Utazz a moziban a székely havasokba - ezek a kedvenc, Erdélyben játszódó filmjeink

székely Erdély mozi filmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 3-ától látható a hazai mozikban a Legendárium – Mesék Székelyföldről című animációs mesefilm, ami a legkisebbek számára mutatja meg Erdély csodálatos világát. De milyen mozifilmek meséltek eddig erről a tájékról a legemlékezetesebben? A válogatásunkból kiderül!

Emberek a havason (1941)

A magyar filmtörténet legnagyobb klasszikusai, vitathatatlan remekművei közé tartozik Szőts István filmje, ami a maga idejében újítónak számított, nemcsak a lírai realista képi fogalmazásmódja, de a külső természeti képei miatt is. Ezek a természeti képek pedig az erdélyi havasok, ahol egy székely favágó családjának tragikusan felemelő történetét ismerhetjük meg.

Varga Katalin balladája (2009)

A Magyarországon élő, azóta jelentős nemzetközi karriert befutó angol rendező, Peter Strickland első nagyjátékfilmje szintén a székelyföldi hegyek között játszódik, és egyszerre modern női bosszúsztori, valamint a helyi hagyományokat megidéző balladai történet.

Hotel Transylvania (2012)

Igen, ha Erdély, akkor az a nemzetközi nyelvben Transylvania, ha pedig Transylavia, akkor Drakula legendája. A legtöbb Drakula-történet helyszíne egy képzeletbeli, veszélyes és ősi Erdély, így a listánkra szinte bármelyik klasszikus filmfeldolgozást választhattuk volna, de ezekben az amúgy is vérzivataros és szomorú történelmi időkben inkább egy animációs vígjáték mellett döntöttünk (aminek azóta sorban készülnek a folytatásai is).

Szerelempatak (2013)

Dokumentumfilmet is a listánkra válogattunk, de olyan dokumentumfilmet, aminek a mozifilmeket lepipáló nézettsége és kultusza lett az idők során. Sós Ágnes alkotásában olyanok mesélnek megejtő őszinteséggel és természetességgel a szerelmi életükről, akiket nem igazán szoktak ilyesmiről kérdezni: egy erdélyi, magyarlakta falucska idős emberei. Sokat lehet tőlük tanulni!

Víkend (2015)

A zordon erdélyi hegyvidék ideális terep a feszültséggel teli thriller műfaja számára, és ezt az együttállást igyekezett kihasználni Mátyássy Áron filmje is. A történetben három jómódú és sikeres magyarországi turista élete fordul fel fenekestül egy haláleset miatt, ami felszínre hozza a múltbeli, és egymással kapcsolatos titkaikat is.

Valan – Az angyalok völgye (2019)

Az utóbbi évek egyik legmívesebb magyar mozifilmje sok tekintetben a skandináv krimik receptjét követi: borongós hangulat, havas tájak, mélyen eltemetett titkok, saját démonaival küzdő nyomozó. De a receptet aztán bőven tudja helyi ízekkel és eredeti ötletekkel is fűszerezni Bagota Béla rendezése, ami szereplővé avatja a filmben az erdélyi környezetet is.

Legendárium – Mesék Székelyföldről (2022)

Gyerekeknek szóló tévésorozatból nőtte ki magát ez a szintén a kisebbeket megszólító animációs mozifilm, amit március 3-ától lehet megnézni a hazai mozikban. A Legendárium a címéhez illően erdélyi, székelyföldi legendákat elevenít meg, a történetben Zete és Rika számára egy varázspatkó jelent átlépést az őket körülvevő helyi mesék és hiedelmek világába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.