Andrássy-kastély Nádasdladány Noszvaj Tóalmás De la Motte kastély valentin 2014 Gyürky-Solymossy-kastély kastély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha a mai, modern lányoknak is szükségük van rá, hogy királylánynak érezhessék magukat. Akár veled van már a Herceg, akár még vársz rá, Valentin-nap környékén mindenképp érdemes ellátogatnod egy romantikus kastélyba, ahol te is királylánynak érezhetd magad kicsit. 

Gyürky-Solymossy-kastély

Kisterenye nevezetességét, a Gyürky-Solymossy-kastélyt 1790 körül építtette a Gyürky család. A késő barokk stílusú, hagymakupolás tornyokkal díszített épület a Kárpát-medence északi vidékének jellegzetes barokk kastélyépítészeti vonásait mutatja, a hasonló épületek legdélibb példája. Magyarországon egyedülálló a stílusa. Földszinti, délkeletre néző szobájában régebben kemence is állt, ma inkább a cserépkályhák jelentenek érdekes látnivalót. Érdemes megnézni a kastély hatalmas, ősfás, arborétumhoz hasonló parkját is, amely 1975 óta természetvédelmi terület. Amikor az 1900-as években a kastély házasság révén a Solymossy család birtokába került, átépítették az épületet és a parkot is újrarendezték. A részben fallal övezett park nyugati és déli bejáratát szép, kovácsoltvas kapu zárja le, a déli bejárat mellett az egykori gazdatiszti lakásba nézhetsz be.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

A valószínűleg gótikus eredetű, egykori római katolikus templom a kastély közvetlen környezetének legrégebbi műemléke, amely szintén érdemes a figyelemre.

De la Motte-kastély, Noszvaj

Az 1774 és 1778 között, copf stílusban épült noszvaji kastélyban ma szálloda működik, de néhány termét múzeumként is felkereshetik az ide látogatók. A De la Motte francia hátteret sejtet, ám a szépen csengő nevet az osztrák sereg ezredesétől kapta a kastély, aki a tulajdonosnőt, Vécsey Annát vette feleségül. A grófnő egyébként az Almássy család egyik tagjának özvegye volt, és Szepessy Sámueltől, az építtetőtől vásárolta meg korábban a gyönyörű épületet. A kastély később is az Almássyak birtoka és öröksége maradt. Parkjában számos növénykülönlegességet csodálhatsz meg.

A Life.hu tippje:

Ha fogékony vagy a finom részletekre, keresd meg a kastély kovácsoltvas kapujának oszlopain az Almássyak címerét tartó unikornisokat!

Andrássy-kastély, Tóalmás

Budapesttől mindössze 55 kilométerre fekszik a csodás, neobarokk stílusú épület, amelynek az idővel és a történelemmel is viszonylagos szerencséje volt, így hála a műemlékvédelemnek, jó állapotban látogatható. A kastély egyébként a milleniumnak köszönheti a létét: 1984 és 1895 között építtette Wahrmann Renáta, Ferenc József kérésére, aki a millenium méltó megünneplését maradandó, szép, új épületekkel kívánta kiegészíteni. A kor divatja is visszaköszön az ötven szobás épületben, az előcsarnok falépcsőjét például a párizsi Operaház ihlette. A kert csodás angolpark ciprusokkal, gyertyánokkal, jegenyékkel van tele, de van itt sokféle növényritkaság, és egy üvegház is. Az Andrássy család nyaralásra, vadászatokra használta az épületet, majd a második világháború után államosították, volt gyermeküdülő is, ma pedig egy alapítvány tulajdonában van.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Life.hu tippje:

Érdemes tovább gyalogolni a kastélypark melletti, bal oldali főúton, egészen a Beretvás-kúria ma már romos épületéig.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A 19. században épült Nádasdy-kastély mintájául az 1500-as évek angol és skót kastélyai szolgáltak, hogy ezzel is a család ősi mivoltát érzékeltessék. A mai kastély helyén álló kisebb kúriát Nádasdy Lipót építtette, amikor a 19. század közepén ide, Sárladányba helyezte át birtokai központját. Az épületet fia, Ferenc építtette át és bővíttette a ma is látható kastéllyá. Az épület legérdekesebb része a családi arcképek elhelyezésére szolgáló, faburkolatos, csodás márványkandallóval ékesített Ősök Csarnoka, amelyet a könyvtárral együtt a korszak legismertebb mesteremberei díszítettek. A kastélyba a kor műszaki, kényelmi újdonságait is beépítették, a csatornán kívül légfűtés és gáz-, majd villanyvilágítás is volt benne. A szobák közt a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal lehetett beszélgetni. A parkban növényritkaságok fogadják a látogatókat.

A Life.hu tippje:

A kastély földszintjének egy része felújítva, berendezve várja a látogatókat – az Ősök Csarnokán kívül a könyvtárterem is rendkívül érdekes!

A legszebb síterepek Salzburg környékénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140207-a-legszebb-siterepek-salzburg-kornyeken-kaprun-bad-gastein-obertauern.htmlSalzburg nemcsak a Mozart emlékeit kereső turistákat, hanem a lelkes síelőket is vonzza, hiszen a tartomány tele van kiváló síterepekkel. Megmutatjuk a három legjobbat.Utazás--Álomesküvő itthon - 5 gyönyörű helyszínhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140206-eskuvoi-helyszinek-itthon-villany-szolobirtok-berkenye-kali-medence.htmlFogalmad sincs arról, hol szeretnél férjhez menni, és szükséged van egy kis inspirációra? A klasszikus esküvői helyszínek előnye, hogy nagy tapasztalattal rendelkeznek a ceremóniák lebonyolításában, ám vannak olyan rejtett gyöngyszemek, amelyek különleges díszletéül szolgálhatnak életed egyik legkülönlegesebb eseményének, így valóban az álmaidnak és elképzeléseidnek megfelelően ünnepelhetsz. Íme, a Life.hu szuper tippjei!Utazás--Fedezd fel Szocsit!http://www.life.hu/lifeutazas/20140128-utazas-es-teli-olimpia-fedezd-fel-szocsit.htmlHa Szocsiról még mindig a kádári elit kedvenc pihenőhelye jut először eszedbe, a téli olimpia jó alkalmat ad arra, hogy újra felfedezd a várost és környékét. Higgy nekünk, érdemes!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.