Az egészség titka az ősember étrendjében rejlik

diéta paleolit étrend Szendi Gábor recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye milyen egyszerű előkapni a mirelit pizzát, vagy gyorsétteremből rendelni a vacsorát? Ha nem gondolkodsz egészségtudatosan, vagy azt mondod, nincs időd a főzésre, letérsz a helyes ösvényről, és saját magad hívod a halált vendégségbe!

Szendi Gábor és Mezei Elmira Paleolit szakácskönyv című kötete nem csupán egyszerű recepteket tartalmaz, de szócikkein keresztül megválaszolja a paleolit táplálkozással kapcsolatos kérdéseidet is. A könyv célja az egészséges táplálkozás megszerettetése úgy, hogy közben ínyenc módon főzhess, és élmény szinten kapcsolhasd össze a finomat az egészségessel. Ám az átállás előtt tisztában kell lenned azzal, ahogy őseink táplálkoztak, amire évmilliók során adaptálódtunk.

iStockPhoto
iStockPhoto

Civilizációs betegekké váltunk?

A reformtáplálkozás modern változatai mélyen magukban hordozzák a 20. századi nyugati étrendet, és nem szakítanak vele, csupán újítják azt! A tévhitekkel ellentétben a barna cukor semmivel sem jobb, mint a fehér, és a táplálkozási szakértők által preferált teljes kiőrlésű gabona sem egészségesebb, mint a finomított fehér liszt. A hidegen sajtolt olajok pedig alig egészségesebbek a főzéshez, mint a transzzsírokkal teli étolajak.

Szendi Gábor szerint sem a reform, sem a hivatalosan ajánlott étrend nem veszi figyelembe az ember evolúcióját. Az ember két és fél millió évig a környezetében fellelhető zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, magvakat, állatokat fogyasztotta. Ezt nevezzük paleolit vagy kőkori táplálkozásnak. Több mint kétszáz természeti nép étrendjét kiátlagolva azt kapták, hogy a természeti ember étrendje 40-60% állati eredetű táplálékból és 60-40% növényi eredetű táplálékból állt. A gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejet csak az utóbbi pár ezer évben kezdtük fogyasztani, s ezek tökéletes feldolgozásához szervezetünk nem alkalmazkodott. A paleolit táplálkozás hatását bizonyítja, hogy a természeti népeknél ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, rendkívül ritka a rák, és nincsenek autoimmun betegek. Az átállás kezdeti nehézségeihez neked is erőt adhat a már paleo módon táplálkozók fantasztikus gyógyulásai.

Elhízott áldozatok vagyunk

Szendi Gábor adatai szerint a lakosság fele már elhízott, a másik fele majd később hízik el, és a töménytelen mennyiségű finomított szénhidrát (kenyér, tészta, rizs, burgonya, cukor) rengeteg felesleges kalóriát képvisel. Magyarország lakosságának jelenleg 5-10%-a cukorbeteg, és a betegek fele erről nem is tud! A szív- és érrendszeri betegségeket nem a koleszterin, hanem a szénhidrátok túlzott fogyasztása okozza. A sok finomított szénhidrát inzulinrezisztenciához, elhízáshoz vezet, s ez az egyik oka a sokfajta ráknak. A felnőttkori cukorbetegséget ugyancsak az elhízás és az inzulinrezisztencia okozza. Meglepő módon a cukorbetegeknek melegen ajánlott fruktóz az egyik legveszélyesebb cukor, amely csak fokozza az inzulinrezisztenciát. Az inzulinrezisztencia okozza a sokáig tünetmentes policisztás ováriumot is, amely a nők negyedét érinti.

Modern kori szörnyek

A gabonafélékben található glutén alattomos fehérje, kis mennyiségben is veszélyes, mert provokálja az immunrendszert, beavatkozhat az idegrendszer működésébe, migrénhez, fejfájáshoz, meddőséghez, súlyosabb esetekben epilepsziához, vagy akár skizofréniához is vezethet! A legkifinomultabb vizsgálatok szerint a lakosság 30-40%-a rejtett gluténérzékenységben szenved, ez sokszor oka az ismeretlen eredetű autoimmun betegségeknek, bélpanaszoknak, idegrendszeri tüneteknek. A tej ugyancsak idegen fehérjének tekinthető, hiába tudjuk a laktózt lebontani, sok autoimmun vagy allergiás betegség fakad a tejfogyasztásból. Ami leginkább meg szokta győzni az embereket erről, az az, hogy a tej és tejtermékek elhagyása után elmúlnak a pattanások és aknék.

