Hollandia utazás szórakozás program szabadidő tulipán kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van egy "konyhakert", ahol nem zöldségek teremnek, hanem virágok nyílnak, méghozzá hihetetlen számban és színpompában. A hollandiai Lisse város melletti Keukenhof kastélyparkja ilyenkor, áprilisban, a tulipánok virágzása idején nyújtja a legszebb látványt. Íme a Life.huajánlata egy remek északi kiruccanáshoz.

A Keukenhof név szó szerinti fordításban konyhakertet jelent - magát a parkot egy 15. századi vadászterületen alakították ki, azzal a céllal, hogy a kastély urai, főként pedig úrnője, Jacqueline, hainaut-i grófnő konyhájára zöldségeket és fűszereket termesszenek benne. Később a kastély és a terület többször is gazdát cserélt, míg a 19. században Van Pallandt báró és neje Jan David Zocher kertépítészt és fiát, Louis Paul Zochert bízta meg a kastély körüli területek rendbe tételével.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Európa virágoskertje

A ma látható virágoskertet 1949-ben alapította Lisse városának akkori polgármestere, mégpedig azért, hogy itt mutassák be Hollandia és Európa világhíres virágait. A virágtermesztők és nemesítők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, és ezzel együtt a hollandiai kertészeti hagyományok és az ország virágexportja népszerűsítésére. Az ötlet annyira jól sült el, hogy a park azóta is a világ legnagyobb összefüggő virágoskertje, és Hollandia egyik kedvenc turisztikai nevezetessége. Az Európa virágoskertjének nevezett parkot persze nemcsak a turisták kedvelik, hanem a helyi előkelőségek is: Juliana királynő a megnyitásakor védnöki szerepet vállalt a park fölött, lányai, Beatrix (a nemrégiben lemondott királynő), Irene és Margriet pedig 1950-ben ott voltak az első látogatók között. 2001-ben Willem-Alexander koronaherceg (a leendő király) és menyasszonya, Máxima hercegnő is elültettek itt egy hársfát.

A Life.hu tippje:

A park különféle téma szerint berendezett kertjei üdítő változatosságot jelentenek: van itt angolkert, japánkert, történelmi kert és természetes növényi élőhelyeket bemutató kert, érdemes mindegyiket felkeresni. Ha pedig még mindig bírod, jöhetnek az egzotikus növényekkel teli üvegházak és pavilonok.


Brit vendégek

A 32 hektáros parkban minden évben 7 millió virágot ültetnek el: tulipánokat, amarilliszeket, krókuszokat, a fedett üvegházakban pedig kálák, hortenziák, ciklámenek nyílnak. Az idén március 21-től május 20-ig látogatható park látványát és illatát nehéz szavakkal visszaadni, ráadásul Keukenhof minden korosztály számára kínál látni- és felfedezni valót. A gyerekeket játszótér, állatsimogató és sövénylabirintus várja. Idén a kert díszvendége az Egyesült Királyság, így a Big Bent és a Tower Bridge-et ábrázoló óriási virágszőnyeget is megtekintheted, a park különálló kis kertjeiben pedig mindenhol lesz valamilyen utalás a brit kultúrára.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock


A Life.hu tippje:

Április 27-én és 28-án Typically British címen zajlik kulturális fesztivál a parkban, május 18-án és 19-én pedig- lévén Hollandia és Nagy-Britannia egyaránt tengerészeti nagyhatalom - tengerészkórusok lépnek fel Keukenhofban.


Amszterdamot is ünneplik

A keukenhofi programok másik sarokköve az Amsterdam 2013 programsorozat. Amszterdam csatornái 400 éves, a híres koncertterem, a Concertgebouw 125 éves, az Artis Royal Zooállatkert 175 éves, míg a Van Gogh Múzeum 40 éves évfordulóját ünnepli, és a Rijksmuseum is nemrég nyílt újra az átfogó felújítás után. Ezek az ünnepi alkalmak mind tükröződnek majd a keukenhofi programokban.

A Life.hu tippje:

Ha Amszterdamból indulsz Keukenhofba, a legegyszerűbb, ha Connexxion All-In Combi-Ticketet vásárolsz a sationspleini vagy a leidsepleini turistairodákban. Így kikerülheted a sorbanállást a park bejáratánál, és a városközpontból induló buszra felülve az utazásod is meg van oldva.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.