Súlyos betegség miatt vonult vissza a filmezéstől az akciósztár - 10 érdekesség a 60 éves Jet Liről

betegség Jet Li akciósztár magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édesanyja még a biciklizéstől is óvta, mégis harcművész, majd akciósztár lett. A lányai kedvéért vállalta el az utolsó filmjét, miközben komoly betegséggel küzd. 60. születésnapját ünnepli a filmcsillag Jet Li, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Repülőgépről kapta a nevét
1963. április 26-án Pekingben született, Li Lien-csie néven. Mint a nemzetközi karriert építő távol-keleti színészek többsége, ő is választott magának egy nyugati füllel könnyebben megjegyezhető művésznevet. A Li-t megtartotta, a Jet pedig a sugárhajtású repülőgépekre utal, mivel a karrierjét is olyan gyorsan akarta minél magasabbra juttatni.

Jet Li Forrás: AFP/Samantha Sin

Az apja halála miatt nem tanult meg biciklizni
Az édesapját tragikus hirtelenséggel vesztette el, ráadásul Li nem is emlékezhet rá, mivel csak kétéves volt a halálakor. Az édesanyja ezután mindentől féltette a kisfiát, és olyannyira óvta a legkisebb sérülésveszélytől is, hogy biciklizni sem engedte megtanulni.

Az edzője vásárolt neki húst
Nyolcévesen kezdett el harcművészetekkel foglalkozni, miután felfedezte őt egy legendás edző, Vu Pin. A családja azonban nem tudott megfelelő táplálkozást biztosítani számára az élsporthoz, ezért aztán a kiemelkedő tehetségét látva Vu Pin a saját pénzéből vásárolta számára a húst, hogy meglegyen a szükséges fehérjemennyiség. Rövidesen már sorra nyerte a versenyeket a nála idősebbek között, és 18 évesen végül egy sérülés miatt kellett abbahagynia a sportot: ekkor fordult a filmezés felé.

A feleségének tett ígérete miatt utasított vissza egy Oscar-díjas filmet
Kínában és a hongkongi filmiparban már a nyolcvanas évek alatt sztár lett, Hollywoodot pedig az ezredforduló környékén hódította meg. Ebben óriási lépést jelenthetett volna számára az Oscar-díjas Tigris és sárkányban való szereplés, amit fel is ajánlottak neki. Ő azonban visszautasította a lehetőséget, mert a feleségével volt egy megállapodásuk: amikor a párja gyermeket vár, Li nem megy el otthonról forgatni.

Négy lány apukája
Kétszer nősült meg, 1987 és 1990 között az egykori sportolótárs, Huang Csiu-jen, 1999 óta a színésznő Nina Li Cse a felesége. Mindkét házasságából két gyermeke született, és mind a négyen lányok.

Még sosem unatkozott
A szabadidejében tollaslabdázni és pingpongozni szeret, esetleg biciklin kirándulni, otthon pedig olvasni és meditálni. Gyűjti a ritka tibeti dzi köveket, és saját bevallása szerint még soha életében nem találkozott az unatkozás érzésével.

Ezt a három filmjét nézd meg
A saját filmjei közül három olyan alkotásra büszke a leginkább, amelyek közvetítik azt a három üzenetet, amiket ő is a legfontosabbnak tart. A Hős (2002) szerinte arról szól, hogy egyetlen ember szenvedése sosem lehet olyan fontos, mint egy nemzeté, A nyakörv (2005) azt üzeni, hogy sosem az erőszak a megoldás, a Jet Li – Félelem nélkül (2006) pedig arról mesél, hogy az ember legnagyobb ellensége saját maga.

Súlyos betegséggel küzd
2010-ben diagnosztizáltak nála egy olyan pajzsmirigy-betegséget, ami alvási problémákat, izomgyengeséget, szorongásos zavarokat és szívproblémákat is okozhat. Az akciósztárnak le kellett állnia a fizikailag megterhelő filmszerepekkel is, mert az orvosai figyelmeztették: ha nem vált életmódot, akár tolószékbe is kerülhet.

Csak a lányai kedvéért tért vissza a mozivászonra
2016 óta lényegében visszavonult a színészettől, és csak egyetlen alkalommal tett kivételt. A Mulan élőszereplős változatában eljátszotta a kínai császárt, mivel ehhez nem kellett fizikailag megterhelő jeleneteket vállalnia, és mert a lányai óriási rajongói az eredeti Disney-rajzfilmnek.

Az oktatás alapján választott lakhelyet
Rendelkezik kínai és amerikai állampolgársággal is, élt Hongkongban is - még a Kínához való visszacsatolása előtt - de a végleges lakhelyét mégis Szingapúrban találta meg. Azt nyilatkozta, hogy az oktatási rendszer magas színvonala miatt választotta a délkelet-ázsiai miniállamot, mivel fontos számára a gyerekei jövője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.