Visszaszámlálás indul! Járd be a focivébé legszínesebb városait São Paulótól Brasíliáig!

Brazília focivébé világbajnok fociVB foci-vb futball vb foci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elkövetkező hetekben minden figyelem Brazíliára szegeződik, ahol az év legnagyobb sporteseményén 32 csapat méri össze erejét a világbajnoki trófeáért. A mérkőzéseket összesen 12 helyszínen rendezik meg, így a szurkolás mellett ízelítőt kaphatsz abból a végeláthatatlan élményáradatból, amit az ország legizgalmasabb városai zúdítanak rád. A Life.hu most elárulja, mi teszi Brazíliát olyan különlegessé – és miért hívják a futball hazájának. 

Az egzotikus és titokzatos Brazília maga a látvány!

A brazil kultúra az egyik leginkább egyedülálló a világon, igazi keveréke a különböző fajoknak és etnikumoknak, amelyek mindegyike hozzájárul Brazília sokszínűségéhez. A brazilokban van valami megfoghatatlan, ami különlegessé teszi őket: büszkék az örökségükre, szabad szelleműek, családcentrikusak és barátságosak. Annak ellenére, hogy nehéz körülmények között élnek, az emberek bájosak, energikusak és hihetetlenül optimisták. Itt a 'que sera sera', azaz a „bármi lesz, úgy lesz" attitűd dominál – hangolódj te is az érzékeidre, hagyd lassan kibontakozni az eseményeket, és élvezd mindazt, amit az álomszép Brazília kínál: lélegzetelállító természeti környezet, bájos gyarmati városok, változatos konyha, izgalmas sportolási lehetőségek és bulizás minden mennyiségben.

Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

Rio de Janeiro világhírű stadionja, a Maracana a brazil futballvallás temploma, és ez az a hely, ahol a legendás labdarúgó, Pelé megszerezte 1000-ik gólját. A 78.000 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény szolgál a vb-döntő helyszínéül, és a metróhálózatnak köszönhetően könnyen megközelíthető a városközpontból.

Porto Alegre, a gauchók városa

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság legdélibb fogadóvárosa a Guaíba-folyó keleti partján fekszik, és a futballrajongók a mérkőzéseket az 50 ezer férőhelyes Beira-Rióban nézhetik, ami a legnagyobb stadion Brazília déli részén. Porto Alegrét tartják az ország egyik legzöldebb városának, ám szubtrópusi éghajlata és kulturális szokásai miatt meglehetősen különbözik a többi szövetségi állam fővárosától. Miközben kezedben egy csésze chimarraóval (zöld tea) sétálgatsz, felfedezheted a legismertebb látnivalókat, beleértve a Piratini-palotát, a Farroupilha parkot, a történeti múzeumot, a vásárcsarnokot, majd levezetésül romantikázhatsz a botanikus kertben. A reneszánsz stílusú székesegyház, a neobarokk Sao Pedro színház és a dél-amerikai gauchónak (=a pampák szimbolikus alakja) emléket állító központok is megérnek egy látogatást.

Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

A Porto Alegrétől 2 óra autóútra található Vale dos Vinhedos Brazília legjobb bortermelő régiója, míg a Serra Geral Nemzeti Park remek túralehetőséget kínál.

São Paulo, a világ színes játszótere

A mintegy 22 millió lakosú Sao Paulo energikus és vibráló, így június 12-én tökéletes helyszínéül szolgál a világbajnokság nyitómérkőzésének. A nyüzsgő megalopolisz Dél-Amerika gazdasági motorja, egyben gasztronómiai központja, több mint 12 ezer étteremmel, ám kulturális menüje is széles: kiállítások, koncertek, színházak, fesztiválok és szambaiskolák színesítik a repertoárt. Sampa (ahogyan a helyiek hívják) nevezetességeinek száma szinte végtelen: művészeti múzeum, Sé -atedrális, Edifício Itália felhőkarcoló, futball múzeum, Bandeirantes emlékmű. Ha kicsit kimenekülnél a betondzsungelből, sétálj egyet az Ibirapuera parkban, napnyugta után pedig irány a Vila Olímpia bulinegyed! Bár Sao Paulo nem egy tengerparti város, Santos alig 50 mérföldre található innen, és igazán gyönyörű strandokkal büszkélkedhet.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A foci vb-re már elfogytak a jegyek, ám a nyár izgalmas sporteseményeit óriási kivetítőn nézheted: a legjobb bárokat a bohém Víla Madalena negyedben találhatod meg.

