Barokk varázs: A sokarcú Egerben minden pillanat egy kaland

Forrás: MTI/Komka Péter -
Eger barokk Náray Erika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyönyörű épületeivel Észak-Magyarország történelmi városa igazi gyöngyszem, amely földrajzi fekvésének, valamint több évszázados bor- és fürdőkultúrájának köszönhetően egész évben népszerű turisztikai kirándulóhely. A sokoldalú művésznő, Náray Erika számára e térség mindig feltöltődést jelent a főváros nyüzsgése után, és kedvenc búvóhelyeit most szívesen megosztja a Life.hu olvasóival.

Kulturális és történelmi emlékek nyomában

Kevés olyan hely van hazánkban, ahol annyi természeti szépség és látnivaló összpontosul, mint az észak-magyarországi régió: a magas hegyek, a lankás dombok, a festői tavak és a termálvizek számos lehetőséget nyújtanak a kellemes kikapcsolódásra, és a hagyományőrző települések is páratlan kincseket rejtenek. A Bükk-hegység délnyugati lábánál fekvő Eger Magyarország legszebb barokk városainak egyike, és sok évszázados múltja minden szegletében tetten érhető. Az egyedi város számos arcát mutatja a látogatóknak, ahol a művészetek szerelmesei éppúgy, mint a kultúrát és gasztronómiát kedvelők megtalálhatják számításaikat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A mai Eger területe már a kőkorszak óta lakott, a korai középkorban német, avar és szláv törzsek telepedtek itt le. A honfoglaló magyarság első nemzedéke a 10. században érkezett a vidékre, ahol Szent István király megalapította az egri egyházmegyét. Eger egyik fénypontja a klasszicista stílusban épült bazilika, amelyet a neves magyar építész, Hild József tervezett. Lenyűgöző méreteit kívül-belül megcsodálhatod, a nyári hónapokban pedig félórás orgonajáték emeli a látogatás élményét. Az „Egri Sétákról" bővebb infót itt találsz.

Náray Erika tippje:

Eger legimpozánsabb látványossága a késő barokk kori líceum, amelyben a 130 ezer kötetet, köztük az első, hazánkban nyomtatott könyvet őrző Főegyházmegyei Könyvtár található, ám a Specula Csillagvizsgáló is igazi különlegességnek számít.

A Life.hu extra tippje:

Borozás és pihenés gyógyfürdők szomszédságában - Egri Korona Borház és Wellness Hotel - 12.780 Ft/fő/éjtől

Andalgásra csábító zegzugos utcák

A gyönyörű belváros - amely vonzerejét tovább növeli a tervek szerint hamarosan befejeződő rekonstrukció - felfedezését célszerű a Dobó István téren kezdened. A főtéren áll a minorita rend számára épült Szent Antal-templom, amely a magyar barokk egyházi építészet egyik legszebb alkotása, valamint a városháza eklektikus épülete. A Széchenyi István sétálóutca tele van remek éttermekkel, teraszos kávézókkal, és ha felfrissültél, érdemes ellátogatnod a jezsuiták alapította Telekessy Patikamúzeumba, a barokk stílusú érseki palotába és hozzá tartozó pincerendszerbe – a „város a város alatt" igazán különleges élmény.

Az Egri Vitézlő Oskola tagjai menetelnek az Egri Vár napja - országos Gárdonyi emléknap rendezvényen Forrás: MTI/Komka Péter

Hazánk egyik legjelentősebb történeti emlékhelye, az egri vár nem csupán rendkívüli látvány, hanem a kitartás és hűség szimbóluma is. Mindenki ismeri Eger ostromának történetét, amikor 1552-ben több mint egy hónapos küzdelem után Dobó István kapitány vezetésével a várvédők hősies győzelmet arattak a többszörös túlerőben lévő török sereg felett. A hősöknek Gárdonyi Géza „Egri csillagok" című történelmi regénye állított méltó emléket. Az író sírját megtekintheted a Bebek-bástyán, a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításain keresztül pedig megismerheted a védett műemléknek számító vár történetét. Bővebb infót itt találsz.

