Kilimandzsáró Zanzibár utazás tengerpart túra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Illatos fűszerpiacok, pálmafákkal szegélyezett homokos strandok, fehér vitorlák a türkizkék vizen - Zanzibár maga a megelevenedő képeslap, ahol a valóság minden álmodat felülmúlja! Ha őszi vakációdat a világ egyik legromantikusabb szigetén töltöd, úgy fogod érezni magad, mint egy trópusi paradicsomban, és a pihenés alatt visszanyerheted a belső harmóniádat.

Rabszolgák és démonok

A mintegy 1660 km2 területű Zanzibár egy Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál, két főbb szigete Unguja és Pemba, amelyeket a többi kis szigettel együtt "Fűszer-szigetekként" is emlegetnek. Évszázadokon át csábította az Indiai-óceán gyönyörű ékszerdoboza a kínaiakat, az indiaiakat, a portugálokat és az arabokat, és történelmi óvárosa ("Mji Mkomwe") volt Afrikában a rabszolga- és fűszerkereskedelem központja. A szigetet a 10. században foglalták el az arabok, és a lakosság közel 90%-a iszlám vallású, ám a felszín alatt megmaradtak az afrikai hagyományos vallások. A társadalom spirituális jellegű, az itt élők mélyen hisznek a fekete mágiában és a szellemekben. A belvárosban néhány évtizede valóságos tömeghisztéria tört ki, amikor egy denevérszerű lény állítólag bántalmazta álmukban a lakókat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Stone Town

A Life.hu tippje:

Ne feledd, hogy Zanzibár nem egy múzeumi darab vagy vidámpark a turisták részére, ezért mindig mutass kellő érzékenységet és tiszteletet a helyiek felé.

Bóklássz a labirintusszerű utcákon!

Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város kiemelkedő látnivalója a Stone Town - az elnevezés az építkezésekhez használt korallkőre utal, így az UNESCO Világörökség részét képező város meleg hangulatot áraszt. Ez a mesebeli hely alig változott az elmúlt 200 évben. A kanyargó sikátorok, a nyüzsgő bazárok, a mecsetek, a katedrálisok és a gyarmati épületek hűen tükrözik a múlt örökségét. Ha kíváncsi vagy a történelmi emlékekre, tekintsd meg az 1860-ban épült Livingstone Házat, ahol a skót misszionárius orvos-kutató lakott, a Béke Emlékmúzeumot, mely betekintést enged Zanzibár legizgalmasabb korszakaiba, és látogass el a szultáni család rezidenciájául szolgáló Palota Múzeumba. Az 1883-ban épült Csodák Háza volt az első palota, melynek elektromos lámpája és liftje volt, mellette láthatod az ománi arabok által épített erődöt, ahol most egy szabadtéri színház működik. Érdemes az anglikán katedrálist is szemügyre venned, amely az egykori rabszolgapiac helyén épült. Zanzibár leghíresebb szülöttje a Queen együttes legendás énekese - vándorolj át a Shanganin, ahol Freddie Mercury született, fedezd fel a misztikus zoroasztriánus templomot, amit a showman imádott, és élvezd a kellemes ebédet a sztárról elnevezett tengerparti étteremben.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Csodák Háza

A Life.hu tippje:

Zanzibár legizgalmasabb attrakciója a nyüzsgő Darajani bazár, ahol szinte kötelező az alkudozás. A Forodhani éjszakai piac karneváli hangulata pedig téged is magával ragad.

A Life.hu extra tippje: Klasszikus szafari 3 éj + Langi Langi 6 éj - 453.900 Ft/fő/9 éjtől


