Meghalt a neves filmes: ezt a nagy kedvencet is neki köszönhetjük

Forrás: MTI/Evan Agostini/Invision/AP/Invision/Evan Agostini -
Szellemirtók Ivan Reitman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Ivan Reitman kanadai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a Szellemirtók című, 1984-es kasszasiker rendezője.

A befolyásos filmes, az Ovizsaru, az Ikrek, a Törvényszéki héják című vígjátékok rendezője és sok más sikeres filmkomédia producere, 75 évesen álmában hunyt el szombat éjjel otthonában, a kaliforniai Montecitóban - közölte a család.

Forrás: MTI/Evan Agostini/Invision/AP/Invision/Evan Agostini

Reitman 1946. október 27-én született Komárom, Csehszlovákiához került részén, magyar zsidó szülők gyermekeként. Anyja túlélte Auschwitzot, apja az ellenállásban tevékenykedett. Mivel a második világháború után a kommunisták üldözni kezdték a nagytőkéseket, apja, aki az ország egyik legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa volt, az emigráció mellett döntött. Ivan négyéves volt, amikor családja egy uszályban elrejtőzve a Dunán Bécsbe szökött.

A Reitman család csatlakozott egy rokonhoz a kanadai Torontóban, ahol hamar megmutatkoztak Ivan szórakoztatásra való képességei: bábszínházat csinált, más fiatalokat szórakoztatott a nyári táborokban, folkzenét adott elő kávézókban egy zenekar tagjaként. Az Ontario állambeli Hamiltonban, a McMaster Egyetemen tanult zenét és színészetet, és nemsokára rövidfilmeket kezdett rendezni.
Fergeteges vígjátékairól vált ismertté, egyik első műve volt az 1979-es Dilibogyók - Táborparádé, amelyben első főszerepét játszotta Bill Murray. 1981-ben született Bombázók a seregnek című komédiája, legnagyobb sikerét azonban 1984-ben aratta a 30 millió dolláros Szellemirtókkal, amely 300 millió dollár globális bevételt és két Oscar-nevezést hozott a számára. 1989-ben elkészült a folytatása is, amelynek nemcsak rendezője, hanem producere is volt. A 2021-es folytatás, a Szellemirtók - Az örökség rendezését producerként már fiára, Jasonra bízta.

A klasszikus Szellemirtók sztárja David Margulies, 2016-ben hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.