Náray Erika tippje:

Hazánk egyik legismertebb szinkronhangja Egerben és környékén mindig talál izgalmas látnivalókat, régi kedvenc helyeit pedig nagy élvezettel fedezi fel újra. A bájos színésznő-énekesnő szívesen időzik a barokk város „tüdejének" is nevezett Érsekkertben, a Szilvásváradon található Szalajka-völgyet természeti szépsége miatt kedveli, szállásként pedig a csodálatos környezetben lévő La Contessa Kastélyhotelt ajánlja a Life.hu olvasóinak. 

A Life.hu extra tippje:

Lazulj Szilvásváradon! La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont - 11.390 Ft/fő/éjtől

Borozz, fürdőzz, kirándulj!

Magyarország egyik legismertebb borvidékén a kiváló nedűket több tucat pincészet kínálja. A legendás Szépasszony-völgy a belvárosból kellemes sétával érhető el, legrégebbi összefüggő pincesora (Öregsor) a 18. században épült, ám az első pincék valószínűleg korábban keletkeztek. A jóízű élményt szép természeti környezetben élvezheted, megkóstolhatod hazánk leghíresebb vörösborát, a tüzes Egri Bikavért és a könnyed, gyümölcsös Egri Csillagot is.

A megújult egri termálfürdő Forrás: MTI/Komka Péter

Ha szeretnél feltöltődni és relaxálni, az Egri Termálfürdő neked való hely! A vízi élménysziget különböző medencékkel és sportpályákkal rendelkezik, a török fürdőkultúrával pedig közelebbről is megismerkedhetsz a wellness-központban, ahol kényeztetheted magad egy tradicionális hamam masszázzsal. A közeli Egerszalók fehér „sódombja" egyedülálló látványt nyújt, a teraszos mészkőképződmény lábánál épült fürdőben garantáltan ellazulsz.

Náray Erika tippje_

Erika szerint az ország egyik legfinomabb házi sajtját Mónosbélen készítik. A családi manufaktúrában 10 főtől kóstolót is tartanak a tradicionális hegyvidéki sajtokból, amihez minőségi borokat kínálnak. Visszafelé kihagyhatatlan program a ciszterciek bélháromkúti apátságának temploma, ide célszerű jó nagy kulaccsal érkezned, hogy megtölthesd az isteni forrásvízzel, amely feltölti szíved-lelked! Bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Kapcsolódj ki Eger legújabb szállodájában! Hotel Ködmön Eger - 7975 Ft/fő/éjtől

Vizuális csodák Európában - a leggyönyörűbb városházákhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140409-a-legszebb-varoshazak-europaban-parizs-liberec-becs.htmlEurópa vitathatatlanul a világ legcsodálatosabb városainak gyűjtőhelye, hosszú történelmi múltja és a különböző kultúrák keveredése lenyűgöző építészetében is megjelenik. A városházák a helyi közigazgatás központjai, valamint a közélet fontos színterei, és közülük néhány kiemelt turisztikai látványosság is. A Life.hu most összegyűjtötte a legjobban megőrzött és legattraktívabb épületeket a kontinensen.Utazás--Színpompás tavaszi varázslat: Tulipánlesen Hollandiábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140331-szinpompas-tavaszi-varazslat-tulipanlesen-hollandiaban.htmlAnnak ellenére, hogy a tulipánok eredetileg az Oszmán Birodalomból származnak, Hollandiát tekintik e gyönyörű virág hazájának. Ha a szürke tél után szívmelengető kikapcsolódásra vágysz, látogass el áprilisban Tulipánországba, és készülj fel egy utánozhatatlan látványra: a táj lélegzetelállító árnyalatokban pompázik, és olyan érzésed lesz, mintha egy színes kaleidoszkópba kukkantanál.Utazás--6 szuperluxus üdülőhely, ahol elcsípheted a legnagyobb sztárokathttp://www.life.hu/lifeutazas/20140324-6-szuperluxus-udulohely-ahol-elcsipheted-a-legnagyobb-sztarokat.htmlAz A-listás hírességek folyamatos reflektorfényben élik az életüket, ezért olyan helyen szeretnének pihenni, ahol elbújhatnak a sikoltozó rajongók és a pletykaéhes paparazzók elől. Az abszolút diszkréció, a háborítatlan magány és a tökéletes kikapcsolódás jelenti számukra az igazi luxust, mindezt királyi bánásmóddal megfűszerezve. Ha igényes világjáró vagy és exkluzív úti célt keresel, vakációzz ott, ahol kedvenceid is lazítanak!UtazásOrigo


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.