Városnézés egy kicsit más aspektusból: ringatózz Európa vizein!

Szentpétervár Hamburg városnézés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A velencei gondolázás varázsa megkérdőjelezhetetlen, ám léteznek legalább ilyen gyönyörű, kevésbé turistaközpontú vízi városok Európában is, és mindegyikük különleges a maga módján. Amikor felszállsz a hajóra, érezni fogod, hogy a világ tempója lelassul, és a vízen lebegve nem csupán kedvet kapsz egy másfajta életmódhoz, de az igazi szépségek is feltárulnak előtted.

Ahol ismeretlen az unalom: a lüktető Hamburg

A vízi városok toplistáján általában nem szerepel, holott Európa második legnagyobb kikötővárosa több híddal büszkélkedhet, mint Velence és Amszterdam együttesen. Az Elba torkolatában fekvő Hamburgot keresztül-kasul szelik át a csatornák, és bármerre is jársz, soha nem leszel túl messze a vízparttól. A Hanza-szövetség kereskedelmi központját egyszerre hatja át a hagyomány és a modernitás, nyáron pedig olyan életerő költözik utcáira, hogy szinte érezni a lüktetést. Téged is meg fog lepni elegáns és kozmopolita sokszínűsége: a modern HafenCity, az óváros régi időkre emlékeztető lakóházai, a Schanzenviertel multikulturális hangulata vagy a sikkes Eppendorf negyed egytől egyig felejthetetlen pillanatokat ígér. Hamburg csillogó tavait, a Külső-és Belső-Alstert hajóról is megcsodálhatod, ahol 2014. augusztus 28-31. között egy igazi maritime fesztivál zajlik, bővebb infót itt találsz. Az Alster-csatornák mentén tett körutazás feltárja Hamburg titokzatos oldalát, és a vízparti látnivalók olyan közel vannak, hogy szinte megérintheted őket.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A kikötő közelében hangulatos éttermekre bukkanhatsz, és ha szeretnél mélyebbre ásni a város történetében, látogass el a Nemzetközi Tengerészeti Múzeumba.

A Life.hu extra tippje

Európa szívében van egy ország, ami annyira gazdag kulturális és történelmi helyszínekben, hogy egyszerűen nem lehet betelni vele. Németország a titkok földje, fedezd fel! Németországi nagykörutazás - 120.800 forint / fő / 7 éjtől

Annecy, a francia mese

El tudod képzelni, hogy a reggeli kávédat szürcsölgeted az erkélyen, miközben gyönyörködsz a csatornák és a Francia Alpok látványában? A Rhône-Alpes régióban található Annecy fő vonzereje a festői szépség és a békés hangulat, ami különösen kedvez a romantikára vágyó utazóknak. Az Annecy-tó északi csücskében fekvő város igazi mesebeli hely, és a szűk árkádos utcák azt a benyomást keltik, mintha egy apró, középkori faluban bóklásznál. Ahogyan hajózol a csatornákon, eléd tárulnak a virágokkal feldíszített hidak, a cukorkaszínű épületek és a Palais de l'Ile épülete a Thiou folyó kis szigetén. A város nevezetességei közül érdemes felkeresned az annecy-i várat, a Szent Péter-székesegyházat és a Szent Móric-templomot, majd végigsétálhatsz a Canal du Vassé felett átívelő Szerelmesek hídján. Az álomszép környezet miatt nem csoda, hogy nyáron mindenki a szabadban tölti idejét, és a környéken olyan extrém sportokat is ki lehet próbálni, mint a wakeboard, a siklóernyőzés vagy a bungee jumping.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Annecy éttermei kulináris utazásra invitálnak, és olyan ínycsiklandó ételeket kóstolhatsz, mint a tartiflette vagy a fondue savoyarde – a piacon pedig meg is vásárolhatod az alapanyagokat - bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje

Dél-Franciaország szédítő keveréke a híres római emlékeknek, a modernista remekműveknek, a fényűző tengerparti üdülőhelyeknek és művészi konyhakultúrának. Járd be Dél-Franciaország legszebb vidékeit - Provence - Cote D Azur - 149.900 forint / fő / 8 éjtől

Nyári varázslat Szentpéterváron

A világon sok város épült víz mellé, de Szentpétervár több szempontból is egyedülálló: számtalan csatorna kanyarog a városban, amelyeken több mint 400 híd ível át. A Néva folyó torkolatánál fekvő kikötővárost 1703-ban alapította Nagy Péter cár. Szentpétervár rakpartjai gyönyörű mediterrán stílusú épületeknek és világszínvonal múzeumoknak adnak otthont, így miért választanál egy unalmas buszos túrát, ha Oroszország kulturális fővárosát tengeri stílusban is felfedezheted? A Téli Palota, az Admiralitás, a Péter-Pál-erőd, a Nyevszkij sugárút és az Ermitázs Múzeum a kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak, és ha nem szeretnél lemaradni egy igazi szenzációról, a Néváról megcsodálhatod a hidak éjszakai megnyitását. A Kuznyecsnyij piac már önmagában egy élmény, és ha ezután is éhes maradtál, a városban az oroszok kedvenc ételének (Blini) minden lehetséges verzióját megtalálhatod - bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A francia mintára kialakított Nyári kert tökéletes hely a sziesztázásra, míg a híres Mariinszkij Színház a kultúrarajongók egyik szentélye, ahová akkor is érdemes ellátogatnod, ha épp nem sikerül jegyet szerezned.

Nagyvárosi kényelem vidéki hangulattal

Utrechtet sokan Európa legszebb vízi városának tartják, nem érdemtelenül. Bár a turisták előtt talán kevésbé ismert, mint nemzetközi hírű nővére, Amszterdam, azok számára, akik szívesen letérnek egy kicsit a kitaposott ösvényről, nem fog majd csalódást okozni. „Hollandia szíve" egykor fontos kereskedelmi központnak számított, s bár egyedi rakpartjai most éttermekkel, kézműves üzletekkel és butikokkal tarkítottak, máig őrzik a múlt dicsőségét. Az ódon városközpontban élvezheted a csatornák és az impozáns épületek - köztük a 112 méter magas Dóm-torony - esztétikai szépségét, miközben engeded, hogy magával ragadjon a jelen bája. Teljesen más nézetből is gyönyörködhetsz az ország egyik legrégebbi városában: ha végighajózol az úttesteknél néhány méterrel alacsonyabban fekvő csatornákon, a meseszép házak mellett több mint 200 éves fákat is láthatsz.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Utrecht piacain a színes virágoktól kezdve a laktató finomságokig minden megtalálható, míg gyönyörű kertjei és parkjai ideálisak a hosszú sétákra. A városi múzeumok több szempontból is izgalmasak, bővebb infót itt találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.