Egy tál friss osztriga a tengerparton? Bretagne, a nagy pillanatok földje

Bretagne Rennes Franciaország utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bretagne sokkal több, mint amire elsőre számíthatsz. 2000 kilométernyi tengerpart, vadregényes tájak, idilli városok és misztikus szigetek, figyelemreméltó történelmi örökségek és a világ legszebb őskori tereptárgyai. De ez csak néhány ok, amiért az észak-nyugati franciaországi régiót érdemes felrajzolnod az idei vakációtérképre.

Rejtélyes, robusztus, festői: karakteres régió tengerparti varázzsal

Franciaország legnyugatibb régiója voltaképpen egy félsziget, amelyet északról a La Manche-csatorna, míg nyugatról és délről az Atlanti-óceán határolja. A drámai partok mentén élénk üdülőhelyek és régi halászkikötők sorakoznak, míg Bretagne belső részén gyönyörű, középkori jellegű városok bújnak meg. Franciaország egyik nagy történelmi tartománya a mai napig őrzi egyedülálló hagyományait, beleértve a breton nyelvet, ami az itt élők kollektív identitásának szerves része, és a félsziget lenyűgöző gyűjteménye azoknak a kivételes helyszíneknek, ahol minél tovább időzöl, annál több látnivalót szeretnél felfedezni.

Forrás: Thinkstock

Szállj vízre!

A Bretagne déli partjainál lévő Morbihan-öböl az egyik legszebb a világon, a locmariaqueri titokzatos kősoroktól a középkori és reneszánsz emlékeket őrző Vannes városán át a Rhuys-félszigetig megszámlálhatatlan látnivalót rejt, ám legszokatlanabb jellemzői a szigetek. Ezek közül néhány hírességek tulajdonában van, ám fő turisztikai vonzerejét a két legnagyobb jelenti – különösen nyáron. Az Île aux Moines-sziget a középkorban szerzetesek birtokában volt, és kivételes szépségét megcsodálhatod, ha végigsétálsz 7 km hosszú partján. Az Île d'Arz különlegességei közé tartoznak a hagyományos kőházak, ám egy hajókirándulás során a lakatlan Gavrinis szigetét is felfedezheted, ami az európai neolitikum művészetének egyik legfontosabb tárháza. Vannes a megyében tett látogatás kihagyhatatlan csúcspontja - barangold be a történelmi város macskaköves utcáit, mielőtt a nyüzsgő kikötőben elköltesz egy kellemes ebédet, majd nevezz be egy hajókirándulásra az öbölben.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Carnac a legnagyobb megalitikus lelőhely Európában, ahol három nagy mezőn több ezer kő áll egymás mellett párhuzamosan.

A bámulatos Finistère, mindenki játszótere

Képzelj el egy olyan napot, amikor leereszkedsz az ördög barlangjába, elsétálsz a Káosz-malom és a Mese-tó mellett, majd megmászod a Nagy Remegés-sziklát – a misztikus Huelgoat erdői rengeteg legendás helyszínt rejtenek, amelyek híres festőket és írókat inspiráltak. Bretagne legnyugatibb régiója ápolja leginkább a breton kultúra emlékeit, Locronan hivatalosan is az egyik „legszebb falu" Franciaországban, ami évezredekkel ezelőtt a kelták szent helyének számított. Ha végigsétálsz Morlaix festői utcáin és meredek sikátorain, ráébredsz arra, miért szeretik a franciák annyira ezt a középkori várost. A megye központja Quimper, ami gyönyörű templomokkal, múzeumokkal és kertekkel büszkélkedhet, míg Roscoffban megcsodálhatod a kivételes építészeti örökséget. Innen hajóval eljuthatsz Île de Batz szigetére, ahol gyalogosan és kerékpárral is bejárhatod a vad tájat, a világítótornyából pedig káprázatos fotókat készíthetsz. A Crozon-félsziget nyugati csücskében lévő Camaret az egyik legszebb tengerparti város egész Bretagne-ban. Itt zajlik minden év szeptemberében a régió egyik leghíresebb - pardonnak nevezett - katolikus ünnepe, amikor a tengerbe veszett hajósokra emlékeznek.

Forrás: wikipedia/Benh Lieu Song

A Life.hu tippje:

A Brestben található Océanopolis csodálatos utazásra invitál a víz alatti világba, míg Concarneau kikötővárosa kötelező megálló, ha rajongsz a művészetekért.

Vad és érintetlen: Côtes d'Armor

Észak-Bretagne legnépszerűbb kirándulóhelye a Côtes d'Armor mentén húzódó partszakasz, aminek egyediségét a pink és vörös színben pompázó sziklaformációk jelentik. A térség üdülőhelyeinek környékén izgalmas szabadidős tevékenységeket, vitorlázást, kerékpározást, golfozást tudsz szervezni. Perros-Guirec és Trégastel kiváló strandokkal büszkélkedhet, és ha motorcsónakkal indulsz el a Sept-Îles szigetcsoportra, valóságos madárparadicsomban találod magad. A festői tengerpart mellett a hátország is számos meglepetést tartogat. Lannion és Tréguier palacsintázóiban megkóstolhatod a breton konyha igazi szimbólumát, a crêpe-et, amit édes és sós változatban is készítenek. Saint-Brieuc a Côtes-d'Armor közigazgatási fővárosa, és legnagyobb varázsa, hogy minden oldaláról csodálatos kirándulásokat tehetsz a buja természetbe. A művészetek és a történelem városának is megválasztott Dinan csodásan megőrizte középkori jellegét, amelynek a kikötő a legvonzóbb része, macskaköves utcái pedig lenyűgöző kézműves üzleteket rejtenek.

Forrás: brittany-escapes.com

A Life.hu tippje:

A Paimpol partjaitól északra található Ile Bréhat vadabb és csendesebb északi részét bejárhatod bringával, a keleti részén lévő Le Bourgban hangulatos bárokra és éttermekre bukkanhatsz.

Ille-et-Vilaine, Bretagne legmeglepőbb arca

Függetlenül attól, hogy a fallal körülvett kikötőváros, Saint-Malo bástyáiról gyönyörködsz a naplementében, vagy Dinard homokos strandjain sétálgatsz egy üveg Chouchen-nel a kezedben, minden gondolatod a tenger körül forog majd! Csodáld meg a világ egyik legérdekesebb árapály jelenségét a Mont Saint-Michel-szigeten az UNESCO Világörökség kincseként számon tartott apátsággal, és engedd, hogy a Cote d'Emeraude üdülőhelyeinek - Saint-Lunaire, Lancieux, Paramé, Saint-Briac - varázslatos hangulata elbódítsa minden érzékedet.

Bretagne székhelye Rennes, ami öt szóval lehetne igazán jellemezni: középkori, ünnepi, kreatív, ínyenc, kulturális. A színpompás szombati piactól kezdve a legszokatlanabb butikokon át egészen a kortárs művészeti eseményekig a Vilaine folyó mentén lévő nagyváros minden tekintetben felülmúlhatatlan!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Cancale-t az „osztriga fővárosaként" is emlegetik, a halászfalu kikötőjében megkóstolhatod a híres belont, a La Ferme Marine-ban pedig még többet megtudhatsz a puhatestűek tenyésztéséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.