Ne dőlj be a gyógyszereknek!

A nyugati táplálkozás paradigmáját az orvosok soha nem kérdőjelezték meg, és nem vizsgálták, egyszerűen öröktől adottnak tekintették, és a különféle betegségek okát legfeljebb az arányok eltolódásában keresték. Ennek hátterében a hatalmas tőkeerőt képviselő élelmiszeripar és a betegségek tüneti kezelését célzó gyógyszeripar érdekei állnak, így kettejük harapófogójában a mai orvostudomány elveszítette függetlenségét.

Ne a fát, az erdőt nézd!

A nyugati étrend alapjaiban idegen az ember táplálkozásától, ebből az következik - mondja Szendi Gábor -, hogy ez az étrend eredendően megbetegítő. Az emberekkel elhitették, hogy a mai táplálékban a különféle vegyszerek a veszélyesek, s hogy ezek ellen úgy védekezhetnek, ha drága pénzen különféle teákat, bogyókat, kivonatokat fogyasztanak. Kétségtelen, nem válik előnyünkre a sok vegyszer, azonban a fő problémát a mértéktelenül fogyasztott finomított szénhidrátok és az idegen fehérjék (glutén, tej, hüvelyesek) okozzák.

iStockPhoto
iStockPhoto

Garantált fogyást eredményez

Ha paleo leszel, egyensúlyba kerül a test, elmúlnak az allergiák, a bőrbetegségek, az erek megtisztulnak, megszűnik a nyugati étrend okozta depresszió, pánik, szorongás és nem utolsósorban eltűnik rólad a súlyfelesleg! A paleo táplálkozás fő előnye - mondja Mezei Elmira - egy hosszú távon követhető, mozgással kombinált életforma, mennyiségi és időbeli korlátozások nélkül. A paleolit táplálkozás sokkal kevesebb lemondással jár, mint a drasztikus és monoton fogyókúrák, nem köt szabályokhoz, csupán kiiktatja életedből azokat az ételeket, melyekre soha nem lett volna szabad rászoknod. Mezei Elmira szerint a mentális és fizikai egészségben bekövetkező javulás az, ami paleo függéshez vezet: az átállást követő pozitív élmények, az energikusság, a jókedv, a természetközeli tisztulás elkötelezett paleóvá tesz, és saját magadon tapasztalod, hogy a színek, az illatok, az ízek új dimenzióba kerülnek.

Paleo finomság: almával töltött mandulás piskóta

A piskóta (33x37 cm-es tepsihez) hozzávalói: 6 tojás, 2 csapott ek. xylit, 8 ek. hámozott, őrölt mandula, fél citrom reszelt héja, 1/2 kk. vaníliaőrlemény
A datolyapüréhez: 25 dkg magozott datolya, 1,5 dl víz
Az almatöltelékhez: 1 kg hámozott, apróra felkockázott alma, 1 ek. kókuszzsír

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tojásokat válaszd ketté, ügyelve, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verd kemény habbá, majd a sárgákhoz add hozzá a xylitet, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan keverd össze, majd kanállal add hozzá a mandulát, és apránként, óvatosan keverd össze a felvert fehérjével. A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy sütőfóliával, simítsd bele a piskótatésztát, és forró sütőben, 12-15 perc alatt süsd meg. Ha elkészült, hagyd hűlni, majd a sütőpapírt óvatosan húzd le róla.
A datolyapüréhez a datolyát a vízzel együtt fedő alatt 5-7 percig főzd, majd botmixerrel pürésítsd, az apróra kockázott almát pedig kókuszzsíron párold puhára. Három egyenlő részre vágd fel a piskótalapot, az első lapot kend meg a datolyapüré felével, és terítsd rá az alma felét. Ezt követően helyezd rá a második lapot, ismét kend meg datolyapürével, terítsd rá a maradék almát, és a tetejére helyezd a harmadik lapot. Kicsit nyomkodd le, majd kockára vágva tálald. Az almával töltött mandulás piskóta langyosan a legfinomabb!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.