A legjobb helyek az országban, ha szüretelni szeretnél

bor Magyarország borvidék szőlő szüret
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha október, akkor szüret! Magyarország ráadásul abban a remek helyzetben van, hogy kis túlzással akármerre indulunk, borvidékbe ütközünk. Aki tehát a szüret hangulatára vágyik, és zamatos borokat kóstolna, az máris csomagolhat - megmutatjuk az 5 legjobb boros programot!

Balaton és a Velencei-tó

Október 13-án Zánka és a Velencei-tó melletti Dinnyés gondoskodik a szüreti mulatságra vágyók szórakozásáról. Dinnyésen a déli harangszóra indul a vigasság, a falu legényei és leányai vonulnak végig a szüreti díszbe öltözött településen. Zánkán 14 órakor a lovardánál gyülekeznek a feldíszített hintók, traktorok, kisvonatok, hogy a tréfás menettel egészen a Faluházig jussanak. A programot természetesen mindkét helyen eszem-iszom, borkóstoló, szüreti bál zárja.

Bővebb információ: http://www.utazzitthon.hu/szuret-dinnyesen-2012-dinnyes.html
http://www.programturizmus.hu/tdestination-szureti-felvonulas-vigadalom-zanka.html

Thinkstock
Thinkstock

Szüreti felvonulás Hollókőn

Hollókő egykor nemcsak népviseletéről, de borairól is híres volt. Bár ma már nem művelnek szőlőt a falu környékén, a szüret megünneplésének hagyományát megtartotta a vidék. Október második vasárnapján a falu fiataljai népviseletben vonulnak végig a falun, hirdetvén: véget ért a szüret, biztosítva a jövő év bora. A szüreti sokadalom természetesen késő estig tartó bállal zárul.

Bővebb információ: http://holloko.hu/hu/holloki-szuereti-mulatsag-2012.html

3. Mindszent Hava Bodrogkeresztúron

Ugyancsak október második hétvégéjén kerül sor Bodrogkeresztúron a Mindszent Havi Mulatságra, ahol helyi kézművesek, borászok látják vendégül az érdeklődőket, mutatják be a régi borászati eszközöket, és persze kóstoltatják meg kiváló boraikat. A felnőtteket a szüret és az aszúszedés várja, míg a gyerekek kézműves gyerekprogramokon vehetnek részt, tököt faraghatnak, vagy kipróbálhatják a hagyományos népi játékokat. Arról pedig, hogy senki ne maradjon éhen, a hagyományos helyi ételek, a sajt- és joghurtkóstolók gondoskodnak. Aki pedig még bírja szusszal, este a táncházban mulathat, ameddig csak tart az ereje.

Bővebb információ és részletes program: http://www.tokajfestival.hu/programok/programok-2012

Thinkstock
Thinkstock

Ízek a natúrparkból: Kőszeg

Október 21-én és 22-én Kőszeg belvárosában kóstolhatjuk meg a város és környéke, az Írottkő Natúrpark jellegzetes ízeit. Az Orsolya-napi vásárral egybekötött gaszronómiai rendezvényen felvonulnak a jellegzetes helyi ételek, sül a gesztenye, pereg a méz, a poharakba pedig jóféle borok kerülnek. A környezetvédelem jegyében a vevők arra kérik a vendégeket, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt. A helyi éttermek és cukrászdák speciális, a vidék jellegzetes terményeinek (sütőtök, méz, gesztenye) felhasználásával készült ínyencségeket kínálnak. A kézműves alkotások kedvelői gyöngyfűzők, fazekasok, fafaragók, virágkötők, szalmafonók, tojásfestők, csuhébáb-készítők termékeiből válogathatnak, miközben a környék művészeti csoportjai színvonalas programokkal szórakoztatják a résztvevőket.

Bővebb információ és részletes program: http://www.koszeg.hu/aktualis/hirek/content.php?id=4828

Szüreti hagyományok

A szüret kezdetének időpontjához szigorúan ragaszkodnak az egyes borvidékeken. Az Alföldön hagyományosan Mihály napja (szeptember 29.) volt a szüret kezdetének időpontja, a Dunántúlon Terézia napján, azaz október 15-én kezdtek a szőlőszedéshez. Tokaj-Hegyalján a hagyomány szerint Simon-Júdás napján, október 28-án láttak neki az aszú szüretelésének. Amíg folyik a szüret, a fesztiváloktól függetlenül is számos borászat kínál speciális szüreti programot, amelynek résztvevői nemcsak a vigasságba, hanem a munkába is belekóstolhatnak a szőlőtőkék között. A borvidékek szálláshelyeinek vendégei is ellátogathatnak egy-egy dűlőre.

5 trendi hely, ahol a boré a főszerep - Borbárok Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120119-5-trendi-hely-ahol-a-bore-a-foszerep-borbarok.html5 film, ami mellé bort kell innihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111124-szorakozas-film-bor-7-film-ami-melle-bort-kell.html"Borban fürdik úr és szolga" - Az alkohol és az irodalom mennyekben köttetett házasságahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20111017-szorakozas-olvasas-bor-iszunk-es-olvasunk-az-alkohol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.