Itt az újabb természeti vész: lecsapott a Kleopátra

Kórház természeti csapás járvány Szardínia Fülöp-szigetek ciklon Református Szeretetszolgálat tájfun Haiyan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szardínián szükségállapotot hirdettek ki, és több mint kétezren hagyták el otthonaikat a ciklon miatt. A Fülöp-szigeteken közben járványoktól tartanak a tájfun nyomán.

A Kleopátra ciklon pusztításai miatt több mint kétezren kényszerszálláson töltötték a szerdára virradó éjszakát az olaszországi Szardínia szigetén. A ciklon hétfőn és kedden összesen 17 embert ölt meg, az anyagi károk pedig egyelőre felbecsülhetetlenek – írja az MTI.

Szardínián lecsapott a Kleopátra Forrás: [origo]

A szél ereje némelyest gyengült, az előrejelzések szerint azonban szerdán is heves esőzések várhatók, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Szardínián kedden szükségállapotot hirdettek ki.
A Fülöp-szigetek térségében pedig, ahol korábban a Hayian-tájfun csapott le, már járványoktól tartanak a magyar orvosok. A Református Szeretetszolgálat szakemberei Taclobanból egy jóval elhagyatottabb településre, Tanauanba mentek, ahol kedden már csaknem 200 beteget láttak el. Sátrakkal vonultak a helyszínre, ahol egy ideiglenes kórházat állítottak fel.

A Református Szeretetszolgálat egyik szakembere és kis betege Forrás: Facebook/Református Szeretetszolgálat

A településen továbbra sincs áramellátás, tiszta víz, és élelem is alig akad. „Itt jóval nagyobb a káosz és rendezetlenebbek a körülmények, mint Taclobanban, ezért nagyon örültek nekünk az emberek, hogy vitaminnal, gyógyszerekkel és orvosi ellátással is tudunk segíteni” – mondta dr. Sári Ferenc, a református orvoscsoport vezetője. A szakembereket komolyan aggasztja, hogy volt már tífuszgyanús betegük is, és sokan gondolják úgy, hogy a tájfun után egy még súlyosabb katasztrófa sújthatja a Fülöp-szigeteket: a járványok. Már megjelentek az akár halálos kimenetelű dengue-lázat terjesztő szúnyogok és a leptoszpirózist hordozó patkányok is.
Közben a legfrissebb összesítés szerint túllépte a négyezret a tájfun halálos áldozatainak hivatalos száma. A pusztító vihar több mint egymillió házat tett tönkre vagy károsított súlyosan az ország középső részében.

Csatasorban a magyarok a tájfun térségébenhttp://www.life.hu/legykepben/20131113-a-baptista-szeretetszolgalat-emberei-megerkeztek-a-fulopszigetek-tajfun-sulytotta-teruletere.htmlKlímaváltozás is felelős a gyilkos tájfunérthttp://www.life.hu/legykepben/20131112-a-klimavaltozas-is-szerepet-jatszott-abban-hogy-ekkora-pusztitast-vegzett.htmlRengeteg áldozata van a Fülöp-szigeteken pusztító tájfunnakhttp://www.life.hu/life/galeria/20131111-rengeteg-aldozata-van-a-fulopszigeteken-pusztito-haiyan-tajfunnak.htmlA tájfun első gyermekszületésehttp://www.life.hu/anyaskodj/20131111-emily-sagalis-a-haiyan-tajfun-miatt-elveszitette-hazat-a-tormelekek.html12 millió embert fenyeget a Haiyan-tájfunhttp://www.life.hu/legykepben/20131108-megerkezett-a-haiyantajfunja-a-fulopszigetekre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.