színésznő műsorvezető Szabó Zsófi utazás fjord Norvégia tipp szálloda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szabó Zsófi idén nyáron egzotikus tengerpartok helyett a lélegzetelállítóan szép, ám szeszélyes időjárásáról ismert Norvégiába utazott. A színésznő a Life.hu-nak mutatta be kalandozásai kedvenc helyszíneit. Zsófi élményeit hallgatva megjött a kedvünk Európa leglátványosabb országához!

Zsófi bevallotta, azért választotta Norvégiát, mert olyan élettérre vágyott, ahol megnyugodhat és szabadnak érezheti magát. Az ötletet az idei Banff Hegyfilm Fesztivál egyik nagydíjas alkotása adta. A filmben két norvég fiatal északon, a szigeteken tölti a telet, és szörföznek az északi fényben is. A színésznő, amikor kijött a vetítésről, tudta, hogy egyszer el kell mennie a fjordok országába. A Life.hu-nak elárulta, melyik három norvég helyszín volt a kedvence. Ezeket te se hagyd ki, ha arra visz az utad!

Forrás: Szabó Zsófi

A Trollok fala

A Trollveggen, vagyis a Trollok fala Norvégia egyik nagyon látványos természeti csodája és Európa legmagasabb függőleges sziklafala. A túrázók és sziklamászók egyik kedvenc úti célja, hiszen itt hatalmas sziklákat hódíthatnak meg. Amikor felérsz a szikla tetejére, olyan látvány tárul a szemed elé, ami még a legmerészebb álmaidat is felülmúlja. Ha azonban tériszonyod van, ne ülj ki a sziklák szélére! Zsófi persze ezt is bevállalta, és imádta: "A Trollok falának környéke volt az egyik kedvencem. Ott két túrát is végigjártunk. Igencsak meredek ösvényeken kellett felkapaszkodni a kilátópontokhoz, de megérte, mert a hegytetőről csodaszép kilátás nyílik az 1300 méter magas függőleges sziklafalra, a nyáron is hósipkás hegyekre és persze a fjordokra. Megpróbáltam megszámolni, hogy mennyi fjordot láttunk, valahol húsz körül feladtam" – mesélte Zsófi.

Forrás: Szabó Zsófi

Atlanti-út

Európa egyik legvarázslatosabb autóútja több kisebb szigetre és sziklacsoportra épült. Ha csak átutazol rajta, akkor is lenyűgöző látványt nyújt. Az út nagy része több gáton, viadukton és nyolc hídon halad át. A rendkívüli mérnöki kreativitással megtervezett autóút 2005-ben Az évszázad norvég konstrukciója díjat is elnyerte. Tizenkét évig építették, ezalatt tizenkét hurrikánnal kellett megküzdenie a munkásoknak. Utazás közben, ha tudod, intézd úgy, hogy ne legyél sofőr: az eléd táruló látványt ugyanis kár kihagyni. ,,Az Atlanti-út volt az egyik kedvencem, ami talán azért fogott meg annyira, mert a tengerpart pont olyan, mint amit az északi tájakról szóló filmekben láttam. Kicsit kietlen és zord, de itt végtelen szabadnak érezhettem magam" – mesélte Zsófi.

Forrás: Thinkstock

Fjell, a norvég magasföld

Norvágiai utazásod csúcsát jelentheti a magasföld sziklái közül kiemelkedő "Preikestolen", azaz "Szószék szikla", amely biztos, hogy minden képzeletedet felülmúlja. A sziklára, amely 604 méterre magasodik a Lysefjorde- fjord fölé, érdemes felkapaszkodni és gyönyörködni a pazar kilátásban.

Forrás: Szabó Zsófi

Zsófi utazásának csúcspontja volt az égig érő szikla. „A Prédikálószék nevű kilátópontra vezető túrát mindenkinek ajánlom. Nemcsak a Lysefjord látványa a kilátópontról, hanem az odáig vezető túra is csodaszép. Kapaszkodni felfelé és az óriási sziklatömbök tetején sétálni leírhatatlan érzés. Kifejezetten élveztem a lábam alatt tátongó 600 méter mélységet" – mosolygott a színésznő.

