Kisvárosi romantika a Rábaköz szívében, Cserpes Laurával

Hanság Cserpes Laura Rábaköz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelmi múltat idéző értékeivel, népművészeti hagyományaival és kiváló minőségű gyógyvizével Kapuvár minden évszakban vonzó célpont. A Life.hu idegenvezetője ezúttal a gyönyörű énekesnő, Cserpes Laura, aki megmutatja a helyet, ahol felnőtt, és ahová mindig szívesen visszatér.

Rejtett gyöngyszem a Fertő-Hanság Nemzeti Park kapujában

Győr-Moson-Sopron megye sok helyütt még érintetlen természetével, műemlékekben gazdag városaival, hagyományőrző falvaival és híres gyógyfürdőivel igazi paradicsom a kalandvágyó turistáknak. A nyugat-dunántúli régió vonzerejét az évezredes szőlőkultúra még inkább emeli. A pannonhalmi borvidék hazánk egyik legősibb borvidéke, és főként fehér szőlőfajtákat termesztenek, míg a soproni borvidéken legnagyobb részben vörösbort készítenek, elsősorban a kékfrankos szőlőfajtából. A Rábaköz és a Hanság-medence találkozásánál fekvő barátságos kisváros területe már ősidők óta lakott volt, majd a 10. században az ország nyugati kapuja lett, elnevezése innen ered. Az egykori mezőváros történelmének legfontosabb korszakaiba nyerhetsz bepillantást egy kellemes séta során, és megismerkedhetsz a Kapu várához kötődő eseményekkel is. Szálláslehetőségekről bővebb infót itt találsz.

Forrás: MTI/Simó Endre

Cserpes Laura tippje:

A fiatal sztár a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulója volt, és tavasszal sokat időzött az iskola előtti gyönyörű parkban. Ugyanitt található Kapuvár legszebb egyházi épülete, a 19. században épült Szent Anna-templom, amelynek ékessége a Szarkofág-oltár és a Lourdesi-barlang.

A Life.hu extra tippje:

Szállj meg Sopronban! Pihenés különleges természeti környezetben, a Lővérek erdeiben

Barangolás a történelemben

A kellemes tavaszi időjárás kedvez a városnézéshez, Kapuvár hangulatos utcáin órákon át andaloghatsz, és különleges látnivalókra bukkanhatsz. A megszépült belvárosban található az Eszterházy-család barokk kastélya, amely az egykori vár helyén épült, és ma is a város legjelentősebb épülete. A műemléki épület ad otthont a városházának és az 1960-ban megnyílt Rábaközi Múzeumnak, ahol a történeti tárgyi és dokumentációs gyűjteményen keresztül megismerkedhetsz a térség évezredes múltjával. Kapuvár híres szülötte a neves szobrászművész, Pátzay Pál, akinek Kenyérszegő című bronzszobra a város főterén, a Hősök parkjában áll, ami a helyiek kedvelt találkozóhelye, és kellemes hely a pihenésre. Érdemes ellátogatnod a városhoz 7 km-re fekvő Öntésmajorba is, ahol még többet megtudhatsz a Hanság kialakulásáról, élővilágáról és a hanyi emberek egykori életéről.

Forrás: MTI/Simó Endre

Cserpes Laura tippje:

Az énekesnő a látnivalók szempontjából jó szívvel ajánlja a Várgödör környékét, amihez egy különös történet is fűződik, Hany Istóké, aki félig ember volt, félig hal. A furcsa lényt 1749-ben halászok fogták ki a hansági mocsárból, s bár rövid ideig a kastélyban élt, sem beszédre, sem emberi viselkedésre nem tudták megtanítani, végül valószínűleg a Rábába ugrott és örökre nyoma veszett.

Mártózz meg a „Forró Aranyban"!

A nyugat-dunántúli régió egyedi adottságokkal rendelkező termálfürdője a nyugalmat keresők oázisa. A különleges összetételű, 1800 méter mélyről feltörő termálvíz nem csupán fürdőzésre, de gyógyászati célokra is alkalmas, a magas színvonalú wellness-szolgáltatások pedig segítenek az ellazulásban. Bővebb infót itt találsz.

Forrás: www.floratermalfurdo.hu

A Hany Istók nevét viselő Kerékpáros Centrumban biciklikölcsönzésre is lehetőséged nyílik, és a városból kiépített kerékpárutakon haladhatsz a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi területeire. Ha szeretnéd a lehető legteljesebben kihasználni szabadidődet, a Kapuvárhoz közeli kastélyokat ne hagyd ki a programból. A „Magyar Versailles"-ként is emlegetett fertődi Esterházy-kastély hazánk meghatározó kulturális öröksége, a nagycenki Széchenyi-kastély szemet gyönyörködtető látvány, míg a mihályi Dőry-kastély védett parkja romantikus sétára csábít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.