Vintage romantika - Chamonix, egy életteli kozmopolita város

Chamonix Franciaország utazás romantika program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Chamonix vitathatatlanul a síkedvelő hírességek paradicsoma, és ha a Francia-Alpok lejtőit választod, könnyen megeshet, hogy elsuhan melletted a Beckham család, Kylie Minogue vagy Orlando Bloom. A gyönyörű fekvésű síparadicsomban a szórakozás, a kaland és a relaxáció a jelszó, ami egy igazi téli álomvakációval ajándékoz meg téged.

Az ezerarcú hegyi város

A hagyományokat őrző Chamonix-ban együtt fedezheted fel a protestáns templomokat, a több száz éves barokk szállodákat, a hagyományos parasztházakat és a hatalmas luxusvillákat, amelyek sokszínűvé varázsolják a városkát. Az Alpine múzeumban megcsodálhatod a téli sportok aranykorát, a gyönyörű "Alpenrose"-ban bepillantást nyerhetsz a híres francia festő, Marcel Wibault munkásságába, és feltétlenül látogass el Paccard és Balmat szobraihoz, akik elsőként mászták meg a Mont Blanc-t. Chamonix-ban a hagyományos szavojai ételek őrzik a régmúltat, és a helyi termelők biztosítják a könnyen hozzáférhető összetevőket: burgonya, sajt és szárított húsok. Ha szeretnél közelebbről is megismerkedni a régió mezőgazdaságával, látogass el a szombat reggeli piacra, ahol isteni sajtokat és kolbászokat kóstolhatsz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

Ne hagyd ki a híres farçont, ami reszelt burgonyából, szalonnából, aszalt szilvából, tojásból és tejszínből készült helyi finomság.

" A fehér hölgy" csodája

Amikor két fiatal angol arisztokrata 1741-ben felfedezte a Mer de Glace, azaz a Jégtenger nevű gleccsert, fogalmuk sem volt arról, hogy utazásuk milyen hatással lesz az egész világra. Chamonix-t kezdetben csak öszvérrel lehetett megközelíteni, ám 1908-ben elindult a Montenvers vasút, így a nagyközönség előtt is megnyíltak a kapuk. Az elmúlt évtizedekben a Chamonix-völgy a világ egyik leglátogatottabb természeti területévé, valamint a gyaloglók, a síelők és az alpesi hegymászók mekkájává vált. A Mont Blanc, vagy a franciák által La Dame Blanche nevezett hegység turisták milliót vonzza egész évben, melynek páratlan szépségét több helyszínről is megcsodálhatod. A vidék kiemelkedő szépségű gleccserei az idő emlékművei, és olyan illusztris személyek rajongtak itt a környezetért, mint Rousseau, Goethe és Liszt Ferenc.

Pumpáld fel az adrenalint!

A Chamonix-völgyben kezdő és haladó síelőként egyaránt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb síterepet, és ha rajongsz a kihívásokért, a téli vakációd során az egész testedet átmozgathatod. A Domaine de Balme szelíd lankáin a maga nemében egyedi síterepeket találhatsz - a híres Grands Montets a legnehezebb pályákat kínálja egész Európában, a Les Houches lejtőiről pedig csodálatos kilátás nyílik a Mont Blanc-ra. A síelés mellett számos izgalmas szabadtéri tevékenységnek is hódolhatsz: hegymászás, túrázás, siklóernyőzés, helikoptertúrák, vagy husky-szánhúzás a varázslatos erdei ösvényeken, ami akkor igazán extra élmény, ha te irányítod a kutyákat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Élvezd a francia rituálét

Ha igazán részese lennél egy autentikus üdülésnek, a francia sí-alpesi faházak tökéletes keverékei a meghitt nyugalomnak, a könnyű megközelíthetőségnek és a modern szolgáltatásoknak. Többféle típus közül választhatsz, a klasszikustól a luxusházikóig, melyek privát kerttel, pezsgőfürdővel, szaunával, hatalmas terasszal és első osztályú ételekkel gondoskodnak az aktív pihenésről. Fantasztikus élmény egy fárasztó nap után a kandalló előtt romantikázni a kedveseddel, forró kádfürdőben relaxálni, vagy másnap reggel egy kosár friss péksütemény illatára ébredni. Chamonix nem csupán a téli sportokról szól: napnyugtától napkeltéig itt megtalálhatod a legjobb kikapcsolódási formát, legyen szó hagyományos, romantikus, trendi vagy ünnepi alkalomról, mert a kozmopolita varázs mindenütt utolér.

A Life tippje:

Lepd meg magad egy exkluzív vásárlással a pazar üzletekben, egy finom teázással vagy koktélozással, és ha úgy érzed, fogytán vannak energiatartalékaid, töltődj fel regeneráló spa élményekkel.

Jaipur, a maharadzsák rózsaszín városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130111-utazas-program-szabadido-jaipur-a-maharadzsak-rozsaszin-varosa.htmlSzökj el a hideg elől: wellness a nyugati végekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130110-utazas-program-szabadido-wellness-a-nyugati-vegeken.htmlA legmenőbb helyek, amiket látnod kellhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130108-utazas-szorakozas-program-utazasi-trend-2013-a-legmenobb.htmlSílécen és szánkón? Nem kell külföldre menned!http://www.life.hu/lifeutazas/20130107-utazas-szorakozas-program-sielnel-nem-kell-kulfoldre-menned.htmlFelejthetetlen utazás az alpesi hegyekben - Kulináris és sportélvezet Kitzbühelbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20121221-utazas-program-szabadido-egy-felejthetetlen-advent-az-alpesi.htmlUtazz, és nézd meg, hol éltek a hobbitok!http://www.life.hu/lifeutazas/20121215-szorakozas-utazas-program-nezd-meg-hol-eltek-a-hobbitok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.