Valletta - Időutazás a lovagok földjére

Valletta Málta utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz több szempontból is tökéletes alkalom egy vallettai kirándulásra: az időjárás sokkal kellemesebb, mint a nyári forróságban, a félsziget ideális helyszín romantikus andalgásra vagy egy kis túrázásra, de a városban is bőven találhatsz izgalmas programokat. A Life.hu most elkalauzol a Földközi-tenger egykori központjába!  

Arisztokratikus elegancia, felbecsülhetetlen kincsek

A máltai szigetcsoport mediterrán varázsával, történelmi hangulatával az egyik legkedveltebb turisztikai célpont. Kiemelkedő látnivalója a Marsamxett-öböl és a Nagy Kikötő közötti Sceberras-félszigeten lévő bájos főváros. Bár Valletta kicsi, de gyönyörű látnivalókat rejt, amiket gyalog is megnézhetsz. Az UNESCO világörökség listáján méltán szereplő város fénypontja minden bizonnyal a csillogó belsővel büszkélkedő Szent János-társkatedrális (azért "társ", mert a Mdinában található Szent Pál templommal közösen kapták meg a katedrális státuszt), melynek kápolnája ad otthont Málta legértékesebb kincsének, Caravaggio Keresztelő Szent János lefejezése című festményének.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A szűk utcákon sétálgatva érdemes néhány fotót készítened a régi házak zöldre festett zárt erkélyeiről, és feltétlenül látogass el a Barrakka-kertekbe, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a kikötőre.

A barokktól a modernizmusig

Valletta a szigetország kulturális központja, a templomok, paloták és múzeumok egyedülálló gyűjteménye a világ minden tájáról vonzza a turistákat. A Nemzeti Szépművészeti Múzeum rokokó palotájának története az 1570-es évek végére nyúlik vissza. A pompás épületben megcsodálhatod a korai reneszánsz festményeit ugyanúgy, mint a modern idők műalkotásait. Érdemes ellátogatnod a Manoel Színházba is, amelyet António Manoel de Vilhena, a Szent János Lovagrend 66. nagymestere építtetett, és az egyik legrégebbi működő színház Európában. A városképet erődök - köztük a Szent Elmo, ahol a legvéresebb csaták zajlottak - és csodálatos bástyák színesítik. Felfedezőutad során ne hagyd ki az 1572-ben épült Nagymesterek Palotáját, ahol először a lovagok, majd a britek kormányoztak, napjainkban pedig az elnöki hivatal székhelye. Ha a parlament nem ülésezik, a kapuk előtted is nyitva állnak, és megcsodálhatod a gyönyörűen berendezett termeket, értékes műtárgyakat, többek között a nagymesterek páncéljait a Fegyvertárban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szent Elmo-erőd

A Life tippje:

Ha kíváncsi vagy egy tipikus arisztokrata család otthonára, látogass el a 16. században épült Casa Rocca Piccolába, és ha szerencséd van, maga a márki fog körbevezetni. A palota minden nap 10.00-16.00 óra között tekinthető meg (kivéve vasárnap és ünnepnapokon), a belépőjegy ára 7 euró.

Ahol az ínyencek álma valóra válik

A máltai gasztronómiára alapvetően a mediterrán ízvilág jellemző, ám konyhakultúrájában francia, olasz, arab és angol hatások is érvényesülnek. Valletta számos kiváló étteremmel büszkélkedhet. A helyiek egyik legnépszerűbb étele a sült nyúl vörösborral és fokhagymával, ami kötelező fogás, ha először jársz a térségben. A halászat a mai napig fő bevételi forrása sok Máltán élőnek, és ha kedveled a tenger gyümölcseit, itt kedvedre lakmározhatsz kagylóból, polipból és tintahalból, hogy csak néhányat említsünk közülük. A város szívében lévő Malata Étterem szabadtéri asztalairól tökéletes panoráma tárul eléd a Nagy Kikötő partjaira, míg hangulatos pincéjét máltai politikusok karikatúrái díszítik, akik közül sokan szeretnek itt étkezni. A Legligin a vallettai fiatalok törzshelye, és ha betérsz az aprócska borozóba, megkóstolhatod a családi receptek alapján készült finomságokat, és a séf verhetetlen házi trüffeljét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Ha szívesen meglepnéd a szeretteidet egy tipikus szuvenírrel, a város üzleteiben kedvedre válogathatsz a finom filigránékszerek között, illetve megvásárolhatod a helyi kézművesek által készített porcelánokat, csipkéket és színes üvegeket. Máltára májustól indulnak közvetlen járatok Budapestről, vallettai szállásokat kedvező áron itt találsz: http://www.hostelbookers.com/, http://www.venere.com/


Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.