kultúra utazás szórakozás gasztronómia Bologna Varsó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új kultúrák felfedezése az ételeken és italokon keresztül az utazás egyik legizgalmasabb része, és nincs még egy hely a Földön, ami sokszínűbb és mámorosabb élményeket ígér, mint Európa. Élvezd az inspiráló helyszíneket, a csodálatos vendégszeretetet, a kitűnő konyhát, és térj vissza kedves ismerősként!

A mindenevők álma, ahol komolyan veszik a gasztronómiát

Olaszország híres északi városa az elegáns Bologna, amely eddigi történelme során rengeteg becenevet kapott, amik közül talán a "La Rossa" és a "La Grassa" a legismertebb. Előbbit jellegzetes téglaépületeinek és vörös színű cseréptetőinek köszönheti, míg utóbbi a tartomány gazdag kulináris tradícióira utal. Bologna izgalmas óvárosát és kiemelkedően szép épületeit leginkább gyalogosan ismerheted meg, így biztosan ledolgozod azokat a csodálatos ételeket, amiket útközben találsz. A gasztronómiai hétvégén kapucsínózz a Piazza Verdin, és az "aperitivo" idején rendelj egy tál erőlevest töltött tésztával vagy bolognai ragus tagliatellét, amihez kitűnően passzol egy pohár Pignoletto. Ha rajongsz az édességkülönlegességekért, irány a Cremeria Mascarella, ahol megkóstolhatod a bivalytejes ricottából, pirított mandulából és mézből készült fagylaltot, vagy a hűsítő málnasorbetet. A város legnagyobb élelmiszerpiacain (Mercato di Mezzo, Mercato delle Erbe) bepillantást nyerhetsz a helyiek mindennapi életébe, és azt is megtudhatod a termelőktől, hogyan készül az eredeti mortadella, a prosciutto és a legfinomabb parmigiano sajt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje: Ha ősszel utazol Bolognába, kihagyhatatlan program a Willy Wonka stílusú csokifesztivál, ahol az ország legjobb csokoládékészítői mutatják be alkotásaikat. Bővebb infó: http://www.cioccoshow.it/


A tökmagolaj nyomában

Dél-Stájerország gazdag természeti szépségekben és kulturális kincsekben. A régió több kistérségre oszlik, Leibnitz és környéke híres borvidék, ahol egyedülálló gasztronómiai remekműveket és kiváló stájer nedűket (pl. a különleges Schilcher rozébor) kóstolhatsz. Az idilli szőlőhegyeken túrázva bepillantást nyerhetsz a helyiek életébe, és ellátogathatsz Közép-Európa legmagasabban fekvő bortermelő falujába, Kitzeck im Sausalba, mely otthont ad az ország első bormúzeumának. A tájegység nem csupán szőlő- és borkultúrájáról ismert, hanem a töktermesztésről is, így a stájer tökmagolaj a tartomány kulináris névjegye. A hidegen sajtolt "zöld arany" egyre növekvő népszerűségnek örvend, és gazdag tápanyag-összetételének köszönhetően része lehet egy egészséges étrendnek. Ha szeretnéd megismerni a tökmagolaj-készítés fortélyait, látogass el az olajsajtoló malmokba, ahol megkóstolhatod a zöldes-feketés színű nedűt és a háztáji gazdaságok biotermékeit.
Bővebb infó: http://www.suedsteiermark.com/

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A különösen ízletes Sulmtaler Stájerország őshonos tyúkfajtája, és a belőle készült specialitás ("Sulmtaler Backhendl") kötelező fogás, ha a környéken jársz.

A Life extra tippje: Hegyvidéki pihenés szenzációs áron Ausztriában - Salzburg-Königshaus apartmanház 41.000 Ft/7 éj


Étvágygerjesztő kocsmatúra Varsóban

A lengyel főváros jól ismert csodálatos óvárosáról, történelmi múzeumairól, palotáiról és mozgalmas éjszakai életéről. A helyiek szeretik a bort, a sört és a vodkát, amelyek a lengyelek kedvenci közé tartozna, ám a hétköznapokon a tea a legnépszerűbb ital. Ha szeretnél közelebbről megismerkedni a vodkagyártás hagyományaival, látogass el a Koneser gyárba, ahol megkóstolhatod a különféle fajtákat. (Nyitva tartás: hétfő-péntek: 09.00-14.00, jegyek 30 zloty/fő). Varsóban számos kis sörfőzde alakult az elmúlt évtizedben, ahol egyedi kézműves söröket gyártanak, és érdemes bekukkantanod, hogy biztosan megtaláld az ízlésednek megfelelőt. Az ún. nalewka az ország legjellegzetesebb alkoholtartamú itala, és a gyógyászati tinktúrákhoz hasonlóan általában 40-45%-os. A gyümölcsökből, gyógynövényekből és fűszerekből készült likőr receptjei nemzedékről nemzedékre öröklődnek, és erősségét a város családi éttermeiben ki is próbálhatod.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Varsóban vannak olyan klasszikus tejbárok ("bar mleczny"), ahol felfrissülhetsz városnézés közben, és olcsón jót ehetsz.

Irány a mini Prága: sörfürdő Olmützbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130827-szorkozas-utazas-program-mini-praga-turistatomeg-nelkul-olmutz-a.htmlKicsi, de elbűvölő: a szlovén tengerparthttp://www.life.hu/lifeutazas/20130822-szorakozas-utazas-program-szlovenia-kicsi-de-annal-szebb-a.htmlKék víz az Alpok lábánál: a Garda-tóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130816-szorakozas-utazas-program-kek-viz-az-alpok-labanal-a.htmlBerlintől San Sebastiánig - Top 3 célpont szingli pasiknakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130812-szorakozas-utazas-program-berlintol-san-sebastianig-top-3.htmlPortoroz - Sophia Loren nyomábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130807-utazas-szorakozas-program-legy-te-is-igazi-jetset-marcello.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.