2014-ben például öt szaúdi férfire összesen 39 év börtönbüntetést és 4500 korbácsütést mértek, mert facér nőkkel táncoltak Valentin napján. A megfélemlítés hatására sok bolttulajdonos inkább ki sem nyit Valentin-napon, nehogy valami illegálisat találjanak náluk.

Ti ünneplitek a Valentin-napot?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.