téli olimpia utazás Szocsi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha Szocsiról még mindig a kádári elit kedvenc pihenőhelye jut először eszedbe, a téli olimpia jó alkalmat ad arra, hogy újra felfedezd a várost és környékét. Higgy nekünk, érdemes!

Szocsi leginkább nyári üdülőhelyként él a legtöbbünk fejében, hiszen szüleink idejében ide kaptak beutalót a pártállami elit kiváltságosai. A Fekete-tenger melletti üdülőhelyet ma is joggal hívják Oroszország nyári fővárosának, ma azonban a Szocsit ellepő turistatömegeknek alig 3 százaléka külföldi. De hogy lehet, hogy az oroszok által is a „forró dél"-lel, a pálmafákkal és a tengerparti üdüléssel azonosított város most téli olimpiát rendez? A magyarázat épp a szigorú orosz tél hiányában keresendő: errefelé télen sincs farkasordító hideg, viszont a téli sportokhoz épp megfelelő az időjárás. Nem véletlen, hogy a Szocsi melletti Krasznaja Poljanában kellemes, alpesi stílusú turistaközpont épült fel az utóbbi években.

Forrás: Thinkstock

Sztálin emlékei

A sztálini idők persze nyomot hagytak a városon. A központi pályaudvar, a kikötő, a Téli Színház, vagy a Szocsi Művészeti Múzeum épületei mind a korszak összetéveszthetetlen szocreál stílusában épültek, de sok szálloda is ebben az érában készült el. Sztálin egykori dácsáját is érdemes megnézned, amelyet egy egykori kereskedő birtokából alakítottak át a diktátor üdülőjévé. Az átalakítást a Szovjetunió egykori főépítésze, Miron Merzhanov végezte. Sztálin sokszor töltötte itt az idejét, gyakran itt találkozott más vezető politikusokkal - például itt tárgyalt Mao-val is. Az egykori dácsa ma múzeum, ahol megnézheted a Szovjetunió nagyhatalmú vezetőjének személyes tárgyait és korabeli bútorait is.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A múzeum belépődíja 300 rubel, ez az összeg a tárlatvezetést is magában foglalja.

Múzeumok és parkok

A város persze ennél barátságosabb látnivalókat is kínál: a Művészeti Múzeumban például az orosz festészet gazdag gyűjteményét tekintheted meg, a Történeti Múzeumban a város múltját fedezheted fel, míg a Sportmúzeumban, amelyet 2010-ben, épp a téli olimpiára beadott pályázat okán nyitottak meg, sportrelikviákat csodálhatsz meg. De a város parkjai és botanikus kertje sem érdektelenek, még akkor sem, ha a téli időjárás miatt értelemszerűen nem a legszebb arcukat mutatják. A Riviera Park éttermeivel, sport- és szabadidőközpontjaival a város életének egyik központja. A Botanikus Kert fáit és az innen a tengerre nyíló csodás kilátást semmiképp ne hagyd ki.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Az állatbarátok több tengeri akváriumban, delfináriumban, óceánáriumban és tengeri állatkertben is találkozhatnak kedvenceikkel, sőt, a korai űrutazásokon részt vevő majmok felkészítésére használt „majomnevelde" is látogatható.

Kirándulj a környéken

A város közelében rengeteg természeti szépséget találsz. Ha szeretsz kirándulni, gyalogolj fel az Akhun-hegy tetején helyet foglaló kilátótoronyig, ahonnan a város és a tengerpart fantasztikus látványában lehet részed. Tiszta időben még a török partokig is ellátni. Ha jó az idő, folytasd a túrát az Agurszkoje-kanyonban, amelynek nemcsak három vízesése tarthat számot az érdeklődésedre, hanem a Sas-szikla is, ahová a legenda szerint egykor Prométeuszt láncolták le.

Dagomysban a teaültetvényekre és a teaházakba érdemes betérni – itt vannak a világ legészakibb teaültetvényei, ahol megismerkedhetsz a teatermesztés és -feldolgozás titkaival. A teaházakban hagyományos orosz teázás közben melegedhetsz fel: szamovárban készül a tea, amelyet piroggal és palacsintával tálalnak.

Forrás: Thinkstock

Kazacsij Brodban a pisztrángfarm nyújt rendkívül érdekes látnivalót. Ha megnézted a halakat, akár ki is foghatsz egyet, ha pedig nem szeretsz horgászni, megkóstolhatod a helyi füstölt pisztrángot. A közelben található Ahitirszkaja barlanghoz ugyanazzal a busszal juthatsz el, amelyikkel a pisztrángfarmhoz. A barlang falán számos őskori barlangrajz maradt fenn.

A Life.hu tippje:

Ne hagyd ki Krasznaja Poljanát, a sí- és snowboard-események színhelyét sem, amely egykor a cárok vadászterülete, majd szovjet üdülőhely volt, ma azonban a legmodernebb értelemben vett síközpont luxusszállodákkal, valamint remek orosz és nemzetközi éttermekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.