Brasília, az ultramodern csoda

A labdarúgó-világbajnokság 7 mérkőzésének otthont adó Brazíliavárost a zseniális brazil építészek, Lúcio Costa és Oscar Niemeyer tervezték az 1950-es években, és különös varázsa van annak ellenére, hogy hiányzik belőle az a fajta természetes szépség, ami annyira meghatározza az országot. A világörökségi rangot nyert fővárosban megcsodálhatod a Három Hatalom terét, ami olyan ikonikus látványosságokkal van körülvéve, mint az elnöki palota és a nemzeti kongresszus épülete. A hiberboloid szerkezetű Metropolitana katedrálist Niemeyer egyik remekművének tartják, a 230 méter magas TV-toronyból pedig páratlan kilátás nyílik a vébé helyszínére, a monumentális nemzeti stadionra. Tölts el egy napos délutánt a Paranoá-tónál, ami a vízi sportok szerelmeseinek törzshelye, és feltétlenül látogass el a Parque Nacional de Brasíliába, ahol gyönyörű sétautak haladnak a buja erdőkön keresztül.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Fogo de Chao Brazíliaváros egyik legjobb steakháza (vagy ahogyan itt hívják: churrascaria), ahol megkóstolhatod a gaucho szakácsok által készített tradicionális ételeket.

Cuiabá, az Amazonas déli kapuja

A négy csoportmérkőzésnek helyet adó Pantanal az egyik legkisebb a 12 aréna közül, és a várost környező természeti területek miatt az építés során nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra. Mato Grosso fővárosa kiváltságos hely a turisták számára, hiszen megismertet Brazília három legfontosabb ökoszisztémájával: a cerradóval (brazil szavanna), a Pantanal mocsárvidékkel és az amazonasi esőerdővel. Ha szeretnéd látni, hogy mit fogsz enni ebédre, látogass el a Mercado do Portóra, ami Cuiabá legnagyobb piaca, itt megcsodálhatod a frissen kifogott halakat, illetve megismerheted a helyi gyógynövényeket is. A kultúrakedvelőknek kötelező megálló a Mato Grosso Történeti Múzeum és az őslakosok életét bemutató Museu Rondon.

Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

A Sorveteria Nevaskában csodálatos trópusi fagyikat kóstolhatsz, és ha brazil kézműves termékeket szeretnél vásárolni, a Casa do Artesao a legjobb szuvenírhely.

Salvador, a partizók Mekkája

Ha meg akarod ismerni Brazília igazi arcát és szenvedélyes futballrajongóit, Bahía állam székhelye tökéletes választás. Salvador a modern és az új izgalmas keveréke, tele energiával, élettel, és minden szegletében magán hordozza a portugál és az afrikai hatások nyomait. Gyönyörű történelmi központjával, színes gyarmati épületeivel, impozáns templomaival és a világ legnagyobb karneváljával a brazil város egy élő múzeum, ahol garantáltan megtalálod a kedvedre való látványosságot vagy kikapcsolódási formát. A kettő között szurkolj kedvenc focicsapatodnak, válogass kedvedre a buja trópusi strandok közül, vacsorázz Pelourinhóban (az óvárosban), és egy szambabárban táncold végig az éjszakát!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Hat mérkőzést rendeznek majd a közel 52 ezer néző befogadására alkalmas Fonte Nova Arénában, ami egyedülálló a tekintetben, hogy egyik vége teljesen nyitott, így káprázatos kilátás nyílik a szomszédságában fekvő tóra.

Egy város, ahol soha nincs vége a bulizásnak: Rio de Janeiro, az utánozhatatlanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140526-egy-varos-ahol-soha-nincs-vege-a-bulizasnak-rio-de-janeiro-az-utanozhatatlan.htmlKevés ember siet Rióban – elvégre Brazília második legnagyobb városát a maga gondtalan attitűdjéről és strandimádó életmódjáról ismeri az egész világ. Ha egy igazán emlékezetes és pörgős nyaralást szeretnél, tedd azt, amit a helyiek: kezdd a napot egy csésze cafezinhóval, és add át magad a napsütötte hangulatnak!UtazásOrigoFelejthetetlen naplementék a fotógyűjteménybehttp://www.life.hu/lifeutazas/20140501-csodalatos-naplementek-ibiza-kenya-florida.htmlA festői napnyugták végtelen békével és harmóniával töltenek fel bennünket, és természetesen a nyaralások a legjobb alkalmak, hogy megcsodálhassuk ezeket a káprázatos jelenségeket. Ha a tökéletes hátteret keresed a romantikus pillanatokhoz, a Life.hu most olyan helyeket mutat be, ahol gyönyörködhetsz az égi fényjátékban.UtazásOrigoVajdasági barangolás Rúzsa Magdivalhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140428-vajdasagi-barangolas-ruzsa-magdi-enekesnovel.htmlDéli szomszédunk magyarlakta területei rengeteg szépséget kínálnak, ám a „nagy" turistalátványosságok árnyékában az apró kincsek gyakran rejtve maradnak a látogatók szeme elől. Járd be hát ezt a fantasztikus vidéket olyasvalaki segítségével, aki egész gyermek- és iskoláskorát a Vajdaságban töltötte: Rúzsa Magdi örömmel volt a segítségünkre a virtuális idegenvezetésben.UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.