pincészet bor utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzelj el egy hétvégét a legzamatosabb nedűk kóstolásával, lenyűgöző tájakkal, lélegzetelállító útvonalakkal és hasonló gondolkodású emberekkel. Ha szeretnél a mindennapok elől egy kicsit elmenekülni, és nyugodt légkörben átadni magad a finom aromáknak, látogass el a Life.hu összeállításában szereplő családi pincészetekbe!

1. Szőlő kosár alakba fonva - Kóstolás az Égei-tenger partján

A fekete homokos partnak, a fehérre meszelt házacskáknak és a legendás naplementének köszönhetően Szantorini a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A Kikládok legdélebbi szigete világhírű különleges borkészítési módszereiről, és fő jellegzetessége a sommelier-k által csak kincsként emlegetett Assyrtiko nevű bor. Ha szeretnéd felfedezni Szantorini legízletesebb gyöngyszemeit, feltétlenül látogass el a Koutsoyannopoulos Bormúzeumba, és ne hagyd ki a hat őshonos fajtából készült fantasztikus "Kamaritis"-t. A Canava Roussos egy családi tulajdonban lévő pincészet Mesa Goniában, ahol a sziget leghíresebb borait állítják elő. A borászat szabadtéri étterméből lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre, és a különleges borok mellett megízlelheted a helyi specialitásokat is. A sziget egyik legszebb településén, Megalochoriban készíti a Gavalas család a legjobb minőségű fehérbort, a "Katsano"-t.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Ha exkluzív borkóstolásra vágysz, ereszkedj le a 400 éves katakombákba, és élvezd a régió legízletesebb borait.
Bővebb infó: http://www.vedema.gr/

2. Múlt és jelen találkozása - Pezsgés Provence-ban

A bájos Correns a dél-franciaországi Provence szívében található, és nemcsak arról híres, hogy az ország első bio faluja, hanem arról is, hogy a Pitt-Jolie házaspár második otthona. Mesébe illő látvány fogad, ha bebarangolod a festői szépségű útvonalakat. A helyi termelők évszázadok óta utánozhatatlan mesterei a borkészítés művészetének, és az ízletes borok hűen tükrözik az itt élők életmódját. A Miraval pincészet kiváló minőségű vörösborokat készít, ám érdemes előzetesen tájékozódnod, mert a csoportos látogatáshoz minimum 12 fő szükséges. Utolsó kóstoláshoz válaszd a tradicionális múlttal rendelkező Margüi borászatot.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Pitt-Jolie házaspár második otthona

Tudtad?

Úgy tűnik, nem elég a tökéletes külső, a szerelem és a több millió dolláros szerződések, mert Brangelináék helyet követelnek a világhírű borászok listáján is. A hollywoodi sztárpár évek óta együtt szüretel dél-franciaországi birtokán a híres borásszal, Marc Perrinnel, és a jövő hónapban dobják piacra "Miraval" nevük rozéjukat, amit terveik szerint idén nyáron egy fehérbor követ.

A Life tippje:

Ha szeretnéd meglesni a híres sztárpárt, ebédelj törzshelyükön, a L'Auberge du Parcban, ahol a szakács helyi alapanyagokból komponálja az izgalmas fogásokat.

3. Nagylelkűség és frissesség - A trákiai borok szépsége

Törökország az egyik legizgalmasabb úti cél a világon, ahol romantikus és kalandos élményekkel gazdagodhatsz. Az elmúlt években a trákiai borvidéken több tucat pincészet nyitotta meg kapuit. A túra első állomásaként látogass el az Evreoe-ben lévő Gali pincészetbe, ahol ha megkóstolod a finom Merlot-Cabernet Franc házasítású nedűt, átélheted a különleges keleti életérzést. Szintén a félszigeten található a díjnyertes Suvla családi borászat, ahol fiatal és gyümölcsös italokkal ismerkedhetsz meg, miközben élvezheted a háziak szívélyes vendéglátását. A Doluca pincészet bársonyos és finom aromájú különlegességekkel vár.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A kulináris élmények mellett a félszigeten kipróbálhatod a vadvízi evezést, az ejtőernyőzést vagy a homokdeszkázást is.

4. Hagyomány és innováció - Barangolás Itália szívében

Umbria tartomány világhírű a csokoládéról, a szarvasgombáról és a szőlőtermesztésről, s mivel a régióban közel sem annyi a turista, mint a szomszédos Toszkánában, tökéletes menedékhely egy kettesben töltött romantikus hétvégéhez. A bortúrát indítsd az elegáns Decugnano dei Barbi birtokon, amely a hangulatos olasz kisváros, Orvieto közelében található, és ízleld meg a kifinomult Maris-t. Másnap látogass el a híres Falesco borászatba, ahol olyan nedűk várnak, mint az arisztokratikus Montiano vagy a finom arany árnyalatú Vitiano. Az egyik híres borvidék, Sagrantino központi városában található az ország egyik legszebb birtoka. A Paola Bea főként organikus borairól ismert, ám a ház igazi büszkesége a Sagrantino di Montefalco Secco.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vadányi Balázs gasztrológus véleménye:

"Ha ilyen bortúrára indul valaki, akkor azt tanácsolom, hogy mindig készüljön fel az adott régióból. Előzetesen tájékozódjon az ottani szokásokról, helyi ételekről, italokról. A látogatáskor mindig érdemes a környék szezonális alapanyagú finomságait megkóstolni a helyi szőlőfajtákból készült borok mellé. A megfelelő választásban sokszor az étterem sommelier-je is a segítségedre lehet. Ne felejtsd el megízlelni az adott országra jellemző pezsgőket sem."

Top 11 + 1 könyv forralt bor melléhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20121120-konyv-program-szorakozas-top-10-olvasnivalo-forralt-bor-melle.html5 trendi hely, ahol a boré a főszerep - Borbárok Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120119-5-trendi-hely-ahol-a-bore-a-foszerep-borbarok.html5 film, ami mellé bort kell innihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111124-szorakozas-film-bor-7-film-ami-melle-bort-kell.html"Borban fürdik úr és szolga" - Az alkohol és az irodalom mennyekben köttetett házasságahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20111017-szorakozas-olvasas-bor-iszunk-es-olvasunk-az-alkohol.htmlMámorító borkóstolók Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101128-mamorito-borkostolok-budapesten.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.