Egzotikus illatok a levegőben

Egy zanzibári nyaralás nem lenne teljes anélkül, hogy megismerd a sziget életét meghatározó fűszerültetvények történetét. A termékeny talaj ideális feltételeket nyújt a fűszertermesztésre. Az ománi szultán volt az, aki 1818-ban bevezette a szegfűszeget, ennek köszönhetően Zanzibár jelenleg is e fűszer legnagyobb exportőre a világon. Idővel más fűszereket is meghonosítottak, beleértve a szerecsendiót, a fahéjat, a fekete borsot és a vaníliát. A túra során részletes leírást kapsz a különböző fűszerekről, az egészségre gyakorolt jótékony hatásukról, valamint felhasználásukról a főzésben, illetve a szépségiparban. Ha nem csábította el érzékeidet a kardamom, a sáfrány és a szerecsendió aromás illata, biztosan megadod magad a trópusi gyümölcsöknek. Zanzibáron ugyanis a legegzotikusabb fajtákkal találkozhatsz, mint pl. a guava, a rambután, a malájalma vagy a sapodilla. A túra végén megvásárolhatod a friss fűszereket, és elkölthetsz egy hagyományos szuahéli ebédet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szerecsendió

A Life.hu tippje:

Látogass el az 1850-ben épült Kidichi Perzsa fürdőbe, melyet Zanzibár első szultánja ajándékozott a feleségének.

Koktélozz egy függőágyban!

Zanzibár vakítóan fehér homokja, a rejtett öblök és a kristálytiszta víz a felejthetetlen strandélmény záloga, a festői halászfalvak pedig tökéletes helyszínek a világ zajától való elvonulásra. A szigetcsoport több mint 25 fantasztikus stranddal büszkélkedhet, néhányuk olyan békés és távoli, hogy csak az óceán morajlása töri meg a csendet. A Zanzibár északi csúcsán lévő Nungwi-n banánpálmák és kókuszfák adják a csodálatos díszletet, míg a szigetcsoport délkeleti részén lévő Paje az egyik legnépszerűbb tengerparti város, ahol remek éttermekre és bárokra lelhetsz. A keleti partvidéken is találhatsz drámai szépségű fürdőhelyeket, mint pl. Kiwengwa, Uroa és Jambiani, és élvezheted a természet nyújtotta exkluzív békét. A nyugaton lévő Mangapwani kevésbé látogatott, ám pálmafákkal szegélyezett strandja olyan, mint az elveszettnek hitt Földi paradicsom. Zanzibár világszínvonalú merülőhelyekkel büszkélkedhet, a sokszínű tengeri élet és az egész évben átlagosan 27 °C fokos vízhőmérséklet miatt a búvárkodás nyaralásod egyik legizgalmasabb élménye lehet. A szigetek természeti szépsége egyedülálló, ezért érdemes időt szánnod a Jozani Erdőrezervátumra is, mely otthont ad az őshonos vörös kolobusz majomnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az ún. dhow túra rendkívül népszerű Zanzibáron, ami egy jellegzetes formájú, fából készített vitorlás hajó. Kikötni a gyönyörű strandokon, felfedezni a közeli kis szigeteket, és a fedélzetről gyönyörködni a naplementében fantasztikus élmény.

A Life.hu extra tippje: Tengerpart és varázslat - 1 éj Kilimanjaro + 8 éj Zanzibár - 359.900 Ft/fő/9 éjtől



Ha Tanzániába utazol, ide kattintva találsz aktuális információkat és biztonsági tanácsokat.



Töklámpások és gasztronómia: őszi kalandok Retzbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131021-utazas-tobb-ezer-toklampas-gasztronomiai-inyencsegek-oszi-kalandok-retzben.htmlLisszabon: Európa egyik legélhetőbb fővárosahttp://www.life.hu/lifeutazas/20131018-kultura-es-utazas-lisszabon-europa-egyik-legelhetobb-fovarosa.htmlJárd végig a leghíresebb alpesi utat!http://www.life.hu/lifeutazas/20131015-a-nyugalom-szigete-europa-sziveben-jard-vegig-a-leghiresebb.htmlMagyarország kedvenc állatkertjei és vadasparkjaihttp://www.life.hu/lifeutazas/20131008-utazas-allatkertek-vadasparkok-budapesti-allat-es-novenykert-budakeszi-vadaspark-nyiregyhazi.htmlIrány a tenger! 3 csodás üdülőhely Törökországbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131008-utazas-szorakozas-3-tuti-udulohely-torokorszagban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.