Forrás: Szabó Zsófi

Szabó Zsófi tippjei:

"Norvégia drága ország, ezért érdemes szervezett, csoportos utazást választanod, ahol megoszlanak az utazás - busz, komp, autópályadíjak - költségei. A kempingek faházai és ifjúsági szállók kényelmesek és nem utolsósorban tiszták. Arra pedig tökéletesek, hogy késő este - bár még világosban - beess az ágyadba, majd másnap folytathasd a kalandozást. A kedvenc szállásom egyébként a laerdali 'ikea hajó' volt. Ez is egy fjord végén, közvetlenül a parton áll, mint sok másik szállóhelyünk, a környezet látványa azonban felülmúlhatatlan. Norvégia az a hely, ahol elég, ha van egy ágyad, ahol jó gyorsan kialudhatod magad, hogy pihenten vágj neki a következő napi túrának.

Ha szereted kipróbálni újonnan felfedezett országok ételkülönlegességeit, a bergeni halpiacot mindenképp látogasd meg! A sózott tőkehaltól a füstölt és pácolt lazacon keresztül a kaviárig itt mindenféle tengeri herkentyűt megvásárolhatsz és megkóstolhatsz. A helyi barna kecskesajtot is érdemes megízlelni. Erős, kicsit édeskés ízvilága elsőre ugyan fura volt, de kár lett volna kihagyni. Édességek közül a kedvencem az óriás vaníliafagyi volt, amit különböző ízes öntetekkel lehet felturbózni."

Forrás: Szabó Zsófi

Zsófi egyébként biztos benne, hogy jövőbeli utazási tervei ismét a sziklák felé vonzzák majd. „Játszom azzal a gondolattal, hogy fel kellene gyalogolni Afrika tetejére, meg kellene mászni a közel 6000 méter magas Kilimandzsárót, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő."

Egy kisváros hatalmas szívvel: pápai pillanatok Zsédávalhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140902-papa-latnivalok-zsedenyi-adrienn-zseda-tippjei.htmlPápa egy dunántúli kis ékszerdoboz, és igazi varázsa békebeli hangulatában rejlik, ami már az első percekben magával ragadja a nyugalomra szomjazó utazót. Hazánk egyik legsikeresebb énekesnője, Zséda mindig szívesen tér vissza szülővárosába, és ősszel megjelenő új könyvében beszámol majd kedvenc helyeiről is – most ezek közül árul el néhányat a Life.hu olvasóinak.Utazás--Városnézés egy kicsit más aspektusból: ringatózz Európa vizein!http://www.life.hu/lifeutazas/20140825-varosnezes-egy-kicsit-mas-aspektusbol-hamburg-annecy-szentpetervar-utrecht.htmlA velencei gondolázás varázsa megkérdőjelezhetetlen, ám léteznek legalább ilyen gyönyörű, kevésbé turistaközpontú vízi városok Európában is, és mindegyikük különleges a maga módján. Amikor felszállsz a hajóra, érezni fogod, hogy a világ tempója lelassul, és a vízen lebegve nem csupán kedvet kapsz egy másfajta életmódhoz, de az igazi szépségek is feltárulnak előtted.Utazás--Nem a szemed káprázik! Mágikus helyek az éjszakában http://www.life.hu/lifeutazas/20140825-magikus-helyek-ejszaka-szentjanosbogar-barlang-uj-zeland-catatumbo-venezula.htmlA Föld fényes nappal is megannyi látnivalót kínál, ám léteznek a világban olyan különleges helyek, amik sötétedés után egészen más arcukat mutatják. Ha kedved támadt egy izgalmas barangoláshoz - akár képzeletben, akár a valóságban -, a Life.hu most olyan scifibe illő utazásra invitál, ahol élvezheted az anyatermészet elképesztő alkotásait!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.