5 kihagyhatatlan látnivaló Münchenben

2013.10.01. 23:14

Európa egyik legvirágzóbb gazdaságú városa, amely minden ősszel otthont ad a világ egyik legnagyobb népünnepélyének. Barokk kastélyok, sörfőzdék, sport és tudomány - mindez együtt: München.

Sörkedvelőknek: az Oktoberfest sörsátrai

Idén október 6-ig tart az Európa-szerte ismert Oktoberfest, ahol a közel hatmillió látogató ötmillió liter sört és kétszázezer pár sertéskolbászt fogyaszt el a Theresienwiese nevű mezőn felállított sörsátrakban. A fesztivál története 1810-ig nyúlik vissza, ez év október 12-én kötött házasságot Lajos koronaherceg és Therese von Sachsen-Hildburghausen. A hagyományt tulajdonképpen az ötnapos lakodalom részét képező lóverseny indította el, az idők során viszont a rendezvény súlypontja a lovakról a sörre tolódott. 1925 óta a Nagy Nyitány indítja az Oktoberfestet, amelynek keretében feldíszített söröskorsókkal teli szekereket húznak végig a városon, a menetet pedig zenészek, népviseletbe öltözött müncheniek és a sörfőzdék tulajdonosai kísérik. Az első korsó sör csapolása a polgármester tiszte, ezzel nyitja meg szimbolikusan a 16 napos sörfesztivált, amely október közepéről az időjárás miatt került át a szeptember végi-október eleji időszakra.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:
Ha az év más hónapjaiban érkezel Münchenbe, ne hagyd ki a Hofbrauhaust, ahol naponta tízezer liter sör talál fogyasztóra.

A város történelme iránt érdeklődőknek: Marienplatz

München főtere még a 12. században vált a város központjává, azóta pedig újabb és újabb épületek települtek a térre és környékére. Itt található a régi és az 1867 és 1908 között épült új városháza - ez utóbbi harangjátéka minden nap 11-kor, 12-kor, illetve nyáron délután ötkor is megszólal. A városháza előtt áll az 1638-ban emelt arany Szűz Mária-szobor és az úgynevezett Fischbrunnen, amelynek jellegzetessége, hogy hamvazószerdán a polgármester és a tanácsos megmossák benne a pénztárcájukat, hogy a városi kincstár sose fogyjon ki az anyagi javakból. A Marienplatz környékén található a jellegzetes, hagymakupolás Frauenkirche és az óváros legmagasabb pontján álló Peterskirche, valamint a Viktualienmarkt nevű híres élelmiszerpiac is.

A Life.hu tippje:
A Marienplatztól néhány utcányira található a Wittelsbach dinasztia egykori lakhelye, a Residenz. Érdemes megnézni az Antiquarium 69 méter magas csarnokát, amelyet freskók, mellszobrok és bajor tájképek díszítenek, a rokokó stílusú Cuvillés Színházat, valamint a palota kincstárát.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje: Tóparti romantika - Németország-Schönau am Königssee-Hotel 113.000 Ft/fő/7 éj


Múzeumjáróknak: a Múzeumnegyed

A müncheni Múzeumnegyed központja három képtár, az Alte és a Neue Pinakothek, valamint a Pinakothek der Moderne, ám a közelben még három múzeum várja az érdeklődőket. Az I. Lajos által alapított Alte Pinakothek 1836 óta működik, és az egykori bajor uralkodók és kolostorok műkincseit nézheted meg benne. A földszinten 1500 előtt, az emeleten 1500 után készült képeket láthatsz, szám szerint több mint hétszázat. A Neue Pinakothek alapítása szintén I. Lajos nevéhez fűződik, ám az épület a második világháborúban bombatámadás áldozatává vált. Az új, 1981-ben átadott épületben 4500 festményben és 300 szoborban gyönyörködhetsz, többségük a 19. századból származik. A Pinakothek der Moderne nevéhez méltóan a modern művészet bemutatóhelye, 2002-ben nyílt meg.

A Life.hu tippje:
Az Isar folyó mellett található Deutsches Museum a világ legnagyobb tudományos és technikai múzeuma, ahol a fizikától a légi közlekedésig, a telekommunikáció történetétől az órákig szinte bármelyik tudományág vívmányait megismerheted. A gyerekek különösen élvezni fogják a nekik szánt interaktív foglalkozásokat.

Sportrajongóknak: Olympiapark

A mesterséges tóval, egy tévétoronnyal és sportolási lehetőségekkel is ellátott Olympiapark sátorszerű építményét, amely a csarnokot, a stadion egy részét és a medencét is befedi, a modern építészet egyik vitathatatlan mesterműveként tartják számon. Érdemes felliftezni a 290 méter magas Olimpiai Toronyba, ahonnan fantasztikus a kilátás. Ha több időd van, ülj be a 180 méter magasan található forgó panorámaétterembe, amely 49 perc alatt tesz meg egy teljes kört. A park közepén elhelyezkedő dombokat világháborús törmelékekből emelték, majd közéjük építették a mesterséges tavat. A focirajongók jól tudják, hogy az Olimpiai Stadion 2005-ig az FC Bayern otthona volt. A stadion és az Olympiahalle koncerteknek is rendszeresen otthont ad.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:
A Bayern-szurkolóknak érdemes elzarándokolniuk a város északi részén található Allianz Arénába is, ahol naponta többször csoportosan is körbevezetik az érdeklődőket.

A Life.hu extra tippje: Kényeztető napok Bajorországban - Németország-Oberammergau - Parkhotel Sonnenhof 79.900 Ft/fő/3 éj


Kastélykedvelőknek: Nymphenburg-palota

A város nyugati, kertvárosi részén fekvő barokk Nymphenburg-palota építését 1664-ben Ferdinánd bajor választófejedelem és felesége rendelte el gyermekük születése alkalmából - a kastély a Wittelsbach család nyári rezidenciája volt. Egyik legérdekesebb része a Szépségek Csarnoka, ahol a női nem nagy rajongójaként ismert I. Lajos úrihölgyek, városi asszonyok és táncosok portréit helyeztette el. A kastély parkja ideális helyszín a sétára, kikapcsolódásra, de arra is, hogy megcsodáld a Fürdőpalotát, a nyolcszögletű teaházat vagy a valaha vadászlakként működő Amalienburgot.

A Life.hu tippje:
A Marstallmuseum épületében feltétlenül nézd meg az egykori bajor uralkodók kocsijait, szánjait.
A kontrasztok városa: St. Pöltenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130927-utazas-szorakozas-a-kontrasztok-varosa-europa-sziveben-st.html Bababarát wellness Zalakarosonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130920-utazas-program-szabadido-bababarat-wellness-zalakaroson.html 5 kevésbé ismert látnivaló Krétánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130919-szorakozas-utazas-program-5-kevesbe-ismert-latnivalo-kreta.html Rimini: sült gesztenye Fellinivelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130917-fellini-rajongoknak-edes-elet-a-maestroval-rimini-sokkal-tobbrol.html Nem csak Tokajban finom a bor!http://www.life.hu/lifeutazas/20130913-utazas-program-nemcsak-tokajban-finom-a-bor.html Mesés kalandok a Zöld-foki-szigetekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130912-szorakozas-utazas-program-egy-kulonleges-hely-boldogsagvadaszoknak-utazd-be.html
NémetországMünchenBajorországutazássörfesztiválsörVakációOktoberfestlátnivaló