Rumpuncs, angyalkák - adventi hétvége: Nürnberg

advent utazás Nürnberg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz évszázadnyi látnivaló és a világhírű karácsonyi vásár teszi örök élménnyé a nürnbergi látogatást. A Rajna-völgyi város idilli helyszín a kikapcsolódásra és a meghitt ünneplésre, ahol olyan érdekességeket láthatsz, mint sehol máshol az országban.

Lépj vissza az időben!

A csodálatos bajor városok az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb utazási célpontok Németországban, ám ezek közül is kiemelkedő szépségű Nürnberg, amelynek a Pegnitz-folyó kölcsönöz igazán romantikus hangulatot. Számtalan külföldi turista kifejezetten a hagyományos karácsonyi vásár miatt érkezik Nürnbergbe, ám gazdag történelmi örökségével, pezsgő kulturális életével és híres frank vendégszeretetével mágnesként vonzza a látogatókat az év minden szakaszában. A császárok és hercegek, vezérek és alattvalók, tudósok és művészek városa már a középkor óta a német történelem tükörképe - tele nagy sikerekkel és fájó tragédiákkal. 1945 novemberében itt kezdődött a náci háborús bűnösök pere, a város hosszú történetének legsötétebb fejezetét ma a Dokumentációs Központőrzi. A második világháború után Nürnberg régi épületeit helyreállították, ennek köszönheti meseszerű középkori hangulatát, és annyi látnivalóval dicsekedhet, hogy azokat szinte lehetetlen pár nap alatt bejárni.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Érdekelődsz a hagyományok és a frank specialitások iránt? A város szívében lévő kézműves udvar érdekes bepillantást enged a mézeskalácskészítők, a fazekasok, az arany- és ezüstművesek munkájába, és itt megkóstolhatod a híres nürnbergi kolbászkát, a Bratwurstot is.

Fedezd fel a frank metropolisz sokoldalúságát!

Öltözz fel jó melegen, vegyél a kezedbe egy pohár gőzölgő kávét, és vesd bele magad a felfedezés örömébe. A legfontosabb történelmi emlékek a városfallal körülvett óvárosban találhatók, ahol megcsodálhatod a gyönyörű fagerendás házakat, a német reneszánsz legnagyobb művészének, Albrecht Dürernek a szülőházát, a Tucher család kastélyát és a régi városházát. A hidak miatt a város extra fotogén, és az impozáns Szent Sebald-templom, valamint a gótikus Szent Lőrinc-templom is lenyűgöző panorámát kínál. Nürnberg jelképe az óváros fölötti dombon magasodó Kaiserburg, amely a középkor legjelentősebb császári palotájának számított. Az épületegyüttes pazarul berendezett lakosztályai, a lovagterem, a római kápolna és a Sinwell-torony ma is látogatható, míg a Vármúzeumban megtekinthető a történelmi fegyverek átfogó gyűjteménye.
Bővebb infó: http://www.kaiserburg-nuernberg.de/

Forrás: Thinkstock

A Fembohaus egyetlen túlélője a késő reneszánsz nagykereskedői házainak Nürnbergben, ami napjainkban a városi múzeumnak ad otthont. A felfedezőtúra kihagyhatatlan állomása a Főtéren lévő Miasszonyunk temploma, amelynek déli órajátéka a hét választófejedelmet ábrázolja, és a közel 19 méter magas Schöner Brunnen díszkút. A legenda szerint ha valaki a rácsán található aranygyűrűt háromszor megforgatja, kívánsága valóra válik.

A Life.hu tippje:

Ha többet szeretnél látni Nürnbergből, látogass el Németország legnagyobb kultúrtörténeti múzeumába, a kiemelkedően magas színvonalú gyűjteménye miatt híres játékmúzeumba, Európa egyik legszebb állatkertjébe, vagy a planetáriumba, ahol elrepülhetsz a galaxisok, csillagok és bolygók lenyűgöző világába.

Csillogó fényáradat, karácsonyi illatok

Páratlan élménnyel gazdagodhatsz, ha advent idején látogatsz el a bajor városba. A nürnbergi Christkindlesmarkt az egyik legrégebbi és leghíresebb karácsonyi vásár a világon, amelyet hagyományosan az első adventi vasárnap előtti pénteken a Christkind (karácsony gyermeke) nyit meg. Több mint 180 standon kínálják a vásárosok édes finomságaikat, mint pl. a „Lebkuchen"-t (mézeskalács) és a „Christstollen"-t (adventi gyümölcskenyér), míg a kézműves portékák között válogatva igazi gyöngyszemekre bukkanhatsz. Nürnberg karácsonyi tradícióinak része a híres „Rauschgoldengel", s bár külseje egy kicsit változott a 19. század óta, az itt élők számára e csillogó angyalka nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. Ha szeretnéd újra felfedezni a várost, ám ezúttal az ünnepi arcát, nevezz be egy forraltbor-túrára a feldíszített nosztalgiavillamoson. A vintage járművek a vasútállomás és a Rathenauplatz között közlekednek, a belépőjegy ára 15 euró, amely mézeskalácsot és forralt bort is tartalmaz.
Az adventi vásár nyitva tartásáról bővebb infó: http://www.christkindlesmarkt.de/

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Élvezd a nyüzsgő karácsonyi piacot egy postakocsi ablakából, amire a vásár ideje alatt a Városháza téren szállhatsz fel. Ha szeretnéd meglepni szeretteidet a híres nürnbergi mézeskaláccsal, a receptet ide kattintva találod meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.