Húsvét Sevillában - légy része a csodának!

Forrás: AFP/Cristina Quicler -
Sevilla húsvét 2014 húsvét utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Andalúzia fővárosában a középkor óta tartják meg a látványos nagyheti ünnepségeket húsvét előtt. A városban az ünnep vallásos jellege kerül előtérbe, 58 körmenet csaknem 5000 hagyományos kosztümbe öltözött résztvevője járja a várost.

Minden nap körmenet

A nagyheti ünnepségek idén már április 11-én elkezdődnek Sevilla-szerte. A körmeneteken általában a Szűzanya és Jézus Krisztus szobrait hordozzák körbe a városban a vallások testvériségek. A menetek általában a testvériségek saját templomából indulnak, és mindegyikük más útvonalon vonul végig, de a Calle Campanát és a katedrálist mindegyik menet érinti, mielőtt – akár hosszú órákkal az indulás után – visszatér a templomba. Minden nap számos testvériség indul útnak, a szobrokat hagymányos ruhákba és csuklyába öltözött felnőttek és gyerekek kísérik. Az erkélyeken állók a saetasnak nevezett dalokat éneklik a szobrok tiszteletére. A legnagyobb tiszteletnek örvendő szobrok, például a Jesús de Gran Poder, a La Macarena, a La Esperanza de Triana és az El Cristo de los Gitanos a nagypénteki körmeneteken vonulnak fel.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

A Life.hu tippje:

Számíts rá, hogy a körmenetek idején, különösen nagypénteken hatalmas a tömeg, sokan már órákkal korábban letáboroznak a menet útvonala mentén.

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel a nagy múltú spanyol fővárost - látogass el Madridba - 100.704 Ft/fő/5 éjtől

Az ünnepségek központja: a katedrális

A húsvét előtti ünnepsorozat azonban többet jelent a látványos, barokk ruhákba öltöztetett szobrok tiszteletére rendezett körmeneteknél. A valamivel több mint egyhetes fieszta a fekete ruhába és mantillába, azaz a merev fésűvel rögzített csipkefátyolba öltözött hölgyeké, a tavasz érkezését is megünneplő helyieké, és persze azoké a turistáké is, akik ilyenkor szeretnék felfedezni a várost. Az ünnepségek egyik központjául szolgáló katedrális a világ harmadik legnagyobb temploma, amelyet méretében csak a római Szent Péter-katedrális és a londoni Szent Pál-katedrális előz meg. A gótikus épületek között csúcstartónak számít, nem csoda, ha eláll a lélegzeted, amikor belépsz. Az építése 1401-ben kezdődött egy mecset romjain – ez utóbbi maradványait még mindig láthatod a Patio de Naranjosban és a Giraldán, amelyet már csak az innen eléd táruló látvány miatt is érdemes megmásznod. A katedrális belsejében számos páratlan művészeti kincset, köztük Murillo, Goya, Pedro de Campana és Luis de Vargas műveit láthatod.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Nézd meg Kolombusz síremlékét a belső tér déli kapujánál, a Puerta de los Príncipesnél.

Húsvét után: vár a Féria de Abril

Ha több időt szeretnél Sevillában tölteni, kétszeresen is érdemes ilyenkor, húsvét táján érkezni. A húsvéti ünnepek után két héttel ugyanis megkezdődik a hatalmas flamenco-fiesta, a Féria de Abril, amely idén a késői húsvét miatt nevéhez méltatlanul nem áprilisra, hanem májusra esik. Az ünnepségsorozat a 19. században állatvásárként indult, de mára valóságos andalúz folklórfesztivállá vált, ahol hatalmas sátrakban folyik az eszem-iszom, szól a zene és kopognak a flamenco-táncosok cipői. A fesztiválnak otthont adó városrészbe hagyományosan lovon, kocsin érkeznek a résztvevők, andalúz öltözetben – a nők szigorúan fodros flamenco-ruhában. Nappal is egymás után következnek a programok, este indul csak be igazán az élet és a mulatozás.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

A Life.hu tippje:

A Féria mulatságainak jó része magánsátrakban folyik, itt a családok, baráti társaságok esznek-isznak, külsősök nem juthatnak be. A közösségi sátrak azonban mindenki számára nyitva állnak, itt a helyi ételek és borok mellett a flamenco sevillai műfajával, a sevillanasszal is megismerkedhetsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.