Ír kalandozás: fedezd fel Donegal rejtett kincseit!

óceán Írország utazás programajánló Donegal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy az útikönyvek nem említik annyiszor, mint Dublint vagy Galwayt, de az Ír Köztársaság legészakibb megyéje valóban különleges. Ünnepeld a varázslatos őszt Donegalban, amely természeti szépségeivel, gazdag történelmi emlékeivel és hangulatos kis pubjaival fantasztikus utazásra csábít. 

Az Észak zord szépsége

Az Ulster tartományban lévő Donegal sokak szerint a legcsodálatosabb megye az Ír Köztársaságban, amely nemcsak nyers szépsége, hanem gazdag hagyományai miatt is kiváló célpont, ezért a természet és a művészet szerelmeseinek különösen ajánljuk. 4841 km2 területén mintegy 150 ezren élnek, és a lakosok sokat küzdöttek, küzdenek azért, hogy megőrizzék az ősi és sokszínű kultúrát. A grófság első látásra kissé elszigeteltnek tűnik, ám fenséges hegyei, tiszta tavai és szélfútta félszigetei miatt megéri a látogatást, valamint ragyogó hátteret biztosít számos szabadtéri tevékenységhez, mint pl. a golfozás, a horgászat, a lovaglás vagy a túrázás. Donegal megye egyik fő attrakciója a Glenveagh Nemzeti Park, ahol a Derryveagh hegység legmagasabb csúcsa, a kvarcit tetejű Errigal található. Ha végigjárod a túraútvonalakat, megfigyelheted az Ír-szigetre jellemző gazdag élővilágot, az érdekes geológiai jelenségeket, és ellátogathatsz a John Adair által építtetett tóparti kastélyhoz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A park minden nap 9-től 17 óráig tart nyitva, bővebb infót itt találsz: http://www.glenveaghnationalpark.ie/

A Life.hu tippje:

A csendes vidéket bringával is felfedezheted, ám egy jó térkép elengedhetetlen, mivel a közúti jelzőtáblák zavaróak lehetnek. Kerékpárkölcsönzésre Letterkennyben, Donegalban és Ardarában is lehetőséged nyílik.
Bővebb infó: http://www.discoverireland.ie/

Robusztus sziklák, szelíd strandok, misztikus hangulat

Az egész grófság festői szépségű, és akár a déli, akár az északi oldalán jársz, lenyűgöző kincsekre bukkanhatsz. A Slieve League nevet viselő sziklákról úgy gondolják, hogy a maguk 600 méterével a legmagasabbak Európában, ahonnan fantasztikus panoráma tárul eléd a kristálytiszta Atlanti-óceánra és a csodálatos Donegal-öbölre. A megye két fő tengeri szigete a mai napig lakott, ezekre a helyekre érdemes ellátogatnod, ha hosszabb időre tervezed a kiruccanást. Arranmore (írül: Árainn Mhór) szigetén gyönyörködhetsz a vad tájban, megismerheted a gaelic kultúrát, és megkóstolhatod a különleges ír whiskey-ket a tradicionális pubokban. 9 mérföldre Donegal partjaitól található Tory (ír nevén Toraigh), a rejtélyek szigete, ahol ma is élnek az ősi szokások, és a vendégszerető helyiek mindig szívesen mesélnek a sziget történetéről. Donegal 1235 km hosszú partvonalán rengeteg gyönyörű, fehér homokos strandra bukkanhatsz, melyek közül 12 elnyerte a Kék Zászló minősítést.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Donegal megyéjében, Gweedore-ban született Enya, Írország legismertebb szólóénekese. Az "Orinoco Flow" titokzatos és nyugtató zenei világát nem ismerheted meg anélkül, hogy ellátogatnál a "Leo's Tavern"-be, ahol a Grammy-díjas énekesnő nevelkedett.

Éld át a régimódi ír hangulatot

A grófság névadó települése nem közigazgatási központja, Lifford, és nem is legnagyobb városa, Letterkenny, hanem Donegal történelmi városa, ahol a helyiek barátságosak, a kocsmai élet élénk, és bár nem olyan csillogó, téged is megajándékoz egyfajta megnyugtató, felszabadító életérzéssel. "Dhún na nGall", vagyis az idegenek erődje a Bluestack-hegység lábánál fekszik, és területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. Később az O'Donnell klán otthonául szolgált, akik a 15-17. század között a legnagyobb ellenzéket képviselték az Ír-sziget gyarmatosítása elleni harcban. Ők alapították a ferences kolostort és az Eske folyó festői kanyarulatában lévő romantikus várat, melynek fényűző berendezését te is megcsodálhatod. Vedd az útirányt a városközpont, vagy ahogyan a helyiek hívják, a "Diamond" felé, ahol remek éttermek, kávézók és pubok találhatók. Shoppingolni támadt kedved, és rajongsz a klasszikusan elegáns stílusért? Ugorj be az 1866-ban alapított Magee-ba, ahol gyönyörű Donegal Tweed kollekciókra bukkanhatsz. Ha emlékezetes szuvenírt szeretnél vásárolni, a Donegal Craft Village-ben helyi kézművesek portékái között válogathatsz, díjnyertes kávézójában pedig megkóstolhatod a finom házi süteményeket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Igazi látványosság a vízibuszozás. A kb. 1,5 órás utazás során megismerkedhetsz Donegal legfontosabb történelmi és természeti látnivalóival.
Kozmopolita város Európa közepén: Berlinhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131105-utazas-es-programajanlo-egy-kozmopolita-varos-europa-kozepen-berlin.htmlMenekülj a borongós őszből Faróba!http://www.life.hu/lifeutazas/20131105-utazas-es-program-menekules-a-borongos-oszbol-romantikazz.htmlA 4 legjobb wellnessfürdő Budapest környékénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131030-utazas-es-kikapcsolodas-a-4-legjobb-wellnessfurdo-budapest-kornyeken-.htmlFreddie Mercury nyomában: Zanzibár, a mágikus szigethttp://www.life.hu/lifeutazas/20131028-freddie-mercury-nyomaban-zanzibar-a-magikus-sziget.htmlKastélytúra Franciaország szívébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131025-utazas-es-programok-ahol-esos-napokon-sem-fogsz-unatkozni-kastelytura.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.