Népmesék mindenkor: 2013-ban divat a magyar

népmese fashion week divattervező költő Nanushka magyar Abodi Dóra Sugarbird történelem fülbevaló március 15.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vissza a gyökerekhez! - akár ez is lehetne a közös szlogenje az idei, hazai tavaszi-nyári kollekcióknak. 2013-ban többek között Nanushka, Abodi Dóra és a Sugarbird lányok is a kollektív múlthoz nyúltak vissza: a trendi ruhadarabokról híres történelmi személyiségek és népmesei motívumok köszönnek vissza. Che Guevara után talán Kossuth Lajos lesz a következő pólónyomott politikus?

Különös megítélése van itthon a nemzeti vonatkozású ruháknak. Míg Írországban nemcsak természetes, hanem el is várt március 17-én zöld lóherés hacukába bújni, Amerikában pedig az egyszerű hétköznapokon is üdvözölt csillagos-csíkos dresszben feszíteni, addig kicsiny hazánkban maximum politikai rendezvényeken vagy folklórnapokon látni trikolórba öltözött egyéneket.

Fotó: Mudra László/Life.hu
Fotó: Mudra László/Life.hu

Tóth Gabi 2011 végén magyaros blúzban adott interjút a Life.hu sztárszerzőjének, Szily Nórának

A tavalyi év matyóhímzéses sikerét szerencsére egyetlen politikai párt vagy csoport sem lovagolta meg, így maradhatott pusztán az, ami: egy bájos és szerethető nemzeti motívum, ami egy tornacipőn és egy estélyin is tökéletesen mutat. A népszerűségét talán az is növelte, hogy nem voltak vele kapcsolatban divatszabályok, nem mondta meg senki, milyen alkalommal és hogyan illik viselni. Pont ilyen természetes az idei év "magyar kollekciója" is. A tervezők tisztelettel és kreativitással fordultak a történelem felé, hogy megszülessen az, amit egy egyszerű halandó is örömmel, büszkén visel. A ruhadarabokat nézve nevezetes történelmi személyiségek és unalomig hallgatott népmesék tűnnek elő - 2013-as kiadásban.

Sugarbird - Tisztelgés a hősök előtt

Meglepő kollekcióval készültek a celeblányok az idei ünnepre. Az egyszerű fehér pólókra nyomtatott képek és feliratok örök értéket képviselnek - 21. századi formában. Nincsenek felesleges sallangok, sem rikító tévedések. Csak a forradalom jól ismert helyszíne, a Pilvax, a szabadságharc jeles képviselői, például Petőfi és Kossuth, valamint a 12 pont. A Talpra magyar! kollekciót ennek ellenére sok támadás érte. Az internetes fórumokon többen rossz viccnek tartják, de akadnak olyanok is, akik szerint ötlettelen és rendkívül erőltetett dolog március 15-re ilyen "pénzszerző" kollekciót összeállítani - főleg a Sugarbird lányoknak. De vajon Dukai Regina levon-e bármit is Kossuth érdemeiből? Vagy esetleg neki köszönhetően többen is megtudják, mik voltak a 48-as forradalmárok követelései? A negatív visszhang ellenére a rajongók pozitívan fogadták a kollekciót.

Forrás: Sugarbird
Forrás: Sugarbird

Kattints a képre a galériáért!

Nanushka - Mesék szárnyán

A letisztult stílusáról híres Sándor Szandra az idei szezonra is klasszikus darabokkal készült. A funkcionalitást és a dizájnt tökéletes összhangban tartó tervező "magyaros" kollekciójában népmesei alakok és szomorú paripák is feltűnnek. A fehér alapra feketével nyomtatott mintákat nézegetve már várnánk, hogy megszólaljon a Magyar népmesék fülbemászó dallama és elkezdjenek mozogni a jól ismert szereplők. Reméljük, a legkisebb királyfihoz hasonlóan Nanushka is eljut az Óperenciás tengeren túlra, oda, ahol a kurta farkú malac túr, és sikerül elnyernie az unalmas egyenszettekben mászkáló királylányok kezét, lábát és felsőtestét, hogy aztán a segítségükkel legyőzze Donald kacsát és Hello Kittyt...

Forrás: Nanushka
Forrás: Nanushka

Kattints a képre a galériáért!

Abodi Dóra - Színpompás Erdély

A macaronok sokszínűségét és a rusztikus erdélyi népmeséket gyúrta össze 2013 tavaszi-nyári kollekciójában Abodi Dóra. A fiatal magyar tervező ecsetként használja a szabóollót: a pontos illesztéseknek köszönhetően szinte egy festmény jelenik meg előttünk, melyben a mesevilág jól ismert állatalakjai a fantáziavilág vásznán mesélik el örök történeteiket. Az egyedi dizájn egyébként tökéletesen illeszkedik a nemzetközi trendekbe, hiszen idén a mintás és csíkos ruhadarabok uralkodnak majd. A geometrikus formákat letisztult színekkel, fehérrel, feketével és arannyal kombinálta. Még a legszőrösszívűbb ítészek sem találhatnak kivetnivalót a "magyar kollekcióban", hiszen pont annyira kreatív és sokszínű, mint amilyenek valójában vagyunk mi, magyarok. Határokon innen és túl.

Forrás: Abodi Dóra
Forrás: Abodi Dóra

Kattints a képre a galériáért!

Nemzeti kollekció férfiakra szabva

Ha nem is árasztották el a piacot a férfiaknak szóló "magyar kollekciók" 2013-ban, 1-1 izgalmas darabbal azért nekik is készültek a tervezők. Lakatos Sándor, a Sandor Lakatos Menswear fiatal kreátora idén piros-fehér-zöld öltönyt álmodott a világfiaknak. Az elegáns szabást nemes anyaggal párosította, így az erőteljes minta ellenére letisztult megjelenést kölcsönöz viselőjének a trikolór öltöny.
Ezt az új trendet lovagolta meg Tilla stylistja is, hiszen a népszerű műsorvezető betyárokkal díszített nadrágban lépett színre a Nagy Duett egyik adásában. A fehér alapra nyomtatott fekete betyáros alsórészt hófehér zakóval párosította, így adva tökéletes keretet a mintának.

Forrás: Sandor Lakatos Menswear
Forrás: Sandor Lakatos Menswear

Kattints a képre a galériáért!

Kultúra füleinknek!

A Nova Design, azaz Novotny Anna aprócska online boltja is igazi kincseket rejt. A bölcsészlány Költők és Múzsák kollekciója nem csak az irodalomrajongókat fogja lenyűgözni. Az aprólékos technikával, saját kezűleg készített fülbevalókat magyar költők képei díszítik - szerelmükkel az oldalukon. A kollekcióban megtalálhatók a magyar irodalom leghíresebb szerelmespárjai, például József Attila és Vágó Márta kettőse, Radnóti és Fanni portréja, valamint Ady és Léda fényképe. Külön említésre méltó a tálalás: a tervező minden fityegőhöz csatolta kedvenc versét az adott szerzőtől. Nem is tagadhatná, hogy a valódi művészettől nyer ihletet a tervezéshez.

Forrás: Nova Design
Forrás: Nova Design

Kattints a képre a galériáért!

Reméljük, idén hazánk fiai is büszkén viselik majd tehetséges tervezőink "magyar kollekcióját" - politikai hovatartozás nélkül. Akár kokárda mellé is. Te viselnéd a magyar tervezők nemzeti ihletésű kollekcióit?

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.