Autóval a nyárba - Hasznos tippek külföldi utazáshoz

zöldkártya utazás szórakozás biztonság program autó biztosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magas benzinárak ellenére feltehetően idén is sokan döntenek az autós nyaralás mellett. Akár saját, akár bérelt kocsival vágsz neki a nagy kalandnak, számtalan dolgot kell előre átgondolnod, hogy külföldön ne érjen kellemetlen meglepetés. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat és már az út előtt kellően felkészülsz, sikerrel veheted az akadályokat. 

Válassz megfelelő autót!

Ha úgy döntesz, hogy autót bérelsz, fontos, hogy kizárólag megbízható partnerek szolgáltatását vedd igénybe. Alaposan járj utána a biztosításnak, és kérdezz rá a cascóra is, amely magában foglalja a sérült autód mentésével és elszállításával kapcsolatos díjakat. Informálódj a Nemzetközi Zöldkártyáról is, hogy mely országokba szükséges, illetve, hogy a jármű rendelkezik-e ezzel az okmánnyal! Nemzetközi gépjárműforgalomban ugyanis ezzel tudod igazolni a kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétét.

Ha saját autóval nyaralsz, ezeket a kérdéseket szintén fel kell tenned a biztosítódnak. Ki kell derítened, hogy magyar vezetői engedélyeddel jogosult vagy-e járművezetésre, vagy szükséges-e kiváltanod nemzetközi jogosítványodat az okmányirodában. Egy online autóbérlő portál állítása szerint a hazai engedélyedet elismerik az EGT tagállamaiban, a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban, valamint Japánban és a Koreai Köztársaságban. Mindenképpen ki kell azonban váltanod az okmányt, ha másik államban kívánsz gépkocsit bérelni.

Thinkstock
Thinkstock

Ne feledd azt sem, hogy 18 év alatti személy érvényes magyarországi jogosítványa ellenére sem ülhet külföldön a volán mögé! Ha kölcsönautóval utazol, közúti ellenőrzéskor kérhetik tőled a tulajdonos írásos beleegyezését is. Büntetés járhat az országot jelző "H" matrica, a láthatósági mellény, vagy épp az elsősegélydoboz hiányáért is. Indulás előtt ellenőrizd az érintett országok KRESZ szabályait, mert ezek államonként eltérőek lehetnek. Mielőtt útra kelnétek, ellenőriztesd, hogy megfelelő-e az autód fizikai állapota.

Tervezz precíz útvonalat!

A GPS berendezések és az internetes útvonaltervezők jelzik ugyan a legmegfelelőbb utat, sok más fontos dologra azonban nem figyelmeztetnek. Érdemes jól megválasztanod az indulás idejét és utánajárni annak, hogy az esetleges gócpontokon mikor lehet a legkisebb a forgalom. A határátkelőknél már nem, de az azokat követő autópályás fizetőkapuknál ugyanis komoly torlódások alakulhatnak ki.
Figyelj arra, hogy 3-4 óránként tartsatok pihenőt, ha pedig hosszabb útra vállalkoztok, inkább aludjatok egy éjszakát valahol félúton! Nézz utána azon országok út- és autópályadíjainak, melyeken áthaladtok, mert a különböző matricák mellett egyéb költségek is felmerülhetnek. Kalkulálj a parkolási, valamint a komp-, az alagút- és a híddíjakkal!

Tipp! Egy nő az űrből! Kattints a galériáért!


Pontosítsd az elérhetőségeket!

A Külügyminisztérium honlapjáról összegyűjtheted a szükséges diplomáciai elérhetőségeket, megtudhatod a felkeresni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és konzuli képviseletek címeit, telefonszámait. A Minisztérium azt tanácsolja, hogy ha olyan államba készülsz, ahol nem működik hivatásos magyar külképviselet, vedd fel a kapcsolatot az EU valamely tagállamának képviseletével, vagy ha van, akkor a helyi tiszteletbeli magyar konzuli hivatallal.

Mindezek mellett fontos az is, hogy elérd külföldről a hazai bankodat, a biztosítódat, valamint az autóbérlést intéző céget. Ehhez persze szükséges, hogy bármikor tudj hívást kezdeményezni a mobilodról. Ennek díjairól és a szükséges roaming csomagokról is érdemes még a nyaralás előtt érdeklődni a mobilszolgáltatódnál. Figyelj a telefonod töltésére is. Vagy használj autós töltőt, vagy pedig ne a legmenőbb okostelefonodat vidd magaddal a hosszú útra, mert ezek nem bírják olyan sokáig. Ráadásul a folyamatos hálózatkereséstől és az állandó kapcsolatfelvételtől a készülékek még a szokásosnál is gyorsabban merülhetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Készíts költségvetést!

Ajánlott mindig egy kicsit fölé lőni a költségeket. Sok helyen a tavalyi vagy a nyári szezonon kívüli árak lehetnek még feltüntetve és a már említett váratlan kiadásokkal is számolnod kell. Mindig legyen nálad elegendő készpénz, mert a külföldi tranzakcióknak bizony borsos ára van. Tarts magadnál valamennyi aprót is, pihenőhelyek és benzinkutak mosdóihoz, automatákhoz.

Tájékozódj a bankodnál arról, milyen feltételekkel használhatod a kártyádat külföldön. Figyelj a beállított költési és készpénzfelvételi limitre is, nehogy a szállodai számla rendezésekor derüljön ki, hogy ekkora egyösszegű kiadást korábban nem engedélyeztél. Kártyás fizetés esetén a bankod középárfolyamon számol, így jobban jöhetsz ki, mint a kint vásárolt valutával. Amit tudsz, próbálj meg még Magyarországon, forintért beszerezni. Az autópálya-matricákat például itthon is megveheted előre.

A család biztonsága

A mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötésén túl ajánlott kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát is. Mivel eltérő szolgáltatásokat lehet igénybe venni velük, érdemes élned mindkét lehetőséggel. Az okmány nélküli ellátás díja ugyanis eltérhet az Európai Kártyával megállapított ártól. Arról, hogy az adott országban egy-egy orvosi ellátásért mennyit kell fizetni, az EU információs vonalán érdeklődhetsz. Belföldről a 06 40 200 347-es, míg külföldről a 00 36 1 421 04 31-es számon tájékozódhatsz a díjakról.

Ha az elővigyázatosság ellenére mégis közúti baleset történt, töltsd ki az Európa-szerte egységes, kék-sárga baleseti bejelentőt és a lehető legpontosabban ismertesd az eset körülményeit. Külföldön csak olyan okmányokat írj alá, melynek tartalmával teljes mértékben tisztában vagy és amelyek helytállóak. A kárt a hazaérkezést követően tudod majd rendezni.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Tipp! Ördög Nóra mindent megmutatott! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.