3 őszi gasztrokaland ínyenceknek

2012.10.30. 21:23

Ősszel kiváló lehetőséged van arra, hogy ellátogass olyan helyekre, ahol eddig még nem jártál, és mi mással ünnepelhetnéd meg jobban az utazást, mint fenséges ételekkel és különleges italokkal. Ha a hazai kínálatából most nem találsz kedvedre való programot, egy kulináris esemény révén bepillantást nyerhetsz más országok eredeti ízvilágába és kulturális értékeibe. 

1. Alba - Kutyákkal a fehér szarvasgomba nyomában

Az északnyugat-olaszországi Piedmont tartományban minden ősszel szarvasgomba-vadászok és idomított kutyáik kutatják a buja erdőkben eltemetett kincseket. Alba városát sok ínyenc felkeresi, mivel e térségben terem a híres fehér szarvasgomba, ami a legdrágább ételek egyike a világon. A fehér szarvasgomba akkor jött igazán divatba, amikor 1949-ben az olasz üzletember, Giovanni Morra egy szép példányt küldött az amerikai filmcsillagnak, Rita Hayworth-nak, majd néhány évvel később Marilyn Monroe-nak. Morra a legenda szerint Harry Trumant is megajándékozta az illatos szarvasgombával, és nemsokára egy levelet kapott az elnöktől a következő sorokkal: "Köszönöm a burgonyát. Sajnos megromolhatott utazás közben, ezért ki kellett dobnunk." Alba városában október elejétől november közepéig tart a Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásár, ahol ennek a különleges csemegének csodálatos friss aromája tölti be a levegőt. A vásárstandokon megízlelheted a legértékesebb "fehér gyémántot", emellett finom helyi borokat, édességeket, sajtokat és mézet is kóstolhatsz.

Bővebb infó: http://www.fieradeltartufo.org/

www.fieradeltartufo.org

2. Angouleme - Lesd el a francia séfek titkait

Ha igazi ínyenc vagy, ezt nem hagyhatod ki, ha Franciaországban töltesz egy hosszú hétvégét! A Poitou-Charentes régióban lévő Angouleme város ad otthont a híres "Les Gastronomades" fesztiválnak, melyet minden évben turisták ezrei látogatnak - az érzéki élmény semmihez sem fogható. A vásáron a legínycsiklandóbb ízeken keresztül ismerkedhetsz meg a különleges, könnyed és leleményes francia konyhaművészettel, valamint nagyszerű lehetőséged van arra, hogy a közelgő karácsonyra finomságokkal töltsd meg az éléskamrádat. A rendezvény egyik legnépszerűbb programja a szakácsverseny, ahol a két séf egy kosárra való alapanyagot kap, és a helyszínen kell kitalálniuk, hogy az összetevőkből hogyan készítsék el a legjobb ételeket. A november 23-25. között megrendezett nagyszabású fesztivál a város öt különböző pontján zajlik, amit kézműves bemutatók, főzőtanfolyamok, gasztronómiai versenyek és termelői piacok színesítenek. Nyitva tartás: 10.00-19.00, a belépés mindenki számára ingyenes.

Bővebb infó: http://www.gastronomades.fr/

www.gastronomades.fr

3. Clovelly - Heringlakoma a tenger partján

Tudtad, hogy a hering a tenger "Ezüst Kedvence"? Nos, ha nem, akkor az idei őszi programból ne hagyd ki a bájos és érdekes történelmi halászfalut az angliai Észak-Devon partjánál. Clovelly-ben egészen a 20. századig minden ember heringhalászattal foglalkozott, és a falu egyetlen utcáján - ahova nem lehet autóval behajtani - ma is találkozhatsz néhány szamárral, amelyek annak idején árufuvarozó "járművekként" szolgáltak. A tengerparti hangulat, a lenyűgöző panoráma és a falu békés nyugalma miatt érdemes legalább két éjszakát itt eltöltened. A 2012. november 18-án zajló rendezvény a fenntartható halászat hagyományos módszereivel ünnepli a tenger "Ezüst Kedvenceit". A programkínálat rendkívül változatos: téged is várnak a heringből készült ételkülönlegességek, megkóstolhatod a tradicionális cidert, vagy más néven almasört, amiből érdemes a csapolt változatot kipróbálnod. A rakparton kirakodóvásár, kézműves bemutató, helyi finomságokkal megrakott standok, utcai előadóművészek és egyéb interaktív élmények gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról.

Bővebb infó: http://www.clovelly.co.uk/

www.clovelly.co.uk


Szeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországbanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120810-trieszt-maranello-murano-burano-torcello-cefalu-olaszorszag-titkos-uti.html 5 különleges pincészet itthon a bor és a pezsgő szerelmeseinekhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120602-5-kulonleges-pinceszet-itthon-a-bor-es-a-pezsgo-szerelmeseinek.html Edd körbe a világot - A 7 legjobb étterem Bécstől Tel-Avivighttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120523-edd-korbe-a-vilagot-a-7-legjobb-etterem-becstol.html Ljubjanától Triesztig - 3 különleges városnéző program az őszrehttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110922-3-kulonleges-varosnezo-program-az-oszre.html Fedezd fel Dubrovnik csodáit!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110819-utazas-program-fedezd-fel-dubrovnik-csodait.html


gasztronómiautazásszabadidőszarvasgombaprogram