3 vadregényes tó romantikus kiruccanáshoz

utazás kikapcsolódás Magyarország fürdés program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz sokak szerint még gyönyörűbb évszak, mint a nyár, ilyenkor pompás színekbe borulnak az erdők, és lélekfrissítő élmény a kellemes napsütésben a természet közelségét érezni. A következő három tó pedig kiváltképp ideális kirándulóhely egy édeskettesben töltött hétvégéhez.

1. Deseda-tó - Egy igazi lélekfrissítő

Kaposvárnak és környékének kiválóak a természeti adottságai, ahová nem csak a meseszép őszi táj miatt érdemes ellátogatnod. A városhoz néhány
kilométer távolságra található hazánk leghosszabb, 8 km hosszú mesterséges tava, a Deseda-tó. A Toponárhoz közeli részen nagyszerű lehetőséged nyílik sportolásra, és ha egy napsütéses piknikre szavazol, válaszd a Somogyaszalót és Kaposfüredet érintő partszakaszt. A Desedát turistautak ölelik körül, amelyeket gyalog vagy kerékpárral is bejárhatsz. Szánj időt a Deseda arborétumra is, ahol őshonos hazai fafajokkal és különleges növényritkaságokkal is megismerkedhetsz. A térség számos felfedezésre váró helyet tartogat: a sasréti vadászkastélyt kisvonattal is megközelítheted, a göllei emlékmúzeumban bepillantást nyerhetsz híres magyar írónk, Fekete István életébe, míg a Bárdudvarnok melletti Olaj-hegyen kipróbálhatod az agyagkorongozását. Kaposvár utcáit járva feltétlenül nézd meg a Rippl-Rónai Emlékmúzeumot, a Kemény-palotát és a Nagyboldogasszony Székesegyházat, majd a séta végén pihenj meg az egykori Stühmer kávéházban.

MTI/Simó Endre
MTI/Simó Endre

Nagyboldogasszony Székesegyház


A Life tippje: Régen voltál színházban? A Kaposvári Csiky Gergely Színház kínálatában biztosan találsz kedvedre való darabot.
Bővebb infó: http://www.csiky.hu/

2. Vadása-tó - Ember és táj harmóniája

Ha élvezni szeretnéd a természet csendjét, és szívesen túráznál erdei utakon, vedd nyugatra az útirányt. Az Őrség szelíd dombjai közt megbújó Vadása-tó és páratlanul szép környezete, a sűrű fenyőerdők, a történeti múlt emlékei és a máig eleven hagyományok téged is rabul ejtenek. A két mesterséges tó közül a kisebbik gazdag halállományt rejt, így nem véletlen, hogy a horgászok kedvence, és ha sportos típus vagy, a térség ideális terepet kínál bicajozásra, túrázásra és lovaglásra. Az Őrség híres kulturális kincseiről, így ha a Vadása-tó mellett töltöd a hétvégét, érdemes ellátogatnod a magyarszombatfai öko kecskegazdaságba, a pityerszeri skanzenbe vagy a Makovecz Imre tervezte Bagoly-házba. Ne hagyd ki a látnivalók sorából az őriszentpéteri Szent Péter-templomot, és ha igazán különleges élményre vágysz, látogass el a veleméri templomhoz, ahol a hajnali nap fénysugarai megvilágítják a falakon lévő freskókat.

MTI/Czika László
MTI/Czika László

Pityeszeri skanzen

A Life tippje: Minden év október közepén rendezik meg az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált, ahol a művészeti bemutatók és a kézműves vásárok mellett tökből készült ételspecialitásokat is megkóstolhatsz, illetve megtekintheted a Töklámpás felvonulást.

3. Orfű - Ébredj a mesés madárcsicsergésre

Kellemes séta csendes környezetben, romantikus csónakázás a tavon, kerékpározás a gyönyörű mecseki vidéken - mi más hiányozhatna egy
igazán harmonikus kikapcsolódáshoz? Orfű minden évszakban igazi látványosság, a települést körülölelő négy tó pedig a természet közelségét adja, és túrázás közben megcsodálhatod a varázslatos vidék minden apró szépségét. A Mecsek egyik ékessége a Trió-barlang, és kihagyhatatlan program a barlangi kalandtúra, ahol megnézheted, mit rejt a föld mélye (időpont: 2012. október 20., bővebb infó: http://www.mecsekhaza.hu/), a séta végén pedig szalonnát is süthetsz a tűzrakóhelyen. Ha igazán élménydús kikapcsolódásra vágysz, a környék bővelkedik izgalmas programokban: lovagolhatsz a dimbes-dombos vidéken, megtekintheted a régi lakóházakat, próbára teheted bátorságod a Mészégető-források kiépítetlen barlangjaiban, és a Diás pincében megízlelheted a régió híres pincészeteinek borait.

MTI/Kálmándy Ferenc
MTI/Kálmándy Ferenc

A Life tippje: Ha kíváncsi vagy arra, hogyan őröltek régen, látogass el az Orfűi Malommúzeumba, ahol előzetes bejelentkezés után
kenyérsütési bemutatón is részt vehetsz, a program végén pedig hazaviheted a ropogósra sült cipót.
Bővebb infó:
http://www.orfuivizimalom.hu/


A világ legveszélyesebb országai - Utazás csak saját felelősségre!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110728-a-vilag-legveszelyesebb-orszagai-belepni-csak-sajat-felelossegre.htmlEurópa legtisztább és legjobb strandjaihttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110722-utazas-szorakozas-program-europa-legtisztabb-strandjai.html7 szinte teljesen ismeretlen paradicsomi szigethttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110721-mint-egy-alom-7-szinte-ismeretlen-paradicsomi-sziget.htmlKalandorok figyelmébe! 8 úti cél, ami soha nem jutna eszedbehttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110712-kalandorok-figyelmebe-8-uti-cel-ami-sohasem-jutna-eszedbe.htmlVakáció a természetben: kempingezésre fel!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110708-szorakozas-program-utazas-vakaciozz-termeszetesen.htmlA világ 11 legizgalmasabb városahttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110616-utazas-szorakozas-program-a-vilag-legjobb-varosai.htmlIrány Isztambul! Újra megnyílt a szultán fürdője!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110609-utazas-szorakozas-program-ujra-megnyilt-a-szultan-furdoje.html10 ok, amiért inkább ne ülj repülőre!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110609-utazas-szorakozas-program-szabade-repulni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.